Suomen Palopäällystöliitto ry

Teetkö etätöitä vapaa-ajan asunnolla? Ota huomioon nämä kuusi turvallisuusseikkaa!

Jaa
Poikkeuksellinen tilanne ja etätyön lisääntyminen ovat vauhdittaneet vapaa-ajan asuntojen muuttumista ympärivuotisiksi etätyöpisteiksi. Muutoksen on tärkeä näkyä myös vapaa-ajan asuntojen varustelutasossa ja panostuksessa turvallisuuteen.
Vapaa-ajan asuntojen käyttökauden pidentyminen vaikuttaa myös nuohoukseen: ympäri vuoden käytössä oleva tulisija tulee nuohota vuosittain.
Vapaa-ajan asuntojen käyttökauden pidentyminen vaikuttaa myös nuohoukseen: ympäri vuoden käytössä oleva tulisija tulee nuohota vuosittain.

Kun vapaa-ajan asunnon käyttö esimerkiksi etätyöpisteenä jatkuu pitkälle syksyyn tai alkutalveen, olosuhteet ovat kovin erilaiset kuin tyypillisellä mökkeilykaudella kesällä. Viileämpien kelien vaatimaan lämmitykseen ja syksyn mukanaan tuomaan pimeyteen liittyykin turvallisuusriskejä.

Mitä siis huomioida ympärivuotisesti käytettävässä vapaa-ajan asunnossa? Kokosimme yhteen tärkeät huomiot vapaa-ajan asunnon turvallisuuden takaamiseksi:

Näkyvä osoitenumerointi

Osoitenumeroinnin on tärkeä olla näkyvissä pimeäänkin aikaan. Numeroinnin tulee näkyä selkeästi tielle, kadulle tai muulle liikenneväylälle, jotta apu löytää tarvittaessa perille.

Poistumisturvallisuus

Poistumisturvallisuus tulee olla varmistettu kaikista nukkumistiloista. Etenkin parvien osalta on tärkeä miettiä varatiet etukäteen.

Toimiva palovaroitin

Vapaa-ajan asunnoissa palovaroittimen toiminta on tärkeä testata aina asunnolle saapuessa. Palovaroittimet on tärkeä myös uusia säännöllisesti. Valmistajien määrittelemä käyttöikä on yleensä 5–10 vuotta, joka lasketaan palovaroittimen valmistusajankohdasta. Kylmät ja kosteat olosuhteen nopeuttavat palovaroittimen vanhenemista ja heikentävät sen toimintavarmuutta.

Häkävaroitin

Häkävaroitin on oleellinen silloin, kun asunnossa on tulisijoja tai kaasulla toimivia laitteita – esimerkiksi jääkaappi tai liesi. Häkävaaraa voi pienentää oikealla tulisijan käytöllä ja kaasulaitteiden kunnosta huolehtimalla.

112 Suomi -sovellus omaan puhelimeen ladattuna

112 Suomi -sovelluksella hälytät tarvittaessa helposti apua ja jaat sijaintikoordinaatit sujuvasti.

Tarvetta ja todellista käyttöä vastaava nuohous

Nuohouksen on tärkeä vastata tarvetta ja tulisijojen todellista käyttöä – jos vapaa-ajan asuntoa käyttää ympäri vuoden, on siellä nuohottava vuosittain. Nuohouksesta voit lukea lisää sisäministeriön verkkosivuilta: intermin.fi/nuohous/ukk

Suomen Palopäällystöliitto toivottaa turvallista syksyä etätyöpisteisiin ja vapaa-ajan asunnoille ympäri Suomen!

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Vapaa-ajan asuntojen käyttökauden pidentyminen vaikuttaa myös nuohoukseen: ympäri vuoden käytössä oleva tulisija tulee nuohota vuosittain.
Vapaa-ajan asuntojen käyttökauden pidentyminen vaikuttaa myös nuohoukseen: ympäri vuoden käytössä oleva tulisija tulee nuohota vuosittain.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Suomen Palopäällystöliitto ry
Suomen Palopäällystöliitto ry
Iso Roobertinkatu 7 A 5
00120 Helsinki

0440 345 112http://www.sppl.fi

Suomen Palopäällystöliitto on aatteellinen yhdistys, jonka keskeisimpiä tavoitteita on yhteiskunnan turvallisuuden edistäminen ja jäsenistönsä ammattiosaamisen kehittäminen.

Palopäällystöliiton jäsenistö koostuu pelastusalan henkilöstöstä, sopimuspalopäällystöstä, turvallisuusalan asiantuntijoista ja johtavissa asemissa olevista henkilöistä. Liitolla ei ole ammatilliseen edunvalvontaan liittyviä tehtäviä.

Palopäällystöliitto on arvostettu turvallisuuspoliittinen keskustelija sekä avoimeen kumppanuuteen ja jatkuvaan kehittymiseen luottava yhteistyöjärjestö, joka tuottaa asiantuntija-, koulutus- ja materiaalipalveluja. Liiton vaikuttavuus perustuu pitkäjänteiseen työhön sekä välittömään yhteydenpitoon eri viranomaisten ja turvallisuusalan toimijoiden kanssa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Palopäällystöliitto ry

Vuoden 2023 Sosiaali- ja terveysalan turvallisuuspalkinto on myönnetty Ikäystävällinen Etelä-Karjala -hankkeen Kaatumisen ehkäisyn toimintamallille10.1.2024 12:57:23 EET | Tiedote

Kaatumisen ehkäisyn toimintamalli on saanut vuoden 2023 turvallisuuspalkinnon. Palkinnon myönsi Suomen Palopäällystöliiton Sosiaali- ja terveysalan turvallisuustoimikunta. Toimintamalli on tuotettu Etelä-Karjalan hyvinvointialueen hallinnoimassa Ikäystävällinen Etelä-Karjala -hankkeessa, ja se on merkittävä panos alueen ikääntyvien asukkaiden turvallisuuden parantamiseksi.

Terveiset Kanadasta: Mitä sinä voisit tehdä metsäpalojen estämiseksi Suomessa?5.7.2023 11:38:14 EEST | Tiedote

Kanadassa kärsitään yhdestä historiansa pahimmasta metsäpalokaudesta. Erittäin vaikeiden palojen taustalla on osaksi luonto ja sään ääri-ilmiöt ja osaksi ihmisten huolimattomuus. Myös Suomessa koettiin tänä keväänä ja kesänä pitkä ja kuiva ajanjakso, jolloin metsäpaloja syttyi ympäri maan. Metsäpalojen yleisimmät syttymissyyt Suomessa liittyvät ihmistoimintaan. Ilmastonmuutos alkaa näkyä myös Suomessa aiempaa pidempinä alkukesän kuivina kausina. City of Red Deerin pelastuslaitoksen johtaja ja Kanadan Palopäällystöliiton puheenjohtaja Ken McMullen kertoo, miten Kanadan paloja vastaan taistellaan ja mitä sinä voisit tehdä metsäpalojen estämiseksi Suomessa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye