Reilu kauppa ry

Teetkö pääsiäisenä reiluja valintoja?

Jaa

Suomalaiset ostavat miljoonia suklaamunia vuosittain, mutta herkun sisältä ei löydy pelkästään mukavia yllätyksiä. Kaakao on yksi maailman uhanalaisimmista raaka-aineista, sitä uhkaavat lapsityövoima, metsäkato ja ilmastonmuutos. Reilu kauppa on löytänyt kaakaon tukalaan tilanteeseen ratkaisuja.

Kaakaohedelmät, Ghana. Kuva: Fairtrade
Kaakaohedelmät, Ghana. Kuva: Fairtrade

Maailman kahdessa suurimmassa kaakaopapujen tuottajamaassa Ghanassa ja Norsunluurannikolla työskentelee eri arvioiden mukaan 1,5–2,1 miljoonaa lasta terveyttä tai koulunkäyntiä haittaavissa olosuhteissa. Määrä on suurin piirtein sama kuin kyseisissä maissa on aikuisia viljelijöitä. Pakko- ja lapsityövoiman hyväksikäyttöä esiintyy helpommin, kun ihmiset joutuvat kamppailemaan toimeentulonsa puolesta. Ilmastonmuutos ja kaakaonviljelystä aiheutuva metsäkato vaikeuttavat radikaalisti kaakaonviljelyn olosuhteita, mikä asettaa sekä viljelijöiden että työntekijöiden toimeentulon vaakalaudalle.

Hintoihin vaikuttaminen on tärkeä osa Reilun kaupan toimintaa. Reilu kauppa maksaa sertifioinnissa mukana oleville viljelijöille takuuhintaa ja sen päälle Reilun kaupan lisää. Viljelijöille tarjotaan koulutusta sekä itse viljelyyn ja vastuullisuusasioihin että kaupankäyntiin. Reilu kauppa panostaa myös paikalliseen demokratiaan ja asettaa tiukkoja ympäristö- ja ihmisoikeuskriteereitä.

Tulojen nostaminen vaatii kokonaisvaltaista lähestymistapaa. Kestävämpään tuotantoon vaaditaan viljelijöiden järjestäytymistä, suklaayritysten yhteistyötä ja hallitusten toimia. Tällaista muutosta myös Reilu kauppa tavoittelee toiminnallaan. 

Markkinoilla on monia reiluja vaihtoehtoja 

Pääsiäinen on joulun ohella tärkein suklaasesonki Reilulle kaupalle. Reilun kaupan pääsiäisherkkujen laajuus on kasvanut vuosi vuodelta ja vaihtoehtoja on laajasti kaikissa kaupparyhmissä. Tässä muutamia esimerkkejä tuotteista, jotka löytyvät Suomen markkinoilta: 

  • Lidl - Favorinalla hyvä valikoima erilaisia pääsiäissuklaita, suklaamunia, suklaahahmoja, suklaatikkareita, marsipaanimunia. Kaikissa Lidleissä. 
  • SOK - Riegelein suklaapuput ja pääsiäismunasekoitus ainakin S-marketeissa ja Prismoissa 
  • Ohoi! - Vegaanisia pääsiäismunia, suklaapupuja ja suklaatipuja 100-150 g. Ruohonjuuri, K-ryhmän hyvin varustellut kaupat pääkaupunkiseudulla, Tampereella ja Turussa, Life ja Minimani.  
  • Dammenberg - Pääsiäisyllätysmuna 50 g hyvin varustelluissa K-ryhmän kaupoissa. Sopii myös erityisruokavalioihin: pähkinätön, maidoton, gluteeniton, munaton ja soijaton. Dammenbergin omassa verkkokaupassa myös muita kausituotteita.

Lisätietoja Reilun kaupan kaakaosta ja suklaasta:

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kaakaohedelmät, Ghana. Kuva: Fairtrade
Kaakaohedelmät, Ghana. Kuva: Fairtrade
Lataa
Reilun kaupan pääsiäisherkkuja. Kuva: Reilu kauppa ry
Reilun kaupan pääsiäisherkkuja. Kuva: Reilu kauppa ry
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Reilu kauppa ry
Kuortaneenkatu 1
00520 Helsinki

http://www.reilukauppa.fi

Reilu kauppa ry edistää Reilua kauppaa Suomessa ja Baltian maissa, lisensoi Reilun kaupan merkkiä, osallistuu yritysvastuuta koskevaan yhteiskunnalliseen keskusteluun ja toteuttaa Reilun kaupan viljelijöitä ja työntekijöitä tukevia hankkeita Afrikassa ja Latinalaisessa Amerikassa.

Reilu kauppa ry on osa kansainvälistä verkostoa, johon kuuluu Aasian, Afrikan sekä Latinalaisen Amerikan tuottajaverkostot, ympäri maailman toimivia Reilun kaupan järjestöjä ja kattojärjestö Fairtrade International Saksassa. Reilun kaupan tuotteita viljellään 75 maassa ja myydään yli 140 maassa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Reilu kauppa ry

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme