Aluehallintovirasto

Tehovalvonta Uudenmaan ravintoloihin paljasti kurin paikoin höltyneen koronarajoituksissa - rajoituksia noudatettava tartuntojen ehkäisemiseksi

Jaa

Etelä-Suomen aluehallintovirasto teki viime viikolla 17.–23.8.2020 tehovalvontaa Uudenmaan ravintoloihin. Tarkastuskäynneillä valvottiin alkoholilain noudattamisen lisäksi sitä, miten ravintoloissa noudatetaan voimassa olevia ravintolatoiminnan koronarajoituksia ja -velvoitteita. Valvonta osoitti, että koronakuri on ravintoloissa päässyt paikoitellen höltymään eikä rajoituksia noudateta täsmällisesti.

Ravintoloissa pitää olla jokaiselle asiakkaalle istumapaikka pöydän tai vastaavan tason ääressä. Ravintolan henkilökunnan pitää ohjeistaa asiakkaita hygieniakäytännöistä ja puhdistaa pintoja tehostetusti. Tiiviitä jonoja, tungoksia ja väen pakkautumista ei saa päästää syntymään. Ravintolan pitää tehdä suunnitelma siitä, miten laissa ja asetuksessa määrätyt rajoitukset ja velvoitteet toteutetaan käytännössä.

Asiakkaiden tai seurueiden välillä pitäisi olla koko ajan 1–2 metrin turvaväli, muistuttaa alkoholihallinnon yksikön päällikkö Riku-Matti Lehikoinen Etelä-Suomen aluehallintovirastosta.

- Riittävä etäisyys ihmisten välillä on keskeinen keino vähentää tartuntariskiä. Turvavälit unohtuvat helposti etenkin illan edetessä, mutta ravintolan henkilökunnan pitää käydä tarvittaessa ohjeistamassa ja huomauttamassa asiakkaita niistä, muistuttaa Lehikoinen.

Viikonlopun valvonnassa paljastui joitakin puutteita koronavelvoitteiden noudattamisessa.  Tartuntatautilain mukainen suunnitelma puuttui isosta osasta ravintoloista. Puutteita oli myös muistutuksissa turvaväleistä ja siitä, että sairaana ei saa tulla ravintolaan.  Suurin osa ravintoloista kuitenkin noudattaa rajoituksia hyvin. Valvonnassa tarkastettiin yhteensä 70 ravintolan toimintaa Helsingissä, Espoossa, Porvoossa, Lohjalla, Vantaalla, Keravalla, Järvenpäässä, Kirkkonummella ja Inkoossa.

Ravintoloitsijalla on vastuu tartuntatautilain mukaisten velvoitteiden noudattamisesta. Omavalvonta on keskeistä. Jos rajoituksista ei piitata huomautusten jälkeenkään ja useita erillisiä koronatartuntoja voidaan jäljittää ravintolaan, aluehallintovirasto voi tartuntatautilain mukaan määrätä ravintolan suljettavaksi määräajaksi. Lehikoinen kuitenkin muistuttaa, että jokaisella ravintolan asiakkaalla on vastuu omasta käyttäytymisestään.

- Ehdottomasti meistä jokainen voi nyt vaikuttaa siihen, miten tautitilanne kehittyy. Toimimalla vastuullisesti myös illanvietoissa ja noudattamalla ohjeita ja rajoituksia ravintolan asiakkaat voivat osaltaan ehkäistä uusia tartuntoja, Lehikoinen toteaa.

Ravintolatoiminnan velvoitteita ja rajoituksia jatketaan uudella asetuksella

Sosiaali- ja terveysministeriö valmistelee parhaillaan valtioneuvostolle asetusta, jolla säädetään ravintolatoiminnan velvoitteista ja rajoituksista syyskuusta alkaen. Asetus täydentää ja täsmentää tartuntatautilain väliaikaista muutosta, jolla ravintolatoiminnan rajoittaminen on tehty mahdolliseksi. Asetuksella voidaan myös säätää lakipykälää lievemmistä rajoituksista ja velvoitteista.

Aluehallintoviraston ohje ravintoloille

Usein kysyttyä ravintoloista ja koronasta aluehallintoviraston sivuilla

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:

Riku-Matti Lehikoinen, alkoholihallinnon yksikön päällikkö, p. 0295 016 155
etunimi.sukunimi@avi.fi
Etelä-Suomen aluehallintovirasto

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto
AluehallintovirastoAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto

Pohjois-Suomen alueellinen päivittäistavarahuollon verkosto toimii turvallisen asioinnin varmistamiseksi myymälöissä (Pohjois-Suomi)18.9.2020 14:36:18 EESTTiedote

Pohjois-Suomen alueellinen päivittäistavarahuollon verkosto kokoontui 18.9.2020 ylijohtaja Terttu Savolaisen johdolla 7. kokoukseensa tänä vuonna. Kaupan ja logistiikan ala ja aluehallintoviranomaiset ovat yhtä mieltä, että kaupalla on oikeus ja velvollisuus huolehtia hygieniasta ja turvavälien säilymisestä myymälöissä. On erittäin tärkeää, että myös kaikki asiakkaat asioivat vastuullisesti ja estävät koronaviruksen leviämistä myymälöissä.

Rakennustyöntekijä putosi 2,5 metrin korkeudesta – sakkoja päätoteuttajalle ja työnantajalle16.9.2020 10:26:02 EESTTiedote

Pirkanmaan käräjäoikeus on 18.8.2020 antamallaan tuomiolla tuominnut työmaalla aliurakoitsijana toimineen, tapaturmassa loukkaantuneen työntekijän työnantajan 25 päiväsakon suuruiseen rangaistukseen työturvallisuusrikoksesta. Lisäksi päätoteuttajana toimineen pirkanmaalaisen rakennusalan yrityksen työnjohtaja tuomittiin 15 päiväsakkoon ja päätoteuttaja 10 000 euron suuruiseen yhteisösakkoon työturvallisuusrikoksesta.

Valmiustoimikunta: Pohjois-Suomessa hyvä valmius alueellisiin päätöksiin ja viruksen torjuntatoimiin (Pohjois-Suomi)15.9.2020 14:52:06 EESTTiedote

Pohjois-Suomen alueellinen valmiustoimikunta kokoontui 15. verkkokokoukseen ylijohtaja Terttu Savolaisen johdolla 15.9.2020 ja päivitti tilannekuvan koronaviruksesta ja toimista alueellaan. Kokouksessa käytiin läpi valtioneuvoston hybridistrategian mukaiset alueellisen päätöksenteon muodot ja toimivalta viruksen torjuntatoimissa. Aluehallintoviraston roolina on valvoa ja ohjata kuntia, kuntayhtymiä ja sairaanhoitopiirejä COVID-19 pandemian hoidossa määrätyn työnjaon mukaisesti.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme