TEK kritisoi DI-tutkintokoulutuksen laajentamista
Jari Jokinen: Olisi järkevämpää resursoida paremmin nykyiset koulutusyksiköt
Turun yliopisto kertoi tänään hakevansa diplomi-insinöörikoulutuksen laajennusta. Myös Itä-Suomen yliopisto on tiedottanut hakevansa oikeutta tekniikan alan tutkintokoulutukseen korkeakoulu- ja aluepoliittisilla perusteilla.
Tekniikan akateemisten TEKin toiminnanjohtaja Jari Jokinen ei näe perusteita tekniikan tutkintokoulutuksen kansalliselle laajentamiselle.
- Tutkintokoulutuksen laajentamisessa tuhlataan rahaa. Opiskelupaikkojen holtiton lisääminen johtaa isoon ohivuotoon. Merkkejä siitä on jo näkyvissä ammattikorkeakoulupuolella, jossa opiskelupaikkoja on selvästi lisätty. Puolet amk-insinööreistä keskeyttää opintonsa, Jokinen sanoo.
- Nykyisiinkään tekniikan alan korkeakoulujen aloituspaikkoihin ei riitä tarpeeksi opiskelijoita. Aloituspaikkoja on vähemmän kuin pitkän matematiikan lukijoita. Jotakin pitäisi tehdä koulutusputken alkupäässä, jotta pitkän matikan lukijoita saataisiin lisää.
Teknologiateollisuus ry julkaisi eilen selvityksen, jonka mukaan teknologiateollisuus tarvitsee kymmenen vuoden sisällä 130 000 uutta osaajaa. Jokinen ymmärtää työnantajien huolen eikä vastusta koulutusta sinänsä.
Jokisen mukaan olisi järkevää resursoida nykyiset DI-koulutusta antavat yksiköt aiempaa paremmin. Hän muistuttaa, että on huomattavasti kalliimpaa kouluttaa diplomi-insinöörejä kuin monien muiden tutkintojen suorittajia. Tekniikan alan laadukas korkeakoulutus edellyttää kalliita laitteita ja muuta infrastruktuuria. Myös toimiva yhteistyö alueen yritysten kanssa on ehdoton edellytys. Nämä asiat eivät synny hetkessä.
- Esimerkiksi Lappeenrannan teknillinen yliopisto LUT on esimerkki siitä, että menee 50 vuotta ennen kuin korkeakoulu vakiinnuttaa paikkansa laadukkaan tutkintokoulutuksen antajana, tutkimuksen ja koulutuksen mittareilla mitattuna, hän sanoo.
Alueelliset yliopistot ovat perustelleet uusien tutkinto-oikeuksien hakemista sillä, että alueen yritykset tarvitsevat osaavaa työvoimaa. Jokisen mielestä tämä perustelu ei pidä paikkaansa.
- Tutkintojen ripottelu ympäri Suomea ei tuo lisää osaajia paikallisille yrityksille. Tutkimusten mukaan vain 20 prosenttia alueyliopistoissa opiskelleista tekniikan alan korkeakouluopiskelijoista jää opiskelupaikkakunnalleen, hän toteaa.
Yhteyshenkilöt
Jari JokinenToiminnanjohtaja
Puh:0400 914 839jari.jokinen@tek.fiTietoja julkaisijasta
Tekniikan akateemiset TEK on tekniikan alan yliopistokoulutettujen etu- ja palvelujärjestö. Jäsenet ovat tekniikan, tietojenkäsittelyn, arkkitehtuurin tai luonnontieteiden yliopistotutkinnon suorittaneita ja näiden alojen opiskelijoita. TEK tukee jäseniään työuralla, edistää ammattikunnan osaamista ja yhteisöllisyyttä sekä rakentaa kestävää hyvinvointiyhteiskuntaa. Yli 75 000 jäsenellään TEK on Akavan toiseksi suurin jäsenliitto ja Suomen kahdeksanneksi suurin ammattiliitto.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Tekniikan akateemiset - TEK
Jari Jokinen ehdolle Akavan puheenjohtajaksi20.6.2022 13:02:12 EEST | Tiedote
Tekniikan akateemiset TEKin toiminnanjohtaja, Akavan 1. varapuheenjohtaja Jari Jokinen ilmoittaa olevansa käytettävissä Akavan puheenjohtajaksi. Akavan pitkäaikainen puheenjohtaja Sture Fjäder on kertonut luopuvansa tehtävästä marraskuun liittokokouksessa.
Kutsu: Kahvitauko kaapissa 15.6.20229.6.2022 17:41:27 EEST | Kutsu
Tervetuloa kuulemaan, miltä työelämä näyttää tekniikan alan lhbtiq+-opiskelijoiden näkökulmasta. Verkkolähetyksessä asiantuntijat pohtivat, miksi työelämästä kannattaa rakentaa sateenkaarevaa.
Lähes puolet sateenkaarevista opiskelijoista pelkää tulevansa urallaan syrjityksi31.5.2022 07:55:38 EEST | Tiedote
Tekniikan alan opiskelijoista seksuaali- ja/tai sukupuolivähemmistöön kuuluvat näkevät tulevaisuudessa enemmän riskejä kuin ne, jotka eivät kuulu näihin vähemmistöihin.
Voitto irtosi syöpähoidolla ja digihinnoittelun perkaamisella12.4.2022 14:54:31 EEST | Tiedote
Lasten ja nuorten tiedekilpailun taso oli tänä vuonna kova. Kakkossijalle nousi tutkimus Maunulan paikannimistä. Pronssin jakoivat tutkimus Tampereen naiskaartilaisista vuonna 1918 sekä rukiin pH-käsittely.
Kutsu: Nuorten tiedekilpailu Otaniemessä30.3.2022 12:18:00 EEST | Kutsu
Tervetuloa tapaamaan ongelmanratkaisijoita – tieteestä, teknologiasta ja keksinnöistä kiinnostuneita lapsia ja nuoria! Tiedekilpailu on median edustajille avoinna maanantaina 4.4. klo 15.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme