TEK kyseenalaistaa tarpeen tekniikan tutkintokoulutuksen laajentamiselle
- TEKin mielestä aluepoliittiset perustelut eivät ole syy sirpaloittaa yhä enemmän tekniikan yliopistokoulutusta, vaan tarvetta on pikemminkin profiloitumiselle ja työnjaon kehittämiselle. Vaarana on myös, että ehdotettu laajennus ei turvaa vaan ennemminkin hajauttaa nykyisiä resursseja, painottaa TEKin toiminnanjohtaja Jari Jokinen.
- Alueelliset koulutuslaajennukset tulisi tehdä tekniikan alan kansallisen verkoston puitteissa hyödyntäen olemassa olevia tutkinnonanto-oikeuksia. Tämän kaltaisesta ratkaisusta Itä-Suomen yliopistolla onkin kokemusta tänä syksynä alkaneessa automaatiotekniikan koulutusohjelmassa, jossa tutkinnon myöntää Tampereen yliopisto, Jokinen jatkaa.
Tutkinnonanto-oikeuksien laajentamisessa usein unohtuu, että laadukkaan tekniikan alan koulutuksen ja tutkimuksen toteuttaminen vaatii merkittäviä lisäresursseja. Pelkkä matematiikan ja luonnontieteiden osaaminen ei riitä, vaan uusilla professoreilla, tutkijoilla ja opettajilla on hyvä olla laajaa osaamista tekniikan alalta. Samalla on hyvä huomata, että opiskelijoista on pulaa jo nykyisissäkin koulutusohjelmissa.
- Itä-Suomen yliopistossa on vahvaa osaamista lääketieteellisestä tekniikasta sekä materiaalitutkimuksesta ja tämän pohjalta koulutusta halutaan laajentaa tekniikan alalle. Mielestämme sellaista johtopäätöstä ei kuitenkaan voi vetää, että olemassa oleva koulutus olisi helposti käännettävissä diplomi-insinöörikoulutukseksi, huomauttaa TEKin yhteiskuntasuhdejohtaja Juhani Nokela.
- Diplomi-insinöörikoulutus on tunnettu hyvin läheisestä yhteistyöstä yritysten TKI-toiminnan kanssa. Koulutusta ei voida laajentaa siten vain olemassa olevan tutkimustoiminnan perusteella, Nokela sanoo.
Yhteyshenkilöt
Juhani NokelaYhteiskuntasuhdejohtaja
Puh:040 7547 459juhani.nokela@tek.fiJari JokinenToiminnanjohtaja
Puh:0400 914 839jari.jokinen@tek.fiTietoja julkaisijasta
Tekniikan akateemiset TEK on tekniikan alan yliopistokoulutettujen etu- ja palvelujärjestö. Jäsenet ovat tekniikan, tietojenkäsittelyn, arkkitehtuurin tai luonnontieteiden yliopistotutkinnon suorittaneita ja näiden alojen opiskelijoita. TEK tukee jäseniään työuralla, edistää ammattikunnan osaamista ja yhteisöllisyyttä sekä rakentaa kestävää hyvinvointiyhteiskuntaa. Noin 80 000 jäsenellään TEK on Akavan toiseksi suurin jäsenliitto ja Suomen kahdeksanneksi suurin ammattiliitto.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Tekniikan akateemiset - TEK
Kipinä-voittajat tutkivat hormonisaasteen vaikutusta kasveihin, tähtien elinkaarta ja bakteerien tappamista sähkökärpäslätkällä28.4.2025 11:02:20 EEST | Tiedote
TEKin järjestämän nuorten tiedekilpailu Kipinän voittivat Sofia Koivumäki, Zofia Järvinen sekä Hermanni Sallinen ja Niilo Sipilä. He edustavat Suomea syksyllä EU:n tiedekilpailussa.
TEK: Jäsenmaksun verovähennyksen poisto on hallitukselta virheliike24.4.2025 13:02:20 EEST | Tiedote
Myös yhteisöveron lasku on hutilyönti, joka ei tuo kaivattua hyötyä. Hallituksen puoliväliriihessä tekemä ratkaisu alentaa palkkojen verotusta sen sijaan saa TEKiltä kiitosta.
Kutsu: Tapaa tieteestä innostuneita nuoria14.4.2025 11:33:06 EEST | Kutsu
Tervetuloa haastattelemaan Kipinä-tiedekilpailun finalisteja Espoon Otaniemeen 16.4. klo 10–13.
Nya teknologipriser går till membranteknik som samlar råvaror, en reaktorfysikkod som har erövrat världen och ett toppteam från Uleåborg10.4.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
ITU-prisfamiljen består av tre priser som delas ut för första gången i år. Prisjuryerna, som leds av Elina Hiltunen, Outi Krause och Katja Toropainen, premierade NPHarvests membranteknik, VTT:s reaktorfysikkod Serpent och forskningsenheten för produktionsekonomi vid Uleåborgs universitet.
Membrane technology for recovering nutrients, reactor physics code that has conquered the world and top team from Oulu win new technology awards10.4.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
The three awards of the ITU award family are presented for the first time this year. Three juries, chaired by Elina Hiltunen, Outi Krause and Katja Toropainen, gave the awards to the membrane technology of NPHarvest, VTT’s Serpent reactor physics code and the IEM research unit at the University of Oulu.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme