Aalto-yliopisto

Tekniikan alat kiinnostavat nuoria naisia – lukiolaiset varasivat uuden Shaking up Tech -tapahtuman loppuun tunnissa

Jaa
200 lukiolaista osallistuu päivän aikana työpajoihin, tutustuu tekniikan alan opintoihin ja tapaa vaikuttajia Linda Liukkaasta Hanna Nikkilään.
Vuosittaiseksi suunniteltu valtakunnallinen Shaking up Tech järjestetään Tyttöjen päivänä 11. lokakuuta ensimmäistä kertaa.
Vuosittaiseksi suunniteltu valtakunnallinen Shaking up Tech järjestetään Tyttöjen päivänä 11. lokakuuta ensimmäistä kertaa.

Suomalaiset tytöt ovat kansainvälisen PISA-tutkimuksen mukaan maailman toiseksi parhaita matematiikassa ja luonnontieteissä. He ovat silti vähiten kiinnostuneita tekniikasta ja luonnontieteistä uravalintana. Microsoftin kyselytutkimuksen mukaan se johtuu muun muassa käytännön kokemuksen puutteesta ja uskomuksesta, että tekniikan alan työt eivät olisi merkityksellisiä.

Inspiraatiota ja mentorointia tapahtumassa tarjoavat Aalto-yliopiston alumnit ja professorit. Puhumassa ovat ohjelmoija ja kirjailija Linda Liukas, Annu Nieminen The Upright Projectista, Hanna Nikkilä Microsoftilta, sekä energiatekniikan ja -talouden professori Sanna Syri, tilastotieteen professori Pauliina Ilmonen ja CodeBus Africa -projektin vetäjä Irena Bakić Aalto-yliopistosta.

Shaking up Techin työpajoissa nuoret tekevät itse – kaikkea nappipariston rakentamisesta puhelinsovellusten ja digipalveluiden suunnitteluun. Iltaohjelmassa nuoret tutustuvat tekniikan opintojen kirjoon ja pääsevät tapaamaan tapahtuman yrityskumppaneita.

Shaking up Techin järjestävät Aalto-yliopiston tekniikan korkeakoulut. Kehityspäällikkö Marja Niemi ja koordinaattori Sara Ikonen haluavat tapahtuman avulla purkaa tekniikan alan vahvaa sukupuolittuneisuutta ja siihen liittyviä ennakkoluuloja Suomessa.

”Moni lukioikäinen on vielä epävarma uratoiveistaan, jolloin valintaan voivat vaikuttaa esimerkiksi kavereiden valinnat ja mielikuvat. Naisilla tekniikan alalle hakeutuvat kaverit ja roolimallit ovat harvassa. Lisäksi ei ehkä ole niin ilmeistä, miten tekniikan avulla voi tehdä hyvää ja vaikuttaa ihmisten elämään”, Marja Niemi sanoo.

Diplomi-insinööriopiskelijoista vain reilu viidennes on naisia, ja osuus vain pienenee mitä pidemmälle akateemisella uralla tai yritysmaailmassa edetään.

”Tekniikan alan yrityksissä tiedetään hyvin, että erilaisista ihmisistä koostuvat tiimit saavat aikaan parempia tuloksia. Sama pätee tutkimukseen ja johtamiseen”, Sara Ikonen sanoo.

Shaking up Techin pääpuhuja Linda Liukas kannustaa lukiolaisia rohkeuteen ja heittäytymisiin opinnoissa ja uravalinnoissa. Liukas vaihtoi itse kauppatieteet Aalto-yliopiston Aaltoes-yrityshautomoon, kasvuyrittäjyyden opiskeluun ja visuaaliseen journalismiin.

”Jos elämä olisi ollut niin lineaarista kuin 19-vuotiaana luulin, en tekisi läheskään niin hauskoja asioita kuin nyt”, Liukas uskoo.

Kädet aurinkokennoissa, mustikoissa ja sykemittareissa

Sonja Nurmiainen Lappeenrannan lyseon lukiosta osallistuu työpajaan, jossa valmistetaan väriaineaurinkokennoja eri komponenteista ja värjätään niitä muun muassa mustikoilla.

”Olen jo osallistunut koulussa aurinkokennoihin liittyvään Going Solar -projektiin. Nyt haluan päästä tarkemmin tutustumaan uusiutuvaan energiaan. Työpajassa pääsen värjäämään aurinkokennoja luonnonväreillä”, Nurmiainen sanoo.

Nurmiainen pitää tekniikan alaa monipuolisena ja alati muuttuvana, mutta uramahdollisuuksista ja -vaihtoehdoista on vaikeaa saada tietoa. Hän arvelee, että tekniikan alalla työpäivät ovat tuskin koskaan samanlaisia.

”Haluaisin päästä keskustelemaan energiatekniikan ja -talouden professori Sanna Syrin kanssa. Hänellä olisi varmasti kiinnostavia vinkkejä, miten energia-alalle kannattaa hakeutua.”

Myös Emmi Eronen Ristiinan yhtenäiskoulusta ja lukiosta kertoo kaipaavansa lisää ensi käden tietoa siitä, mitä kaikkea voisi opiskella ja millaisiin tehtäviin koulutuksella voi päästä. Hän aikoo osallistua työpajaan, jossa rakennetaan ja ohjelmoidaan sykemittari.

”Minua kiinnostaa laajemminkin teknologian vaikutus terveyteen. Pelaan jalkapalloa, ja useammalla joukkuekaverilla on sykemittari. Haluan saada selville, miten se toimii.”

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Sara Ikonen
Shaking up Techin koordinaattori
Aalto-yliopisto
sara.ikonen@aalto.fi
puh. 050 336 2940


Marja Niemi
Kehityspäällikkö
Aalto-yliopisto, perustieteiden korkeakoulu
marja.niemi@aalto.fi
puh. 050 430 2084

Kuvat

Vuosittaiseksi suunniteltu valtakunnallinen Shaking up Tech järjestetään Tyttöjen päivänä 11. lokakuuta ensimmäistä kertaa.
Vuosittaiseksi suunniteltu valtakunnallinen Shaking up Tech järjestetään Tyttöjen päivänä 11. lokakuuta ensimmäistä kertaa.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Aalto-yliopistossa tiede ja taide kohtaavat tekniikan ja talouden. Rakennamme kestävää tulevaisuutta saavuttamalla läpimurtoja avainalueillamme ja niiden yhtymäkohdissa. Samalla innostamme tulevaisuuden muutoksentekijöitä ja luomme ratkaisuja maailman suuriin haasteisiin. Yliopistoyhteisöömme kuuluu noin 13 000 opiskelijaa ja yli 4 500 työntekijää, joista 400 on professoreita. Kampuksemme sijaitsee Espoon Otaniemessä.

aalto.fi

facebook.com/aaltouniversity

twitter.com/aaltouniversity

youtube.com/aaltouniversity

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aalto-yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye