Tekoäly tulevaisuuden sairaalan moottorina – OYS mukana 10 milj. euron AICCELERATE EU-hankkeessa
AICCELERATE-hankkeen tavoitteena on koneoppimista hyödyntäen rakentaa sairaalaympäristön erilaisiin tarpeisiin mukautuva työkalu.

”Tavoitteenamme on luoda sairaalan tietojärjestelmiin yhteensopiva tekoälyalusta, jonka avulla hallitaan leikkaussalien potilasvirtoja ja tuotetaan ratkaisuja kroonisesti sairaiden potilaiden älykkään hoitopolun rakentamiseen. Kutsumme tätä työkalua älysairaalan moottoriksi”, kertoo hankkeen OYSin osuutta koordinoiva testaustoiminnan päällikkö Timo Alalääkkölä OYS TestLabista.
Kehittämishanketta koordinoi HUS Helsingin yliopistollinen sairaala. Terveydenhuollossa tunnistetun idean ympärille on koottu viidestä eurooppalaisesta yliopistosairaalasta, yhdestä yliopistosta ja kymmenestä teknologiayrityksestä koostuva konsortio, joka haki Euroopan Unionin Horizon2020-rahoitusta hankkeelleen. Yli 80 hakemuksen joukosta rahoitusta sai vain neljä, joista yksi oli AICCELERATE – A Smart Hospital Care Pathway Engine. Hanke käynnistyy vuoden 2021 alussa ja sen kesto on kolme vuotta. OYSin osuus saadusta rahoituksesta on 624.000 euroa.
Hakemuksen valmisteluun osallistuivat OYSista testaustoiminnan päällikkö Timo Alalääkkölä, anestesiologian professori Janne Liisananttija kehitysjohtaja Pasi Parkkila. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun suomalaiset yliopistosairaalat valmistelivat laajan Suomesta koordinoidun EU-hankkeen yhteistyössä. Hankkeen toteutukseen osallistuu OYSista laaja joukko huippuasiantuntijoita, mukaan lukien anestesian tutkimusryhmä, tutkimuspalvelut ja tietohallinto.
AICCELERATE-hankkeessa kehitettävää teknologiaa testataan kolmessa pilotissa, joista kerätään palautetta ja oppimiskokemusta skaalautuvan tekoälyn kehittämiseen. OYSin johtamassa pilotissa pyritään tekoälyavusteisesti tehostamaan kiireettömien ja päivystyksellisten leikkausten suunnittelua niin, että leikkaussalien käyttö olisi optimaalista sekä potilaan että henkilökuntaresurssien näkökulmasta. Tekoälyn avulla voidaan suunnittelussa ottaa huomioon potilaskohtaiset riskitekijät mutta myös ennalta arvaamattomat muuttujat, jotka voivat vaikuttaa potilaan hoitopolkuun. OYSin vastuulla on myös älysairaalan tekoälyalustan toiminnallisen vaatimusmäärittelyn muodostaminen yhdessä hankkeen sairaalakumppaneiden kanssa.
HUSin johtamassa pilotissa Terveyskylä-portaalin Parkinsonin taudin digihoitopolkuun yhdistetään potilaan voinnin ja oireiden etämonitorointia ja -analytiikkaa sekä lääkitysrobotiikkaa. Kroonisen sairauden seuranta siirtyy enemmän potilaan omaan elinympäristöön ja terveydenhuollon resursseja kohdennetaan niihin sairauden vaiheisiin, joissa tarvitaan sairaalassa oloa tai lääkärin tapaamista.
Kolmannessa pilotissa on tavoitteena kroonisesti sairaan lapsipotilaan hoitoketjun parantaminen siten, että hoitotapaamiset, palvelukontaktit eri asiantuntijoiden kanssa ja toimenpiteiden jälkeinen kotiutus toteutuisivat ajallisesti parhaalla tavalla.
”AICCELERATE-hankkeen kulmakiviä ovat potilaan yksilöllisten tarpeiden huomion ottaminen hoitoa suunniteltaessa sekä näyttöön perustuva luottamus tekoälyä kohtaan. Haemme ainutlaatuista, aidosti älykästä sovellusta osaksi tulevaisuuden terveyspalvelujärjestelmää, jonka avulla on mahdollista tarjota alati lisääntyvään kysyntään entistä turvallisempaa, tehokkaampaa ja yksilöllisempää hoidon suunnittelua ja toteutusta.”, Liisanantti kertoo.
AICCELERATE-konsortion muodostavat HUS Helsingin yliopistollinen sairaala, Oulun yliopistollinen sairaala, Ospedale Pediatrico Bambino Gesù (Italia), Barcelona Children's Hospital (Espanja), University Hospital Università degli Studi di Padova (Italia), Erasmus University Rotterdam (Alankomaat), RTO Fundació Eurecat (Espanja), TICBioMed (ei-kaupallinen toimija, Espanja), sekä yritykset; Chino (Italia), Symptoma (Itävalta), Nuromedia (Saksa), SRDC (Turkki), Evondos (Suomi), NeuroPath (Belgia), NEC Laboratories Europe (Saksa) sekä Innofactor (Suomi).
Yhteyshenkilöt
Timo Alalääkkölä, testaustoiminnan päällikkö, 040 561 4390
Janne Liisanantti, anestesiologian professori, 040 151 3452
Kuvat
Tietoja julkaisijasta
Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri PPSHP hallinnoi Oulun yliopistollista sairaalaa. OYS vastaa lähes puolen miljoonan suomalaisen erikoissairaanhoidon palveluista ja lähes 750 000 suomalaisen erityisvaativasta erikoissairaanhoidosta. Toimimme myös Oulaskankaan sairaalassa. Parhaillaan rakennamme kokonaan uutta yliopistollista sairaalaa. Näin hoitoprosessimme ja tilamme vastaavat myös tuleviin 2020- ja 2030-lukujen erikoissairaanhoidon haasteisiin.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri (PPSHP)
Alueellinen koordinaatioryhmä: Pohjois-Pohjanmaa on palautunut koronaepidemian kiihtymisvaiheeseen 19.1.2021 16:48:12 EET | Tiedote
Suositukset jatkuvat, mutta abiturienteille avataan mahdollisuus valmistautua ylioppilaskirjoituksiin lähiopetuksessa.
Oysin sisätaudeille kiitosta koulutusmyönteisyydestä18.1.2021 16:00:23 EET | Tiedote
Oulun yliopistollisen sairaalan sisätautien yksikkö koetaan koulutusmyönteisenä paikkana erikoistua. Nuorten lääkärien yhdistyksen tekemässä koulutuspaikkakyselyssä viiden tähden koulutuspaikkoja olivat sisätautien erikoisalan lisäksi Oysin korva-, nenä- ja kurkkutautien yksikkö sekä pehmytkudoskirurgia.
Infektiontorjuntaan huomiota ilmanvaihtoratkaisuissa18.1.2021 12:46:54 EET | Tiedote
Oulun yliopistollisen sairaalan OYS 2030 -sairaalarakentamisessa turvallisuus on suunnittelun ja rakentamisen lähtökohtana. Ilmanvaihtoratkaisuissa infektiontorjunta on ollut isossa roolissa suunnittelussa.
Pohjois-Pohjanmaan koronasuosituksia jatketaan 1. helmikuuta saakka12.1.2021 16:09:07 EET | Tiedote
Alueellinen koordinaatioryhmä linjasi lievennyksiä lasten ja nuorten harrastustoimintaa koskeviin suosituksiin. Kirjastoja ja uimahalleja voidaan kuntien harkinnan mukaan avata, jos kunnan epidemiatilanne on rauhallinen.
Koronarokotukset ovat käynnistyneet Pohjois-Pohjanmaalla ripeästi8.1.2021 12:36:09 EET | Tiedote
Koronarokotukset käynnistyivät Pohjois-Pohjanmaalla joulun välipäivinä. Perjantaihin 8.1. mennessä rokotteita on annettu hieman yli 1600 henkilölle.
Koronaepidemia on Pohjois-Pohjanmaalla edelleen leviämisvaiheessa7.1.2021 15:50:34 EET | Tiedote
Päivittäisten koronatartuntojen määrä on Pohjois-Pohjanmaalla jatkunut loppiaisviikolla kasvusuunnassa. Alueellinen koordinaatioryhmä kokoontui käsittelemään alueen tilannekuvaa torstaina 7. tammikuuta.
Päivystysapu 116117 -palvelu käyttöön4.1.2021 09:19:57 EET | Tiedote
Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin alueella otetaan tänään 4. tammikuuta käyttöön yksi päivystysavun neuvontanumero. Päivystysapu 116117 -palvelusta voi kysyä neuvoja äkillisiin, päivystyksellisiin sosiaalisiin ja terveydellisiin ongelmiin ympäri vuorokauden. Neuvoja voi kysyä puhelimitse tai tekstipalveluna.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme