Tekoälyn eettinen käyttö tehostaisi julkisia palveluita
Enemmistö kansalaisista pystyy hoitamaan arjessa tarvittavat palvelut, kuten yksittäiset asioinnit Kelassa tai terveydenhuollossa, sujuvasti ja itsenäisesti verkossa. Noin kolmannekselle pitää kuitenkin tarjota tukea tarvittavien palveluiden löytämiseksi, ja jopa 10 prosenttia kansalaisista tarvitsee yksilöllistä tukea haastavissa elämäntilanteissa. Valtaosa julkisista palveluistamme on kuitenkin yhä rakennettu enemmistön ehdoilla tuotanto- ja organisaatiolähtöisesti, kun palvelut pitäisi pystyä tarjoamaan asiakaslähtöisesti, jotta ne auttaisivat yksilöllistä tukea tarvitsevia.
”Tekoälyn avulla analysoitu tieto auttaa tunnistamaan tukea tarvitsevat asiakkaat. Heillä voi olla samaan aikaan haasteita useilla elämän osa-alueilla, kuten toimeentulossa, työllisyydessä tai terveydessä. Kaikki edellytykset nykyistä asiakaslähtöisempien palveluiden rakentamiseen ovat olemassa, sillä organisaatiolla ja viranomaisilla on kansalaisista jo nyt runsaasti dataa, jota voi valjastaa päätöksenteon ja johtamisen tueksi”, johtava konsultti Pasi Lehtimäki Goforelta sanoo.
Tekoälystä apua lapsiperheille ja soteen
Tampereella, Ylöjärvellä, Vaasassa, Laihialla, Vantaalla ja Porissa toteutettu Lapsiperheiden edistynyt analytiikka -hanke (LEA) on tuore esimerkki siitä, miten tekoälyä hyödynnetään onnistuneesti tiedolla johtamiseen ja oikea-aikaisten julkisten palveluiden tarjoamiseen.
Gofore auttoi kuntia selvittämään, millaisia lapsiperheitä kunnissa asuu ja miten kaikkiaan 80 000 lapsiperhettä ja perheiden 132 000 alaikäistä lasta voivat. Tieto perheiden hyvinvoinnista ja palveluiden tarpeista auttaa nyt kuntia tunnistamaan erilaiset perheet ja kohdentamaan oikeanlaista tukea oikeaan aikaan.
”Vastaavaa tapaa käyttäen voidaan analysoida minkä tahansa kunnan lapsiperheiden hyvinvoinnin tilannekuva ja rakentaa palvelut sen perusteella. Tämänkaltaisesta analytiikasta olisi erittäin paljon hyötyä sote-uudistuksessa, jossa muodostetaan isoja hyvinvointialueita ja alueiden on tunnettava asiakkaansa ja pystyttävä kohdentamaan heille oikeanlaisia palveluita”, johtava konsultti Petri Takala Goforelta sanoo.
LEA-hankkeen tulokset osoittivat, että lapsiperheiden monimuotoistuminen haastaa kuntien nykyiset palvelujärjestelmät ja tavat tarjota ja kohdentaa tukea oikealla tavalla ja oikeaan aikaan.
”Tampereella saimme selville hiljaista tietoa ja ilmiöitä perheistä, mikä auttaa meitä kaventamaan hyvinvointieroja. Pystymme tunnistamaan esimerkiksi koulujen eriytymistä, jolla on yhteys alueelliseen eriytymiseen. Voimme myös kohdentaa palveluita itsenäisesti asuville nuorille tai käyttää tietoa alueellisten palveluiden kehittämisessä”, sanoo projektipäällikkö Outi Valkama Tampereen kaupungilta.
Tieto perheistä haettiin kymmenestä valtakunnallisesta rekisterilähteestä, ja analyysi tehtiin yhdistämällä edistyksellisin menetelmin asiantuntijatietoa, tekoälyä ja eettistä arviointia. Näin konkreettista ja laajaa, ilmiöiden taakse pureutuvaa analyysia lapsiperheiden hyvinvoinnista ei ole Suomessa aiemmin tehty.
Päätökset tekoälyn käytöstä tekee aina ihminen
Tekoälyn käytön on oltava vastuullista ja eettisesti kestävää. Usein esiin nousevat kysymykset yksilönsuojasta ja huoli mahdollisesta tietoturvan vaarantumisesta. Olennaista on, että ihminen johtaa työtä, jossa katsotaan tilastoja ja ilmiöitä, mutta ei mennä henkilötason tietoihin.
”Päätökset tekoälyn käytöstä tekee aina ihminen, ja asiantuntijoilla on tässä merkittävä vastuu. Eettinen arviointi pitää kulkea aina mukana, jotta viemme kehitystä oikeaan suuntaan ja voimme lisätä tiedon avulla hyvinvointia. Ei ole olemassa oikeaa tai väärää tapaa käyttää tekoälyä, vaan meillä on joukko valintoja, jotka perustuvat vastuullisiin, eettisesti punnittuihin päätöksiin”, Pasi Lehtimäki sanoo.
Digitaalisia palveluita tarjoavan Goforen johtavat konsultit Pasi Lehtimäki ja Petri Takala ovat auttaneet useita julkisen sektorin organisaatioita vastuullisen ja eettisesti kestävän tekoälyn hyödyntämisessä, tiedon valjastamisessa päätöksenteon tueksi ja oikeanlaisten palveluiden kohdentamisessa. Goforen asiakkaita ovat mm. useat kaupungit, Verohallinto, Kela, Digi- ja väestötietovirasto sekä useat muut valtion virastot.
Gofore on Heurekassa avautuvan tekoälyaiheisen näyttelyn kumppani.
Lisätietoja: https://gofore.com/tapahtuma/tekoaly-me-myself-ai/
https://www.heureka.fi/nayttely/tekoaly/
Tiedote 25.11.2021 kuuden kunnan ja Goforen toteuttamasta LEA-hankkeesta
Lehdistökuvia tiedotteen liitteenä
Yhteyshenkilöt
Pasi Lehtimäki, johtava konsultti, Gofore Oyj
p. 050 5455193
pasi.lehtimaki@gofore.com
Petri Takala, johtava konsultti, Gofore Oyj
p. 040 5636272
petri.takala@gofore.com
Kuvat
Tietoja julkaisijasta
Gofore on kansainvälinen digitaalisen muutoksen konsulttiyhtiö. Meillä on lähes 1 500 asiantuntijaa kaikkiaan 18 toimipisteessä Suomessa, Saksassa, Itävallassa, Virossa ja Espanjassa. Teknologian ja liiketoiminnan asiantuntijamme rakentavat toimivaa, turvallista ja yhdenvertaista digitaalista yhteiskuntaa palveluineen sekä kestäviä älykkään teollisuuden ratkaisuja. Monimuotoista osaajajoukkoamme yhdistävät pioneerihenkisyys sekä halu luoda inhimillisempää ja vastuullisempaa digimaailmaa. Toimintaamme ohjaavat vahvat arvomme: olemme jokaiselle hyvä työpaikka, ja elämme asiakkaidemme onnistumisista. Liikevaihtomme vuonna 2024 oli 186,2 miljoonaa euroa. Gofore Oyj:n osake on listattu Nasdaq Helsinki Oy:ssä. Visiomme on olla merkittävin eurooppalainen digitaalisen muutoksen asiantuntijayritys. Tutustu meihin paremmin osoitteessa gofore.com.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Gofore Oyj
Gofore valittu uudelleen Eläketurvakeskuksen ketterän sovelluskehityksen kumppaniksi30.6.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
Eläketurvakeskus on valinnut Goforen kumppanikseen ketterän sovelluskehityksen tiimiksi toiselle peräkkäiselle viisivuotiselle sopimuskaudelle. Eläketurvakeskuksen (ETK) monipuolisessa, jatkuvassa ketterässä sovelluskehityksessä yhdistyvät Goforen ketterän digitaalisten palvelujen kehityksen malli ja Eläketurvakeskuksen Scrum-malli.
Gofore reselected to partner with the Finnish Centre for Pensions in agile application development30.6.2025 09:00:00 EEST | Press release
The Finnish Centre for Pensions recently chose Gofore as its partner for an agile application development team for a second consecutive five-year contract period. The Centre's diverse and ongoing agile application development combines Gofore's agile digital service development and the Centre's Scrum model.
Gofore ja Process Genius kumppaneiksi teollisuus- ja kiinteistösektorin digitaalisten kaksosten ratkaisuissa17.6.2025 11:35:46 EEST | Tiedote
Gofore ja suomalainen teollisuuden visualisointiteknologiaa kehittävä Process Genius ovat solmineet strategisen kumppanuuden teollisuus- ja kiinteistösektorin yritysten digitaalisten kaksosten ratkaisuja varten. Yhteistyön myötä asiakkaat saavat kattavan palvelukokonaisuuden digitaalisten kaksosten hyödyntämiseen niin kotimaassa kuin kansainvälisillä markkinoilla.
Gofore and Process Genius partner for digital twin solutions in the industrial and real estate sectors17.6.2025 11:35:46 EEST | Press release
Gofore and the Finnish industrial visualisation technology developer Process Genius have established a strategic partnership for digital twin solutions for companies in the industrial and real estate sectors. Through this collaboration, customers will receive a comprehensive service package for utilising digital twins both domestically and in international markets.
Gofore julkaisi inhimillistä digitalisaatiota käsittelevän kirjansa englanniksi4.6.2025 09:09:16 EEST | Tiedote
Odotettu englanninkielinen versio Inhimillisesti digitaalinen Suomi -kirjasta tuo inhimillisesti digitaalisen yhteiskunnan tarinoita entistä laajemman lukijakunnan saataville. Teoksen on kirjoittanut Martti Vaalahti ja englanniksi sen on kääntänyt Ian Mac Eochagáin. Teos kokoaa yhteen 12 organisaation näkökulmia siihen, mitä tarvitaan, kun muotoillaan ja rakennetaan digitaalisesti inhimillisiä, kestäviä ja turvallisia yhteiskuntia.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme