Työterveyslaitos

Tekoälystä hyötyjä työn kehittämiseen verkossa

Jaa
Kehittäminen ja oppiminen tapahtuvat työelämässä yhä useammin verkossa. Digitaalisilla alustoilla työskentelyssä on mahdollista hyödyntää erilaisia tekoälytoiminnallisuuksia. Tuoreen tutkimuksen mukaan ne vahvistavat tiedon reflektointia, osallistumista ja vuorovaikutusta sekä uusien toimintatapojen rakentamista yhdessä.

Työterveyslaitoksen mediatiedote 15.8.2022

Työn kehittämisessä käytettävillä oppimisalustoilla hyödynnetään tekoälyä esimerkiksi kielen analysoinnissa sekä keskustelujen luokittelussa ja jäsentämisessä.

Tekoäly työn kehittämisen tueksi (TekeT) -tutkimuksen mukaan näitä luonnollisen kielen analyysiin perustuvia tekoälytoiminnallisuuksia voidaan valjastaa palvelemaan työyhteisön yhteistä kehittämistä ja vuorovaikutteista oppimista.

– Tekoälytyökalut ovat hyvä apu etenkin silloin, kun keskusteluja ja kommentteja on alustalla runsaasti tai ryhmä on suuri. Niiden avulla voi vetää keskusteluja yhteen ja ohjata osallistujia kohti heitä kiinnostavia sisältöjä. Tekoälytyökalujen avulla tuotetut koosteet toimivat myös virikkeenä uusille keskusteluille ja näkökulmille, kertoo Työterveyslaitoksen erityisasiantuntija Anna-Leena Kurki.

Tutkitun Howspace-alustan tekoälytyökaluilla voidaan teemoittaa keskustelua, nostaa esiin avainsanoja ja jatkaa keskustelua tekoälyn kiteyttämistä teemoista. Lisäksi tekoälyn avulla voidaan tunnistaa tunnetiloja keskustelusta tai tiivistää runsaskin keskustelu muutamaksi ydinlauseeksi.

Kehittämistyötä verkossa ohjaavat kouluttajat ja fasilitoijat näkevät tekoälytyökalujen käytössä lukuisia hyötyjä. Työkalujen avulla tekstiaineiston läpikäyminen on nopeampaa ja keskustelun sisällön hahmottaminen helpompaa. Ymmärrys keskustelun tuloksista kirkastuu, ja tekoälykooste voi toimia jatkokeskustelun virittäjänä. Tekoäly tuo myös näkyväksi ajattelun eroja, mistä saattaa syntyä uusia oivalluksia.

Ongelmatonta tekoälytyökalujen käyttö ei kuitenkaan ole ja työkaluihin liittyykin vielä kehittämistarpeita. Parannettavaa on vielä etenkin tekoälyn tekemien koosteiden laadussa, luotettavuudessa ja ymmärrettävyydessä.

Maksuton opas verkkofasilitoijien avuksi

Tekoäly tukee hyvin työn kehittämistä verkossa, mutta yksinään se ei riitä. Onnistuneen kehittämisen lähtökohtia ovat turvallinen ja luottamuksellinen oppimisilmapiiri sekä tuki ja ohjaus.

– Digitaalisella alustalla tapahtuva kehittäminen edellyttää ohjaajalta uudenlaista osaamista. Kehittämisessä keskiössä on yhteistyön fasilitointi tiedon jakamisen sijaan, ja tässäkin tekoälytyökalut ovat avuksi. Vuorovaikutuksen syntymiseen on panostettava monin eri tavoin, sillä verkossa se voi helposti jäädä vähäiseksi tai pinnalliseksi, painottaa Anna-Leena Kurki.

Tekoäly työn kehittämisen tueksi -hankkeen tuloksia on tuotu kaikkien ulottuville maksuttomalla Kehitä työtä verkossa! Vuorovaikutteinen kehittäminen tekoälyn tuella -oppaalla. Opas on lyhyt johdanto digitaaliseen fasilitointiin, joka on yksi tulevaisuuden työelämän perustaidoista.

Opas tarjoaa vinkkejä tekoälytyökalujen käyttöön ja laajemminkin työn vuorovaikutteiseen kehittämiseen digitaalisilla oppimisalustoilla. Opas löytyy osoitteesta: Kehitä työtä verkossa! Vuorovaikutteinen kehittäminen tekoälyn tuella | Työterveyslaitos (ttl.fi)

Lisätiedot

  • erityisasiantuntija, hankkeen projektipäällikkö Anna-Leena Kurki, Työterveyslaitos, p. 030 474 2958, anna-leena.kurki@ttl.fi

Tekoäly työn kehittämisen tueksi (TekeT) -hanke

  • Työterveyslaitoksen toteuttama Tekoäly työn kehittämisen tueksi (TekeT) -tutkimus tarkasteli digitaalisella oppimisalustalla tapahtuvaa työ- ja virtuaaliyhteisöjen oppimis- ja kehittämistoimintaa ja tekoälytoiminnallisuuksien mahdollisuuksia ja rajoitteita. Hankkeessa toteutettiin vuosina 2020–2022 kolme tekoälyä hyödyntävää kehittämisprosessia. Lisäksi aineistoa kerättiin haastatteluin ja kyselyllä.
  • Hankeen verkkosivu: Tekoäly työn kehittämisen tueksi (TeKeT) | Työterveyslaitos (ttl.fi)
  • Tekoäly työn kehittämisen tueksi! Tekoälyavusteinen kehittämistoiminta digitaalisilla oppimisalustoilla -julkaisu: https://www.julkari.fi/handle/10024/144666

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Juha Hietanenmediaviestinnän erityisasiantuntijaTyöterveyslaitos | Finnish Institute of Occupational Health | Arbetshälsoinstitutet

Puh:+358504773267juha.hietanen@ttl.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Työterveyslaitos
Työterveyslaitos
Topeliuksenkatu 41 b
00250 Helsinki

+35830 474 1https://www.ttl.fi/

Työterveyslaitos on työhyvinvoinnin asiantuntija, joka tutkii, palvelee ja vaikuttaa.

Kehitämme asiakkaidemme kanssa hyviä työyhteisöjä ja turvallisia työympäristöjä sekä tuemme työntekijöiden työkykyä. Asiakkaitamme ovat työpaikat, päättäjät, kansalaiset, työterveysyksiköt sekä muut työhyvinvointia kehittävät organisaatiot.

Visiomme on ”Hyvinvointia työstä”, sillä terveellinen, turvallinen ja mielekäs työ luo hyvinvointia. Toimipisteemme sijaitsevat Helsingissä, Kuopiossa, Oulussa, Tampereella ja Turussa. Henkilöstön määrä on noin 500.

Lisätietoja:
Tietoa meistä
Medialle-sivulta löydät asiantuntijoiden yhteystiedot ja aiemmat tiedotteemme
Aineistopankki (logot, asiantuntijoiden kuvat)

Twitter: @tyoterveys (fi), @FIOH (en)

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Työterveyslaitos

Ny metod för att stödja sysselsättningsförmågan när anställningsförhållandet upphör17.4.2024 08:00:00 EEST | Tiedote

Arbetshälsoinstitutet har publicerat anvisningar och blanketter med vilka arbetsgivaren och företagshälsovården kan hitta de arbetstagare som behöver konkret stöd för att sysselsättas på nytt. För närvarande omfattar inte omställningsskyddet alla arbetstagare som kunde dra nytta av företagshälsovårdens stödåtgärder före anställningsförhållandets upphörande.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye