Suomen Tekstiili & Muoti ry

Tekstiili- ja muotialan yritysten tilanne edelleen todella vaikea, osalle helpotusta suojavarustetuotannosta 

Jaa
Monilla tekstiili- ja muotialan yrityksillä liikevaihto on romahtanut, eivätkä näkymät parane kesää kohti mentäessä. Valmistelussa oleva kustannustuki on erittäin tervetullut, mutta sen valmistelussa on vielä monia kysymysmerkkejä.

Tuoreessa koronakyselyssä yli kolmannes alan yrityksistä kertoo liikevaihdon pudonneen alle puoleen normaaliin toukokuuhun verrattuna. Yrityksistä noin 70 % on jo lomauttanut henkilöstöään tai lomauttaa lähiaikoina. Noin joka kymmenes yrityksistä on vaarassa ajautua konkurssiin.  

Tuoreen koronakyselyn hyvät uutiset ovat, että tilanne ei ole merkittävästi huonontunut huhtikuusta: konkurssia pelkäävien osuus ei ole kasvanut, ja lomautuksia tehneiden osuus on suunnilleen samaIkävä uutinen on se, että tilanne ei ole vielä helpottunut, ja peräti yhdeksän kymmenestä yrityksestä ennakoi kesäkuulle normaalia alhaisempaa liikevaihtoa,” kertoo tilastoasiantuntija Hanne Mikkonen Suomen Tekstiili & Muoti ry:stä. 

Tekstiili- ja muotialan tilanne on huonompi kuin elinkeinoelämällä keskimäärin: lomautukset ovat yleisempiä ja liikevaihto on laskenut useammalla yrityksellä kuin koko yrityskentässä keskimäärin”, Hanne Mikkonen jatkaa. 

Yritykset hakeneet aktiivisesti kriisitukia 

Jo 85 % alan yrityksistä on hakenut tai on aikeissa hakea valtion tarjoamia tukia, kuten Business Finlandin tai ELY-keskuksen tukia. Yritykset suhtautuvat kuitenkin kriittisesti hallituksen toimenpiteisiin yritysten tukemiseksi koronakriisissä: vain 7 % vastaajista sanoo, että hallituksen tähän mennessä tekemät toimet helpottavat yrityksen tilannetta paljon.  

Suora tuki on yrityksille akuutissa kassakriisissä todella tärkeää. Tähän saakka valtion tuet ovat toistaiseksi olleet pitkälti kehittämistukia, joita ei voi käyttää operatiiviseen toimintaan. 

Nyt valmistelussa oleva kustannustuki helpottaa todennäköisesti pienempien yritysten tilannetta. Jos tuen katto asetetaan 200 000 euroon, se on kuitenkin isommille yrityksille riittämätön. Valmistelussa on vielä paljon avoimia kysymyksiä, ja kestää viikkoja ennen kuin tuki saadaan käyntiin. Ne viikot voivat olla yrityksille kriittisiä”, sanoo rahoituksesta vastaava asiantuntija Anne Ruokamo Suomen Tekstiili & Muoti ry:stä. 

Vuokranantajien vastaantuloa tarvitaan edelleen 

”Nyt on ollut paljon puhetta ravintoloiden tilasta ja tuista, mutta asiakaskadosta kärsivät yhtä lailla tekstiili- ja muotialan kauppa kuin monet palvelutkin”, Anne Ruokamo sanoo. 

Osa alan yrityksistä on saanut vuokranantajilta helpotuksia vuokriin. Vuokranantajien suhtautuminen asiaan kuitenkin vaihtelee.  

"Tilapäinen vapautus vuokrasta tai vuokran alennus olisi edelleen tärkeää. Vuokrien maksun siirtäminen parin-kolmen kuukauden päähän ei valitettavasti auta yrityksiä, vaan nyt tarvitaan konkreettista vastaantuloa", Anne Ruokamo sanoo 

Helpotusta verkkokaupasta ja kasvomaskien valmistuksesta 

Alan yritykset ovat kehittäneet erilaisia selviytymisstrategioita kriisin keskellä. Yli puolet koronakyselyn vastaajista kertoo verkkokaupan kasvun paikkaavan koronakriisin aiheuttamaa liikevaihdon menetystä vähintään hieman tai jonkin verran.  

”Verkkokauppa ottaa merkittävää loikkaa koronakriisin myötä. Vaikka monilla yrityksillä verkkokauppa kasvaa nyt nopeasti, niin se ei riitä paikkaamaan perinteisten myymälöiden puolelta tulevia menetyksiä”, Hanne Mikkonen kertoo.  

Osa alan yrityksistä on alkanut valmistaa niin sanottuja kansanmaskejaeli kankaisia standardoimattomia kasvomaskeja. Reilu kolmannes yrityksistä kertoo, että maskien valmistus paikkaa liikevaihdon menetyksiä vähintään hieman. Lisäksi noin 15 % yrityksistä on saanut apua liikevaihdon menetyksiin terveydenhuollon suojavarusteiden, kuten esimerkiksi suojatakkien valmistuksesta 

11.-12.5.2020 toteutettuun kyselyyn vastasi 66 Suomen Tekstiili & Muoti ry:n jäsenyritystä eli 36 prosenttia liiton jäsenistä. Kyselyn vastaajajoukko edustaa kattavasti tekstiili- ja muotialan eri toimintoja: kuluttajatuotteita valmistavia vaate- ja sisustusyrityksiä, työ- ja suojavaateyrityksiä sekä alan materiaalivalmistajia ja teollisia tuottajia. Vastaajayritykset työllistävät Suomessa yli 2 400 henkilöä ja tekevät yli 620 miljoonaa euroa liikevaihtoa vuodessa. Kysely on osa EK:n koronakyselyä. 

Liite: Koronakyselyn tulokset (pdf)

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Liitteet

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen Tekstiili & Muoti ry
Suomen Tekstiili & Muoti ry
Eteläranta 10
00130 Helsinki

http://www.stjm.fi

Suomen Tekstiili & Muoti ry on tekstiili-, vaate- ja muotialan yritysten järjestö. Huolehdimme siitä, että yrityksillä on kannustava toimintaympäristö ja mahdollisuuksia kasvaa, kansainvälistyä ja menestyä. Olemme alan vahva vaikuttaja ja työmarkkinajärjestö. Autamme jäsenyrityksiä työelämään ja liiketoimintaan liittyvissä kysymyksissä. Jäsenyritystemme tuotteita ovat mm. vaatteet, kodintekstiilit, sairaalatekstiilit, tekniset tekstiilit sekä kuitukankaat ja teollisuustekstiilit.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Tekstiili & Muoti ry

Tekstiili- ja muotialan työnantajat sekä alan ammattiliitot vaativat toimialan kasvuohjelmaa hallitusohjelmaan12.7.2022 10:30:00 EEST | Tiedote

Tekstiili- ja muotiala voi VTT:n selvityksen mukaan luoda vuoteen 2035 mennessä yli miljardin euron investoinnit sekä yli 17 000 työpaikkaa Suomeen. Toimialan hyödyntämätön potentiaali voidaan lunastaa hyvällä yhteistyöllä yritysten, tutkimus- ja oppilaitosten sekä julkisen sektorin kesken – valtion vauhdittamana. Toimialan työmarkkinajärjestöt, Suomen Tekstiili & Muoti ry, Ammattiliitto Pro ry sekä Teollisuusliitto ry peräänkuuluttavat yhdessä toimialan kehittämistä kokoavia toimia sekä kasvuohjelmaa toimialalle seuraavaan hallitusohjelmaan.

Taisteluasujen hankintaprosessin avoimuus tukee suomalaisen tekstiiliteollisuuden mahdollisuuksia menestyä3.3.2022 10:16:24 EET | Tiedote

Yhteispohjoismainen taisteluasutilaus on menetetty mahdollisuus kotimaiselle tekstiiliteollisuudelle. Tekstiiliteollisuuden suomalaisen tuotannon säilyttäminen on osa huoltovarmuusinfrastruktuuria, ja sen merkitys on tullut esiin esimerkiksi koronapandemian aikana ja tulee esille tämänhetkisen geopoliittisen kriisin aikana. ”Tuotantoketjua ei polkaista käyntiin tyhjästä, vaan se vaatii tarvittavien materiaalien varastointia ja asujen valmistuksessa tarvittavaa osaamista, henkilöstöä ja tuotantolaitteita. Yhden tekstiilialan tuotannossa toimivan työntekijän työpaikan säilyttäminen edellyttää hankintoja noin 150 000 €:n arvosta”, muistuttaa Suomen Tekstiili & Muoti ry:n toimitusjohtaja Marja-Liisa Niinikoski.” Nyt tämänhetkisen Ukrainan kriisin valossa on jo tullut esille, että esimerkiksi Baltian maissa kulloinkin kyseessä olevan valtion tekstiilitilaukset sivuuttavat suomalaisten tekstiiliyritysten siviilitilaukset. Sen vuoksi on huoltovarmuuden kannalta tärkeää, että myös Suomessa on

Tuore selvitys: Suomalaisella muotialalla merkittävät kansainväliset kasvumahdollisuudet18.2.2022 11:31:59 EET | Tiedote

Kansainvälinen muotiala elää teolliseen vallankumoukseen verrattavissa olevaa murroskautta, Business Finlandin teettämässä raportissa todetaan. Suomalaisyrityksillä on poikkeuksellinen kasvun paikka, kun megatrendit ja kuluttajakäyttäytymisen muutos lisäävät erityisesti vastuullisen muodin ja suoran kuluttajakaupan kysyntää. Kansainvälinen kasvu edellyttää poikkialaista yhteistyötä, suomalaisen muotialan kansainvälisen näkyvyyden ja kotimaisen arvostuksen lisäämistä sekä startup-henkeä ja rahoitusta. Ala peräänkuuluttaa myös monivuotista kasvuohjelmaa.

Noin puolet suomalaisen tekstiili- ja muotialan ilmastopäästöistä voitaisiin välttää tuplaamalla tuotteiden käyttöikä13.12.2021 13:00:00 EET | Tiedote

Tuore Suomalaisen tekstiili- ja muotialan globaalit ilmastovaikutukset -selvitys kertoo, missä alan merkittävimmät päästöt syntyvät ja miten niitä voidaan vähentää. Tässä selvityksessä arvioitiin ensimmäistä kertaa suomalaisen tekstiili- ja muotialan tuotannon sekä kaikkien Suomeen tuotujen tekstiilien ja vaatteiden aiheuttamat päästöt yhteensä.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye