Työeläkevakuuttajat Tela

Tela: Osake- ja korkosijoitukset kasvattivat työeläkevaroja

Jaa

Suomalaisten työeläkevarojen määrä nousi kolme miljardia vuoden toisella neljänneksellä. Varoja oli yhteensä 205* miljardia euroa. Pääomamarkkinat jatkoivat alkuvuoden kehitystä ja erityisesti osake- sekä korkosijoitusten hyvä tuotto kasvattivat varoja.

Sijoitusvarojen ja -jakauman kehitys vuodesta 2004 lähtien
Sijoitusvarojen ja -jakauman kehitys vuodesta 2004 lähtien

Sijoitusvarojen reaalinen kokonaistuotto oli 6,3 prosenttia ensimmäisen vuosipuoliskon aikana. Reaalinen tuotto tarkoittaa tuottoa ilman inflaation vaikutusta. Tiedot käyvät ilmi Työeläkevakuuttajat Telan tilastoanalyysistä.   

- Vaikka markkinoita varjosti Kiinan ja Yhdysvaltojen kauppasodan aiheuttama epävarmuus, osakkeet pitivät arvostuksensa. Laskevan korkotason ansiosta myös korkosijoitusten hinnat kehittyivät positiivisesti vuoden toisella neljänneksellä, sanoo Telan analyytikko Kimmo Koivurinne 

Kehittyneiden markkinoiden osakkeet tuottoisia  

Osakesijoitukset tuottivat keskimäärin 11,2 prosenttia, ja korkosijoitukset 3,2 prosenttia. Kiinteistösijoitukset tuottivat noin 1,6 prosenttia.   

Koivurinteen mukaan kehittyneiden markkinoiden osakkeet tuottivat hyvin kauppasodasta huolimatta.  

- Keskuspankkien suotuisten korkonäkymien johdosta korkosijoitukset antoivat hyvän tuoton. Samalla korot laskivat ennätysmatalalle tasolle toisen vuosineljänneksen aikana.  

- Talouden kehitys näyttää kuitenkin hidastuvan. Esimerkiksi euroalueelle ennustetaan tälle vuodelle vain noin 1,2 prosentin talouskasvua. Maailman talouskasvu vaikuttaa luonnollisesti kotimaan talouteen ja suomalaisten eläkerahastojen sijoitustuottoihin, toteaa Koivurinne.  

Pidemmän aikavälin tuotot vakaita  

Sijoitusjakauman muutokset koko eläkealan omaisuuslajien suhteellisissa osuuksissa olivat toisen vuosineljänneksen aikana hyvin pieniä. Osake- ja osaketyyppisten sijoitusten osuus kasvoi noin yhden prosenttiyksikön 56 prosenttiin sijoitusvarallisuudesta, ja oli 116 miljardia. 

Korkosijoitusten osuus supistui hieman alle yhden prosenttiyksikön 36 prosenttiin (72 miljardia). Kiinteistösijoitusten osuus pysyi lähes samana 17 miljardissa (9 prosenttia).  

Työeläkevarojen alueelliset sijoitusosuudet eivät juuri muuttuneet. Varoista oli toisen vuosineljänneksen lopussa sijoitettuna euroalueen ulkopuolelle 58 prosenttia, Suomeen 23 prosenttia ja muulle euroalueelle 19 prosenttia.  

Eläkesijoitusten tuottojen kehitystä on tarkasteltava pidemmällä aikavälillä – yhden neljänneksen tai vuodenkaan muutoksilla ei ole suurta merkitystä eläkejärjestelmän rahoituksen kestävyyden kannalta.  

Pidemmän aikavälin toteutuneet tuotot näyttävät vakailta: viimeisen reilun 22 vuoden aikana, jolta ajalta nykymuotoista seurantaa on tehty, keskimääräinen reaalituotto on ollut 4,2 prosenttia vuodessa. Kymmenen vuoden tarkastelujaksolta reaalituotto on ollut 5,5 prosenttia ja viiden vuoden jaksolta 4,8 prosenttia.   

*Varojen määrä on ilmoitettu aiemmasta poiketen kokonaislukuna koska olemme havainneet epätarkkuutta sijoitusvarojen tilastointiprosessissamme. Selvitämme syytä ja tarvittaessa tarkennamme lukuja myöhemmin, jolloin varojen kokonaismäärä ja suhteelliset osuudet jakaumassa voivat tarkentua. Tällöin päivitämme myös peruskuvasarjan sijoitusvarojen kehittymisestä verkkosivuillemme.   

--- 

Eläkevaroja koskeva Telan tilastoanalyysi sisältää tiedot eläkevakuutusyhtiöiden, eläkekassojen, eläkesäätiöiden, Kelan toimihenkilöiden eläkerahaston, Kevan, Kirkon eläkerahaston, Maatalousyrittäjien eläkelaitoksen, Merimieseläkekassan, Suomen Pankin Eläkerahaston ja Valtion Eläkerahaston sijoitustoiminnasta. Tilastoissa on mukana vain lakisääteinen työeläketurva. 

Analyysi sijoitusvarojen määristä ja kohdentumisesta löytyy kokonaisuudessaan Telan Sijoitusanalyysi-sivulta. 

Lisätietoja: 

analyytikko Kimmo Koivurinne, puh. 044 364 2324  

Työeläkevakuuttajat TELA ry on kaikkien Suomessa toimivien työeläkevakuuttajien edunvalvontajärjestö. Telan jäseninä ovat kaikki lakisääteistä työeläketurvaa hoitavat työeläkevakuuttajat. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Sijoitusvarojen ja -jakauman kehitys vuodesta 2004 lähtien
Sijoitusvarojen ja -jakauman kehitys vuodesta 2004 lähtien
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Työeläkevakuuttajat Tela
Salomonkatu 17 B
00100 Helsinki

https://www.tela.fi/

Työeläkevakuuttajat TELA ry on kaikkien Suomessa toimivien työeläkevakuuttajien edunvalvontajärjestö. Telan jäseninä ovat kaikki lakisääteistä työeläketurvaa hoitavat työeläkevakuuttajat. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Työeläkevakuuttajat Tela

Tela: Koronaviruspandemia laski työeläkevaroja 22 miljardia – lopulliset vaikutukset nähdään vasta myöhemmin22.5.2020 09:47:36 EESTTiedote

Suomalaisten työeläkkeiden rahoituksessa käytettävät eläkevarat laskivat noin 22 miljardia euroa vuoden 2020 ensimmäisellä vuosineljänneksellä. Varoja oli maaliskuun lopussa 193* miljardia. Koronaviruspandemia vaikutti eläkevaroihin erityisesti osakemarkkinoiden kautta. Vaikutusten lopullinen mittakaava nähdään kuitenkin vasta myöhemmin, ja olennaista on, miten sijoitustuotot kehittyvät tästä eteenpäin ja vuosikymmenten aikajänteellä, muistuttaa Työeläkevakuuttajat Telan analyytikko Kimmo Koivurinne.

Tela: Koronaviruksesta johtuva eläkemaksujen lykkäysmahdollisuus ministeriön valmisteluun18.3.2020 16:31:36 EETTiedote

Työeläkeyhtiöt ovat valmistelleet yhteisen hakemuksen sosiaali- ja terveysministeriölle työeläkemaksujen maksuaikojen pidentämisestä koronaviruspandemian takia. Hakemus sisältää linjaukset tilapäisestä muutoksesta, jonka perusteella työeläkevakuuttajat voivat myöntää asiakkailleen ylimääräistä maksuaikaa työntekijöiden (TyEL) ja yrittäjien (YEL) eläkemaksuille.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme