Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Teollisuuskadun akselin kaavarunko päätöksentekoon

Jaa

Pasilan ja Kalasataman välillä kulkeva Teollisuuskadun akseli muuttuu tulevaisuudessa liikenneväylästä ympäröiviä alueita yhdistäväksi eläväksi keskusta-alueeksi. Tavoitteena on luoda alueesta merkittävä työpaikkojen, kulttuurin ja tapahtumien keskittymä sekä parantaa yhteyksiä kaikilla kulkumuodoilla. Juuri valmistunut kaavarunko luo suuntaviivat alueen tulevalle kehitykselle ja maankäytölle. Kaupunkiympäristölautakunta käsittelee Teollisuuskadun akselin kaavarunkoa kokouksessaan 4. toukokuuta.

Havainnekuva Teollisuuskadusta. Kuva: Helsingin kaupunki / Tengbom Arkkitehdit
Havainnekuva Teollisuuskadusta. Kuva: Helsingin kaupunki / Tengbom Arkkitehdit

Teollisuuskadun akselin kaavarungon suunnittelu- ja tarkastelualueet kattavat laajoja alueita Helsingin kantakaupungista. Kaavarunko toimii alueen asemakaavoituksen lähtökohtana ja ohjaa suurempia kaupunkirakenteellisia muutoksia alueella. Kaavarunko luo suuntaviivat alueen tulevalle kehitykselle määrittelemällä jatkosuunnittelun keskeisimmät tavoitteet: toiminnot, korttelirakenteen ja rakentamismahdollisuudet, liikennejärjestelyt, puisto ja -virkistysalueiden sijoittumisen sekä viherrakenteen.

Kaavarunko mahdollistaa alueen tiivistymisen asemakaavamuutosten kautta. Hankekohtaisia asemakaavan muutoksia valmistellaan kiinteistönomistajien ja kaupungin tarpeiden mukaan. Lisä- ja täydennysrakentamisen tarkempi muoto ja mitoitus tarkentuvat asemakaavavaiheessa. 

Teollisuuskadun akselin muutos liikenneväylästä ympäröiviä alueita yhdistäväksi eläväksi keskusta-alueeksi tulee tapahtumaan monessa vaiheessa ja eri aikajänteillä. Kaavarungossa esitetyt liikenne-, täydennysrakentamis- ja kaupunkitilaratkaisut vaativat toteutuakseen jatkosuunnittelua, jolloin suunnitelmat tarkentuvat. 

Kaavarunko syntyi yhteistyössä sidosryhmien kanssa

Kaavarungolla on merkittäviä vaikutuksia alueen kaupunkikuvaan, toimintoihin ja liikenteeseen sekä yksityisille kiinteistönomistajille. Kaavarungon suunnittelualueella ei ole asukkaita, mutta se rajoittuu Suomen tiiveimpiin asuinalueisiin. Varsinaisella suunnittelualueella työskentelee paljon ihmisiä, ja palveluiden ja vapaa-ajan merkeissä sinne tullaan koko kaupungin alueelta ja kauempaakin. Alueen kautta kulkee lisäksi tärkeitä pyöräilyn, joukkoliikenteen ja autoliikenteen yhteyksiä.

”Koska alueella on paljon eri käyttäjiä, kaavarunkotyön eri vaiheissa pyrittiin osallistamaan mahdollisimman laajasti eri sidosryhmiä. Kaavarungon yksi tarkoitus on olla vuorovaikutuksen väline, jossa tehdään näkyväksi ja tuodaan keskusteluun alueeseen liittyviä suunnittelukysymyksiä ennen varsinaista asemakaavoitusta”, kuvaa arkkitehti Tiia Ettala.

Yksi Teollisuuskadun akselin kaavarunkotyön tärkeimmistä tavoitteista oli löytää ja tunnistaa kiinteistönomistajien, kaupunkilaisten, alueen toimijoiden ja kaupungin yhteinen etu ja tahtotila alueen tulevaisuuden ja kehityksen suhteen. Teollisuuskadun kaavarungon vuorovaikutus toteutettiin kahdessa vaiheessa vuosien 2018−2020 aikana. Työn aikana kokeiltiin erilaisia vuorovaikutuksen ja viestinnän muotoja , jotta osallisia saatiin mukaan mahdollisimman laajasti. Suunnittelijat mm. siirsivät työpisteensä muutamaksi viikoksi suunnittelualueelle, ja EU-hankkeen avustuksella vuorovaikutuksessa kokeiltiin uusia teknologioita.

Vuorovaikutuksessa saatu palaute on otettu huomioon muun muassa siten, että kaavarungon merkintöjä ja määräyksiä on tarkennettu toimintojen, täydennysrakentamisen, puistoalueiden ja pysäkkien sijoittelun osalta. Palautteen pohjalta pikaraitiotien pysäkkien sijoittelua on tutkittu tarkemmin. Lisäksi on tarkasteltu täydennysrakentamisen reunaehtoja.

Tutustu Teollisuuskadun kaavarungon aineistoihin: Kaupunkiympäristölautakunnan esityslista 4.5.2021 (asia 9)

Lisätietoa Teollisuuskadun kaavarungosta ja sen vuorovaikutuksesta löytyy osoitteesta hel.fi/teollisuuskatu.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tiia Ettala
Arkkitehti
Kaupunkiympäristön toimiala
Asemakaavoitus
p. 09 310 20511
tiia.ettala@hel.fi

Kuvat

Havainnekuva Teollisuuskadusta. Kuva: Helsingin kaupunki / Tengbom Arkkitehdit
Havainnekuva Teollisuuskadusta. Kuva: Helsingin kaupunki / Tengbom Arkkitehdit
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Rakennusten ja yleisten alueiden jaoston päätöstiedote 6.5.20216.5.2021 18:23:16 EEST | Tiedote

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaosto kokoontui torstaina 6.5.2021. Kokouksen päätöstiedote (yhteenveto tehdyistä päätöksistä) on julkaistu kaupungin verkkosivuilla: Päätöstiedote » Päätöstiedote näkyy verkkosivuilla siihen asti kun kokouksen pöytäkirja julkaistaan. Pöytäkirja korvaa valmistuttuaan päätöstiedotteen. Rakennusten ja yleisten alueiden jaoston seuraava kokous on torstaina 20.5.2021.

Kruunusillat-raitiotie aloittaa rakennustyöt Hakaniemessä ja esittää päätepysäkkiä Laajasalontielle5.5.2021 09:39:56 EEST | Tiedote

Kruunusillat-raitiotie aloittaa valmistelevia rakennustöitä Hakaniemessä ja Siltavuorenrannassa toukokuun puolivälissä. Sitä ennen alueella joudutaan kaatamaan puita. Kruunuvuorenrannassa alkaa uusien katujen esirakentaminen toukokuun alussa. Kruunusillat-raitiotie viimeistelee parhaillaan toteutussuunnitelmaa, ja sen yhteydessä myös hankelaajuus tarkentuu. Tällä hetkellä suunnitelma on rakentaa pikaraitiotielle päätepysäkki ensin Laajasalontielle.

Meri-Rastilan uudistus käynnistyy lähivuosina – Meri-Rastilan itäosan asemakaava päätöksentekoon30.4.2021 08:45:06 EEST | Tiedote

Kaupunkiympäristölautakunta käsittelee Meri-Rastilan itäosan asemakaavaa kokouksessaan 4. toukokuuta, minkä jälkeen asemakaava etenee kaupunginvaltuuston hyväksyttäväksi. Kaavahanke on jälkimmäinen osa Meri-Rastilan kokonaisvaltaista uudistusta, jossa parannetaan alueen nykyisiä palveluita ja rakennetaan tulevina vuosina uusia asuntoja yhteensä jopa 4400 uudelle asukkaalle metroaseman läheisyyteen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme