Teologia ja uskonnontutkimus tarttuvat yhteiskunnan haasteisiin
Teologian ja uskonnontutkimuksen päivät tarjoavat maaliskuun puolivälissä ainutlaatuisen kattauksen aloilla tehtävästä tutkimuksesta. Yhteiskunnallisesti ajankohtaisia kysymyksiä uskonnon kentällä tarkastellaan monipuolisesti eri tutkimusmenetelmien ja sisältöjen kautta.
– Ohjelma on todella inspiroiva. Kolmen vahvan ulkomaisen puhujan lisäksi päivien yli 50 sessiota ja niissä olevat yli 200 esitelmää tarjoavat kelle tahansa alan tutkimuksesta ja alalla käytävistä keskusteluista kiinnostuneelle intensiiviset kaksi päivää. Jokainen löytää tarjonnasta varmasti jotain itseään puhuttelevaa, järjestelytoimikunnan puheenjohtaja, professori Kati Tervo-Niemelä Itä-Suomen yliopistosta kertoo.
Uskonnon ja populismin välinen suhde avaa keskustelun
Ohjelmakokonaisuuden avaa keskiviikkona 18.3. klo 17-19 Helsingin yliopiston Tiedekulmassa (Yliopistonkatu 4) järjestettävä paneelikeskustelu uskonnosta ja populismista. Avoimen ja maksuttoman yleisötilaisuuden puhujina toimivat Helsingin yliopiston teologisen tiedekunnan professorit Martti Nissinen, Risto Saarinen ja Elina Vuola. Alan ulkomaalaisista huippututkijoista keskusteluun osallistuvat professori Elaine Graham (University of Chester, UK) sekä vanhempi tutkija Shadi Hamid (The Brookings Institution, US).
Tieteiden talolla tarjolla yli 200 tieteellistä esitelmää teologian ja uskonnontutkimuksen eri aloilta
Teologian ja uskonnontutkimuksen päivien ohjelmakokonaisuus käynnistyy torstaina 19.3. Tieteiden talolla (Kirkkokatu 6, Helsinki). Kahden päivän aikana tarjolla on yli 200 tieteellistä esitelmää yli 50 eri työryhmässä. Työryhmien aiheissa sivutaan esimerkiksi uskonnon ja politiikan välisiä suhteita; ääriliikkeitä, kirkkoa ja uskontoa sekä urbaania uskoa.
Viime aikoina julkisessa keskustelussa runsaasti puhuttaneista ajankohtaisista aiheista päivien aikana käsitellään muun muassa uskonnollisia yhteisöjä ja maahanmuuttajia; suomalaisia muslimeita; nykyisen judaistiikan suuntauksia ja teemoja; katolilaisuutta; uskontoa ja sukupuolikysymyksiä sekä katsomuskasvatusta ja opettajankoulutusta muuttuvassa yhteiskunnassa. Haastavista aiheista esillä on seksuaalinen hyväksikäyttö uskonnollisissa yhteisöissä.
Työryhmissä luodaan myös katsauksia teologisiin oppeihin; luterilaisen uskontoteologian haasteisiin ja mahdollisuuksiin; islamiin ja sen tulkintaperinteeseen; teologian ja uskonnontutkimuksen uudistuviin metodeihin ja normatiivisuuteen sekä teologiaan eletyn uskonnon tulkkina. Lisäksi huomiota kiinnitetään uskonnolliseen vakaumukseen, uskonnon vaihtamiseen, uskontoon liittymiseen ja siitä luopumiseen.
Teologian ja uskonnontutkimuksen spesifejä aloja sivutaan esitelmissä, joiden aiheina ovat muun muassa runollinen jumalapuhe; kirkkomusiikki; jumalanpalvelus sekä saarnan ja kirkkotilan teologia; sielunhoidon teologia, sairaalasielunhoito ja pastoraaliteologia; kansanuskot ja nykyhenkisyys; diakoniatyö ja yhteiskunnan sosiaaliset ja taloudelliset haasteet; arktinen kristillisyys; sosiokognitiiviset ja rituaalitutkimuksen lähestymistavat uskonnontutkimukseen; uskonnollisen kielen kääntäminen ja maallisten kertomusten teologia Raamatussa.
Lisäksi tarjolla on katsauksia uskonnon, teologian ja uskonnontutkimuksen merkityksiin suhteessa nykypäivän populaarikulttuuriin; ympäristökriisiin; tunteisiin; etiikkaan; tekoälyyn; huumoriin; urheiluun sekä hyvyyteen ja pahuuteen. Huomiotta ei jää myöskään Suomen evankelis-luterilaisen kirkon suhde Neuvostoliittoon ja Venäjään tai Helsingin yliopiston teologisen tiedekunnan asema 1900-luvun muutoksissa.
Kansainvälisiä huippututkijoita vieraana
Päivien ulkomaiset pääpuhujat ovat professorit Elaine Graham ja Robert Orsi (Northwestern University, US) sekä vanhempi tutkija Shadi Hamid.
Heistä Graham on tutkinut erityisesti uskontojen ja uskonnollisuuden julkista ja poliittista ulottuvuutta. Hän on kiinnostunut muun muassa siitä, kuinka uskonnolliset vakaumukset vaikuttavat nykypäivän maailmassa. Robert Orsin tutkimuskohteena on amerikkalainen katolilaisuus. Hän on myös laajalti arvostettu ja tunnettu työstään uskonnontutkimuksen teorian ja metodin parissa. Shadi Hamid lukeutuu puolestaan kansainvälisesti tunnetuimpiin poliittisen islamin asiantuntijoihin.
Lisätietoja tarkemmasta ohjelmasta, aikatauluista ja ilmoittautumisesta (viimeistään 1.3. mennessä) Teologian ja uskonnontutkimuksen päivien verkkosivuilta
Haastattelupyynnöt:
järjestelytoimikunnan puheenjohtaja, professori Kati Tervo-Niemelä, Itä-Suomen yliopisto, Suomen teologinen Kirjallisuusseura: kati.tervo-niemela@uef.fi, 050 325 3876
sihteeri Isto Peltomäki, Helsingin yliopisto: isto.peltomaki@helsinki.fi, 050 3199 516
seuraa keskustelua Twitterissä:#tutp2020
**
Teologian ja uskonnontutkimuksen päivien järjestäjinä toimivat Suomalainen Teologinen Kirjallisuusseura; Suomen Uskontotieteellinen Seura; Teologinen Julkaisuseura; Luther-Agricola-Seura; Suomen Eksegeettinen Seura; Suomen kirkkohistoriallinen seura; Diakonian Tutkimuksen Seura; Suomen patristinen seura; The International Society for Orthodox Church Music; Hymnologian ja liturgiikan seura sekä Karjalan teologinen seura.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Pekka RautioViestinnän asiantuntija
Puh:+358 50 415 5531pekka.rautio@helsinki.fiLinkit
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Kaasuvuoto aloittaa haavan korjauksen kasveissa2.7.2025 18:01:00 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkijat ovat löytäneet mekanismin, jonka avulla kasvit korjaavat suojaavan uloimman kerroksensa, korkkisolukon. Tällä löydöllä voi olla merkittäviä vaikutuksia maatalouteen ja elintarvikkeiden säilyvyyteen. Etyleenin ja hapen diffuusio haavan läpi käynnistää kasvin luonnollisen paranemisprosessin.
Kaksoisvalohoito vähentää ikenien verenvuotoa ja tulehdusta hammasimplanttien ympärillä1.7.2025 09:59:32 EEST | Tiedote
Kaksoisvalohoito (Lumoral) tarjoaa kotikäyttöön turvallisen ja tehokkaan vaihtoehdon implanttien ympäristön tulehduksen hallintaan ilman antibiootteja.
Tutut maatalousympäristön linnut vähenevät, eteläiset yleislajit runsastuvat30.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Moni tuttu lintulaji harvinaistuu entisestään. Varpusia ja kuoveja on nyt vähemmän kuin koskaan aiemmin. Toisaalta monien eteläisten lajien voittokulku jatkuu. Mustarastaita ja peukaloisia esiintyy ennätysmäisen runsaasti.
Panimoteollisuuden sivuvirroista terveellisiä elintarvikkeita27.6.2025 13:02:54 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkijat ovat keksineet innovatiivisen ja kestävän tavan hyödyntää mäskiä ja muita panimoteollisuuden sivutuotteita muokkaamalla niistä hyödyllisiä elintarvikkeita.
Mielenterveyden häiriöt koskettavat valtaosaa suomalaisista26.6.2025 08:30:00 EEST | Tiedote
Arviolta 77 % naisista ja 70 % miehistä saa elämänsä aikana jonkin mielenterveyden, käyttäytymisen tai neurokehityksen häiriön diagnoosin. Yleisimmät häiriöt ovat ahdistuneisuus- ja mielialahäiriöt. Miehillä häiriö todetaan useimmiten ensimmäisen kerran jo 6-vuotiaana.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme