Suomen Kiertovoima KIVO

Terveiset päättäjille kuntavaalien alla: Kansa tyrmää yksityistämisen jätehuollossa – suomalaisista 90 % tyytyväisiä kunnalliseen palveluun  

Jaa

Lähes kaikki suomalaiset ovat tyytyväisiä jätehuoltoon nykyisellään. Vain viidennes kansasta kannattaa kunnallisen jätehuollon yksityistämistä. Näistä viidenneksestäkin kaksi kolmasosaa muuttaa mieltään, jos yksityistäminen nostaisi kuntalaisten omia jätemaksuja, paljastaa Taloustutkimuksen valtakunnallinen kyselytutkimus.

”Kansalaiset eivät ole kunnallisen jätehuollon yksityistämisen kannalla. Tutkimuksessa suurin osa vastaajista vastusti jätehuollon siirtämistä yksityisille yrityksille. Toivottavasti äärimmäisen ajankohtainen asia nousee nyt keskusteluun näin kuntavaalien alla”, sanoo Jätelaitosyhdistys JLY:n toimitusjohtaja Riku Eksymä.

Kun kyselyssä mainittiin mahdolliset maksukorotukset yksityistämisen myötä, yksityistämisen kannattajien osuudesta suli 2/3 pois. ”Maksukorotukset on syytä ottaa huomioon, sillä suunniteltujen lakimuutosten myötä yksityisten toimijoiden vallatessa alaa kuntalaisten jätemaksut uhkaavat nousta jopa 30 prosentilla. Asukkaiden selvä enemmistö haluaa edelleen jätehuollon maksujen pysymistä kohtuullisina”, Eksymä huomauttaa.

Tutkimuksen taustalla on JLY:n huoli siitä, että kuntalaiset ja pienyritykset ovat vaarassa unohtua uutta jätelakia valmisteltaessa. JLY:hyn kuuluvat 33 kunnallista jätelaitosta toteuttavat nyt yli 5,2 miljoonan suomalaisen jätehuollon. Jätelakiuudistus esitetyssä muodossaan hyödyttäisi yksipuolisesti jätealan suuria yksityisiä toimijoita, kun kunnallisten toimijoiden toimintamahdollisuuksia kavennettaisiin merkittävästi – toisin kuin muissa EU-maissa.

”Mikäli Suomen jätelain muutosten valmistelu etenee esitetyllä tavalla, ohjataan kuntalaisten rahoja suoraan voittojaan maksimoivien suurten yksityisten jätehuoltoyritysten pussiin. Tutkimus osoittaa, että näin edetessään hallitus toimisi selkeästi vastoin kuntalaisten tahtoa”, Eksymä lähettää terveisiä hallitukselle ja eduskunnalle.

Eksymä painottaa, että JLY ei ole yritysvastainen toimija. Kunnalliset jätelaitokset toimivat jo nyt hyvässä yhteistyössä yksityisten yritysten kanssa paikallistaloutta tukien. Ongelma on nimenomaan suurten yksityisten toimijoiden suosiminen, mikä murentaisi vuosien saatossa rakennetun, toimivan ja luotetun, julkisen pohjan.

”Olen iloinen, että 90 % asukkaista on pääsääntöisesti tyytyväisiä kunnan vastaamista jätehuollon palveluista. Tämä vahvistaa käsitystämme, että kunnalliset jätelaitokset ovat hoitaneet tehtäviään hyvin, asiakaslähtöisesti ja kustannustehokkaasti. Halua isojen yksityisten yritysten invaasiolle ei kansalaisten keskuudessa ole, päinvastoin”, Eksymä kiteyttää.

Osana jätekeskustelua on julkisuudessa esitetty myös monenlaisia kyseenalaisia väitteitä kunnallisesta jätehuollosta. Faktabaarin vastaava toimittaja Tuomas Muraja selvittää näitä väitteitä tiistaina 4.4. klo 8.00 – 9.00 järjestettävässä Faktat tiskiin jätehuollosta! -tilaisuudessa hotelli Presidentissä kansanedustaja Sirpa Paateron (sd) kutsumana. Media ja kiinnostuneet kansalaiset ovat tervetulleita. Kutsu ja ilmoittautumisohjeet löytyvät täältä.

 

Lisätiedot:

Riku Eksymä,Toimitusjohtaja, Jätelaitosyhdistys JLY ry, 040 838 6643, riku.eksyma@jly.fi

Tuomo Turja, Tutkimusjohtaja, Taloustutkimus Oy, 050 592 2485, tuomo.turja@taloustutkimus.fi

Taloustutkimuksen tarkat kysymykset ja vastaukset:

1. Kuntanne vastaa kotitaloutenne jätehuollon järjestämisestä eli jätteiden kierrätyksestä ja hyödyntämisestä, jäteasemapalveluista, vaarallisten jätteiden maksuttomasta vastaanotosta, jäteneuvonnasta sekä keräystempauksista. Oletteko pääsääntöisesti tyytyväinen näihin jätehuoltopalveluihin vai ette? Vastaukset: Kyllä 90 %, en 8 %, eos 2%.

2. Kuntalaisten omat jätelaitokset tuottavat kotitaloutenne jätehuoltopalvelut omakustannushintaan. Nyt jätehuoltoa ollaan lainsäädännöllä siirtämässä yksityisille yrityksille. Onko tämä mielestänne oikea kehityssuunta vai ei? Vastaukset: Kyllä 19 %, ei 57 %, eos 24 %.

3. Kannatatteko tätä kehityssuuntaa myös vaikka sen johdosta joutuisitte maksamaan kotitaloutenne jätehuollosta nykyistä merkittävästi enemmän? Vastaukset: Kyllä 31 %, en 63 %, eos 6 %.

Tietoa tutkimuksesta:

Tiedonkeruu toteutettiin 29.-30.3.2017 osana Taloustutkimuksen Telebus -tutkimusta puhelinhaastatteluina ja Internet-paneelissa online-kyselynä. Tutkimukseen vastasi määräaikaan mennessä yhteensä 1051 vastaajaa. Kohderyhmän muodostivat 15-79-vuotiaat suomalaiset, pl. ahvenanmaalaiset. Aineisto painotettiin valtakunnallisesti edustavaksi iän, sukupuolen ja asuinalueen (suuraluejako) mukaan. Virhemarginaali 95 %:n luotettavuustasolla on noin ± 3,2 prosenttiyksikköä.

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Suomen Kiertovoima KIVO
Suomen Kiertovoima KIVO
Mannerheimintie 76, 5. krs.
00250 HELSINKI

040 838 6643http://www.kivo.fi

Jätelaitosyhdistys JLY edustaa julkista jätehuoltoa ja kuntien 33 jätelaitosta. Yhdistyksen jäsenlaitokset toteuttavat yli 5,2 miljoonan asukkaan jätehuollon yhteistyössä yksityisten yritysten ja tuottajayhteisöjen kanssa. JLY tukee jätelaitosten toimintaa ja yhteistyömahdollisuuksia sekä toimii aktiivisesti toimialan kehittämisessä ja turvaa julkisen jätehuollon toimintaedellytyksiä. Tavoitteena on turvallinen ja terveellinen elinympäristö, kuntalaisten parhaaksi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Kiertovoima KIVO

Kiertotalous vaarantumassa? Kuntasektori yhteistyökumppaneineen vetoaa maan hallitukseen, jotta julkista jätehuoltoa ja yhteistyötä yksityisten toimijoiden kanssa ei romutettaisi19.12.2017 09:00:10 EET | Tiedote

Suomen hallitus on merkittävästi kaventamassa julkisen jätehuollon toimintaedellytyksiä ja samalla mahdollisuuksia tehdä kiertotalousyhteistyötä yksityisen sektorin kanssa. Hallitus on tänään antamassa esitystä uudeksi jätelaiksi, joka poikkeaa muiden EU-maiden ottamasta suunnasta. Kuntien jätelaitoksia ja 5,3 miljoonan suomalaisen jätehuoltoa edustava Suomen Kiertovoima KIVO on tänään lähettänyt hallitukselle vetoomuksen, jotta näin ei tapahtuisi. Allekirjoittajina ovat Suomen Kuntaliitto, Suomen luonnonsuojeluliitto, kuntien jätelaitoksia, kiertotalouskeskuksia, kuntia, kaupunkeja ja kiertotalousyrityksiä.

MUOVISTA-kiertotalousavaus saa kiitosta ja tukea teollisuudelta ja poliitikoilta: Muoviongelman ratkaisu edellyttää koko arvoketjun laajuista yhteistyötä29.11.2017 17:30:06 EET | Tiedote

MUOVISTA-yhteistyöhanke tuo yhteen kiertotalouden keskeiset toimijat muovin kierron edistämiseksi. Suunniteltu ainutlaatuisen laaja yhteistyö on kuntien jätelaitoksia edustavan KIVOn aloite, johon mukaan toivotaan niin teollisuutta kuin muitakin kiertotaloustoimijoita. Tavoitteena on löytää keräysmuoville käyttökohteita ja edetä kohti taloudellisesti kannattavia uusioraaka-ainemarkkinoita. Asia oli esillä ensimmäistä kertaa tänään Kiertovoimapäivillä.

MUISTUTUSKUTSU: Kiertotalouden uusia avauksia ja näkemyksiä: Nils Torvalds, Fortum, Sitra, Wärtsilä, DIMECC… Kiertovoimapäivät 29.–30.11.2017, Hanasaari Espoo28.11.2017 09:00:00 EET | Kutsu

Miten edistää Suomen kiertotaloutta käytännössä? Miltä Suomen kiertotalous näyttää EU:ssa? Mistä vastaus muoviongelmaan? Mitä teollisuus voi tehdä muoville? Millaisia kiertohankkeita on kuntien jätelaitoksissa jo käynnissä? Kiertovoimapäivillä mukana myös kansanedustajat Harri Jaskari, Eeva-Maria Maijala ja Riitta Myller, sekä kuntien jätelaitokset, EU-komission ja ympäristöministeriön näkemykset.

MEDIAKUTSU: Kiertotalouden uusia avauksia ja näkemyksiä: Nils Torvalds, Touko Aalto, Fortum, Sitra, Wärtsilä, DIMECC… Kiertovoimapäivät 29.–30.11.2017, Hanasaari Espoo24.11.2017 12:30:39 EET | Kutsu

Miten edistää Suomen kiertotaloutta käytännössä? Miltä Suomen kiertotalous näyttää EU:ssa? Mistä vastaus muoviongelmaan? Mitä teollisuus voi tehdä muoville? Millaisia kiertohankkeita on kuntien jätelaitoksissa jo käynnissä? Kiertovoimapäivillä mukana myös kansanedustajat Harri Jaskari, Eeva-Maria Maijala ja Riitta Myller, sekä kuntien jätelaitokset, EU-komission ja ympäristöministeriön näkemykset.

Kaikki kuntalaiset ovat Suomen suurin kiertovoima – siksi Jätelaitosyhdistys on nyt KIVO7.6.2017 16:03:16 EEST | Tiedote

Jätelaitosyhdistys ja sen jäseninä olevat kuntien jätelaitokset haluavat kehittää Suomea aktiivisesti kiertotalouden kärkimaaksi. Tavoitteen saavuttamiseksi yhdistys uudistaa parhaillaan toimintaperiaatteitaan ja vaihtaa samalla nimekseen Suomen Kiertovoima KIVO. KIVOn voima ovat 5,3 miljoonaa kuntalaista eli yhdistyksen edustamien 33 kunnallisen jätelaitoksen asiakkaat. Vain maanlaajuisella yhteisvastuulla ja valtakunnallisia toimintatapoja innovoimalla Suomi voi ottaa kierrätyksen jättiloikan.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme