Jyväskylän yliopisto

Terveydenhoitoalalla heikosta työhyvinvoinnista kärsii myös potilas

Jaa

Työn lisääntyvät vaatimukset aiheuttavat vakavia riskejä työhyvinvoinnille. Terveydenhoitoalalla työntekijöiden työhyvinvointi heijastuu potilastyytyväisyyteen. Lisäksi myös työn positiiviset haasteet, kuten uuden oppiminen, koetaan kuormittavassa työssä lisärasitteena.

Jyväskylän yliopiston psykologian laitoksella selvitettiin, miten yhden sairaanhoitopiirin henkilöstö kokee työnsä kiihtyvät vaatimukset, ja millaisia yhteyksiä tällä on heidän työhyvinvoinnilleen. Lisäksi tutkimuksessa tarkasteltiin, heijastuvatko työntekijöiden kokemat vaatimukset potilastyytyväisyyteen.

Tutkimuksessa yli tuhat työntekijää arvioi kokemuksiaan työn intensiivistymisestä, työuupumuksesta ja työn imusta. Lisäksi lähes tuhat sairaanhoitopiirissä asioinutta potilasta arvioi, kuinka heitä oli kohdeltu henkilökunnan toimesta.

Tutkijoiden odotusten mukaisesti, henkilöstön kokemus lisääntyneestä aikapaineesta ja työmäärästä olivat yhteydessä uupumusasteiseen väsymykseen. Uupumisrikissä olivat erityisesti päivystyksen ja ensihoidon työntekijät sekä eri ammattiryhmistä hoitajat.
Lisäksi työyhteisön jaettu kokemus lisääntyneistä työn suunnittelun vaatimuksista oli yhteydessä korkeampaan uupumukseen ja alhaisempaan potilastyytyväisyyteen. Tämä havaittiin erityisesti johdon palveluissa työskentelevän henkilöstön kohdalla.

– Yllättävä havainto oli, ettei mikään työn intensiivistymisen vaatimuksista ollut myönteisesti yhteydessä työn imuun. Aiempien tutkimusten valossa osa vaatimuksista, kuten uuden oppiminen työssä, voi varsinkin kohtuullisissa määrin tuoda henkilöstölle myös positiivisiksi koettuja haasteita. Näin ei kuitenkaan ollut tutkittujen terveydenhoitoalan työntekijöiden parissa. Onkin mahdollista, että terveydenhoitoalalla työn yleinen kuormittavuus on johtanut siihen, että nämä positiivisetkin haasteet koetaan työssä lisärasitteena, yliopistonlehtori Mari Huhtala pohtii.

Tutkimusaineisto kerättiin sähköisellä kyselyllä syksyllä 2019. Tutkimus tulee jatkumaan tulevana syksynä seuranta-aineiston keräämisellä.

Tutkimusta on rahoittanut Suomen Akatemia ja se on osa Jyväskylän yliopiston ja Tampereen yliopiston konsortiohanketta ”Työn intensifikaatio ja sen hallinta itsesäätelyn voimavarojen avulla: Laaja vertaileva tutkimus eri ammatti- ja ikäryhmissä”. Tutkimus on julkaistu hoitoalan johtavassa Journal of Advanced Nursing -tiedelehdessä.

Tutkimusartikkeli: Intensified job demands in healthcare and their consequences for employee well‐being and patient satisfaction: A multilevel approach.

Artikkeli luettavissa: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/jan.14861

Lisätietoja:

Yliopistonlehtori, dosentti Mari Huhtala, mari.huhtala@jyu.fi, +358 50 572 7313

Professori Taru Feldt (projektin johtaja Jyväskylän yliopistossa), taru.feldt@jyu.fi, +358 40 805 3485

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kirke Hassinen
Viestinnän asiantuntija

kirke.m.hassinen@jyu.fi, puh. 050 462 6920

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Kaikkien liikkuminen ei vähene nuoruudessa - eri suuntaisista liikkumisen poluista uutta tutkittua tietoa2.7.2021 07:30:00 EEST | Tiedote

Juuri julkaistussa Jyväskylän yliopiston pitkittäistutkimuksessa löydettiin viisi erilaista liikkumisen muutosryhmää 15 ja 19 ikävuoden välillä. Aktiivisuuden säilyttäjät jatkoivat muita tyypillisemmin urheiluseuraharrastustaan nuorena aikuisena. Inaktiivisuuden säilyttäjät eivät yleensä kulkeneet koulu- ja työmatkoja itse aktiivisesti liikkuen.

Digijätit vievät kansallisilta toimijoilta markkinoita ja verotuloja29.6.2021 08:25:28 EEST | Tiedote

Suomi joutuu kohtaamaan globaalin digitaalisen talouden haasteet. Suuret monikansalliset yritykset valtaavat markkinoita paikallisilta toimijoilta ja kokonaisia talouden aloja siirtyy digitaalisena pois Suomesta. Esimerkkejä löytyy muun muassa luovilta aloilta, taksipalveluista, asuntojen käyttämisestä majoitukseen, mainonta-alalta ja e-kaupasta. Globaalit toimijat ovat ottaneet merkittävän osan Suomen markkinoista ja palveluita toteutetaan pilvipalveluina, jotka jäävät verotuksen ulottumattomiin.

Näkyykö pintaa pisteleviä poikasparvia Päijänteellä? Tehinselän muikunpoikasmäärä oli ennätyksellisen runsas tänä keväänä28.6.2021 13:06:05 EEST | Tiedote

Tänä keväänä Päijänteen Tehinselällä kuoriutui muikunpoikasia ennätyksellisen paljon. Tiheys on yli kaksinkertainen edelliseen vuonna 2017 havaittuun huippulukemaan verrattuna. Jyväskylän yliopiston bio- ja ympäristötieteiden laitos toteuttaa vuosittaiset siikakalojen poikasseurannat Säkylän Pyhäjärvellä, Puulavedellä, Pohjois-Päijänteellä, Päijänteen Tehinselällä ja Ruotsalaisella sekä Etelä-Konnevedellä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme