VTV Valtiontalouden tarkastusvirasto

Terveysalan kasvustrategia ei onnistunut merkittävästi suuntaamaan ministeriöiden ja rahoittajien toimintaa

Jaa

Terveysalan tutkimus- ja innovaatiotoiminnan kasvustrategiasta puuttui selkeä tarkoitus, myös tavoitteet ja tehtävämäärittelyt olivat epäselvät. Valtion tutkimus- ja kehittämisrahoitus kaipaa pitkäjänteisyyttä.

Valokuva: iStock
Valokuva: iStock

Valtiontalouden tarkastusvirasto (VTV) arvioi, kuinka tuloksellisesti tutkimus-, kehittämis- ja innovaatio (TKI) -toimintaa on edistetty julkisten rahoitusvälineiden sekä politiikka- ja strategiaohjauksen avulla.

Tarkastus kohdistui erityisesti vuonna 2014 julkaistuun Terveysalan tutkimus- ja innovaatiotoiminnan kasvustrategiaan ja vuosien 2016–2018 tiekarttaan. Lisäksi VTV arvioi julkista tutkimus- ja kehittämisrahoitusta (T&K) jakavien Business Finlandin ja Suomen Akatemian rahoitusvälineiden hallintaa.

Päättäjät eivät olleet määritelleet terveysalan kasvustrategiassa ja tiekartassa riittävän täsmällisesti strategian tarkoitusta ja tavoitteita. Myös toimeenpanijoiden tehtävät ja vastuut olivat epäselvät. Lisäksi ohjausvälineiden heikko koordinaatio on haitannut strategian tavoitteiden saavuttamista.

”Terveysalan kasvustrategia ei ole onnistunut merkittävästi suuntaamaan ministeriöiden ja rahoitusorganisaatioiden toimintaa. Ne ovat sopeuttaneet strategiaa omiin tavoitteisiinsa, toimintamalleihinsa ja lakisääteisiin tehtäviinsä ja edistäneet niitä strategian sijaan” sanoo VTV:n tuloksellisuustarkastusneuvos Timo Oksanen.

VTV suosittaakin, että ministeriöt sovittaisivat paremmin yhteen terveysalan kasvustrategian kaltaiset poikkihallinnolliset strategiat, ministeriöiden muun strategisen ja rahoitusohjauksen sekä rahoitusorganisaatioiden lakisääteiset tehtävät. Ohjausta on myös tarpeen koota ja selventää, jotta se ei sisällä ristiinohjausta.

”Terveysalan kasvustrategia on TKI-toiminnassa uudenlainen, sektorirajat ylittävä politiikka- ja strategiaohjauksen väline. Se ei ohjannut hallintoa kehittämään toimintatapojaan mutta loi ja vahvisti poikkihallinnollista yhteistyötä terveysalalle”, Oksanen kertoo.

Strategian toimeenpanon hallintaa haastoi sen hajautuminen kolmeen ministeriöön ja kahteen rahoitusorganisaatioon: työ- ja elinkeinoministeriöön, opetus- ja kulttuuriministeriöön, sosiaali- ja terveysministeriöön, Business Finlandiin ja Suomen Akatemiaan.

Valtion T&K-rahoitus kaipaa pitkäjänteisyyttä

VTV katsoo, että rahoitusorganisaatioiden rahoitusohjaus on ollut lyhytjänteistä, mikä on hankaloittanut tutkimustiedon kaupallistamisen tukemista. Lyhytjänteisyydestä tulisi päästä eroon, jotta rahoitusorganisaatiot voisivat suunnitella rahoitusta kokonaisuutena pitkällä aikavälillä. TKI-toimintaan suunnatun julkisen rahoituksen tulisi olla suunnitelmallista, pitkäjänteistä ja kattaa koko arvoketju tiedon tuotannosta sen kaupallistamiseen.

Terveysalan kasvustrategian tavoitteena on tehdä Suomesta kansainvälisesti tunnettu terveysalan TKI- ja liiketoiminnan edelläkävijä. Sen toimeenpanoa tehostamaan laadittiin tiekartta vuosille 2016–2018. Strategian nykyistä toimeenpanoa ohjaa vuosien 2020–2023 tiekartta.

Tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminnan (TKI) rahoitus on valtiontaloudellisesti merkittävä menoerä. Vuoden 2022 talousarviossa siihen on varattu 2,49 miljardia euroa.

Tutustu julkaisuun: Tutkimustiedon hyödyntämisen hallinta liiketoiminnassa terveysalalla

VTV järjestää 9.6. sidosryhmätilaisuuden TKI-rahoituksesta ja sen tuloksellisuuden arvioinnista. Tilaisuutta voi seurata verkossa klo 12.30–15. Lisätietoja ja ilmoittautumislinkki tapahtuman sivuilla: VTV Nyt! TKI-toiminta Suomen talouskasvun vauhdittajana?

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Valokuva: iStock
Valokuva: iStock
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

VTV Valtiontalouden tarkastusvirasto
VTV Valtiontalouden tarkastusvirasto
Porkkalankatu 1, PL 1119
00101 Helsinki

09 4321https://www.vtv.fi

Valtiontalouden tarkastusvirasto (VTV) on eduskunnan yhteydessä toimiva ylin kansallinen tarkastusviranomainen, joka tarkastaa valtion taloudenhoitoa ja omaisuuden hallintaa sekä valvoo puolue- ja vaalirahoitusta. Tarkastustyöllä virasto varmistaa, että valtion varoja käytetään eduskunnan päättämiin kohteisiin lakia noudattaen ja järkevästi.

Statens revisionsverk (VTV) finns i anknytning till riksdagen och är den högsta externa revisorn, som reviderar skötseln av statsfinanser, övervakar finanspoltiken och utövar tillsyn över parti- och valfinansieringen. Med oberoende revisionsarbetet säkerställer verket att statens medel används för av riksdagen beslutade ändamål på ett lagenligt och ändamålsenligt sätt och att finanspolitiken utövas på ett hållbart sätt.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta VTV Valtiontalouden tarkastusvirasto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme