Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL

Terveysasemien kiireettömistä lääkärikäynneistä vain puolet toteutui viikossa keväällä 2023

Jaa
Terveysasemien kiireettömän avosairaanhoidon lääkärikäynneistä vain 49 prosenttia toteutui viikon kuluessa hoidon tarpeen arviosta keväällä 2023. Syksyllä 2022 vastaava osuus oli 60 prosenttia.

Terveysasemat siirtyivät viime vuodenvaihteessa kunnilta ja kuntayhtymiltä hyvinvointialueiden vastuulle. Lääkärille pääsy viikon kuluessa vaihteli alueilla 37 prosentista 57 prosenttiin keväällä 2023.

Tiedot käyvät ilmi THL:n perusterveydenhuollon hoitoonpääsyn tilastoista. Tilasto ei kata kaikkia avosairaanhoidon lääkärikäyntejä. Tilastoraportissa ovat mukana ne käynnit, joita on edeltänyt hoidon tarpeen arviointi. Tiedot koskevat nimenomaan hoidon tarpeen arvioinnin ja käynnin välistä aikaa.

”Hyvinvointialueiden aloittamisen vuoksi alueilla on toteutettu sekä hallinnollisia että tietojärjestelmien muutoksia ja niihin liittyviä koulutuksia. Nämä muutokset näkyvät myös kevään hoitoonpääsyn tilanteessa eli lääkärille pääsy on hidastunut”, kertoo THL:n kehittämispäällikkö Kaisa Mölläri.

”Hoitovelan korjaamiseen on käytetty myös ostopalveluja. Raportoinnissa eivät kuitenkaan ole mukana kaikki yksityisten toimijoiden tuottamat ostopalvelut”, Mölläri jatkaa.

90 prosenttia käynneistä sairaanhoitajalle ja terveydenhoitajalle toteutui viikon kuluessa hoidon tarpeen arvioinnista.

Terveydenhuoltolain mukaan perusterveydenhuollon avosairaanhoidossa kiireettömän hoitoonpääsyn tulee toteutua kolmen kuukauden kuluessa hoidon tarpeen arvioinnista. Aluehallintovirastot valvovat hoitoonpääsyn toteutumista.

Kaikkien aluehallintovirastojen alueilla oli yli kolme kuukautta lääkärikäyntiä odottaneita tänä keväänä. Huonoin tilanne oli Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueella.

Valtaosa pääsi hammaslääkäriin kolmessa kuukaudessa

Hammaslääkärin käynneistä 82 prosenttia toteutui kolmessa kuukaudessa asiakkaan hoidon tarpeen arvioinnista keväällä 2023. Syksyllä 2022 vastaava luku oli 84 prosenttia.

Kaikkien aluehallintovirastojen alueilla oli myös yli puoli vuotta hammaslääkärikäyntiä odottaneita. Eniten yli puoli vuotta odottaneita oli Helsingissä sekä Kymenlaakson ja Keski-Suomen hyvinvointialueilla.

Lue lisää perusterveydenhuollon hoitoonpääsystä

Perusterveydenhuollon hoitoonpääsytiedot saatavilla ajantasaisesti laajennetuista tietokantaraporteista

Perusterveydenhuollon hoitoonpääsytiedot ovat saatavilla ajantasaisesti THL:n tietokantaraporteista.

Raporteissa tiedot ovat aluehallintovirastoittain, hyvinvointialueittain ja toimintayksiköittäin. Tiedot päivittyvät kuukausittain.
Perusterveydenhuollon tietokantaraportit 

Hoitoonpääsytietojen kattavuuden tarkasteluun on saatavissa toimintayksikkökohtaiset ja hyvinvointialuekohtaiset hoitoonpääsytietojen laaturaportit avosairaanhoidosta, suun terveydenhuollosta ja YTHS:n opiskeluterveydenhuollosta. Saatavilla on myös ohjevideot tietojen kirjaamiseen sekä raporttien käyttöön.
Perusterveydenhuollon hoitoonpääsyn laaturaportit ja ohjevideot

Käyntimäärien kehitystä hyvinvointialueilla kuvaavat tiedot päivittyvät päivittäin. Nämä pikaraportit on tarkoitettu ensisijaisesti hyvinvointialueille omien tietojen tarkastamista varten.
Avohilmo-tietojen tarkastus. Käynnit viikoittain ja kuukausittain -pikaraportti

Lähde

Hoitoonpääsy perusterveydenhuollossa keväällä 2023

Lisätietoja

Kaisa Mölläri
kehittämispäällikkö
puh. 029 524 7363
etunimi.sukunimi@thl.fi

Tiina Marttila
erikoissuunnittelija
puh. 029 524 8533
etunimi.sukunimi@thl.fi

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL
Mannerheimintie 166
00270 Helsinki

029 524 6000https://thl.fi

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on asiantuntija- ja tutkimuslaitos. Tuotamme tietoa, työkaluja ja ratkaisuja terveys- ja hyvinvointialan päätöksenteon ja toiminnan tueksi. Teemme kansainvälisesti ja kansallisesti arvokasta tutkimusta ja sovellamme sitä suomalaisen yhteiskunnan tulevaisuuden rakentamiseen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL

Työikäisten psyykkinen kuormittuneisuus ja itsemurha-ajatukset ovat lisääntyneet – samaan aikaan lääkärille on yhä vaikeampi päästä17.5.2023 08:20:49 EEST | Tiedote

Työikäisten elämänlaatu on heikentynyt voimakkaasti viime vuosina. Vain joka toinen työikäinen kokee elämänlaatunsa hyväksi, kun neljä vuotta sitten näin koki vielä yli 60 prosenttia työikäisistä. Elämänlaadulla tarkoitetaan ihmisen käsitystä omasta tilanteestaan, esimerkiksi terveydestä, hyvinvoinnista, sosiaalisista suhteista ja elinympäristöstä. Tiedot käyvät ilmi THL:n laajasta Terve Suomi -väestötutkimuksesta, jonka kyselyaineisto kerättiin syyskuun 2022 ja maaliskuun 2023 välisenä aikana. Tutkimuksen mukaan joka viides työikäinen eli 20–64-vuotias kokee merkittävää psyykkistä kuormittuneisuutta. Psyykkinen kuormittuneisuus on lisääntynyt voimakkaasti sekä miehillä että naisilla vuoteen 2018 verrattuna: miehillä 13 prosentista 19 prosenttiin ja naisilla 13 prosentista 20 prosenttiin. Yleisintä psyykkinen kuormittuneisuus on edelleen 20–29-vuotiailla, mutta myös 30–49-vuotiailla kuormittuneisuus on lisääntynyt. ”Tulokset ovat huolestuttavia yhteiskunnan sosiaalisen ja taloudellisen

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme