Terveysasemien kiireettömistä lääkärikäynneistä vain puolet toteutui viikossa keväällä 2023
Terveysasemat siirtyivät viime vuodenvaihteessa kunnilta ja kuntayhtymiltä hyvinvointialueiden vastuulle. Lääkärille pääsy viikon kuluessa vaihteli alueilla 37 prosentista 57 prosenttiin keväällä 2023.
Tiedot käyvät ilmi THL:n perusterveydenhuollon hoitoonpääsyn tilastoista. Tilasto ei kata kaikkia avosairaanhoidon lääkärikäyntejä. Tilastoraportissa ovat mukana ne käynnit, joita on edeltänyt hoidon tarpeen arviointi. Tiedot koskevat nimenomaan hoidon tarpeen arvioinnin ja käynnin välistä aikaa.
”Hyvinvointialueiden aloittamisen vuoksi alueilla on toteutettu sekä hallinnollisia että tietojärjestelmien muutoksia ja niihin liittyviä koulutuksia. Nämä muutokset näkyvät myös kevään hoitoonpääsyn tilanteessa eli lääkärille pääsy on hidastunut”, kertoo THL:n kehittämispäällikkö Kaisa Mölläri.
”Hoitovelan korjaamiseen on käytetty myös ostopalveluja. Raportoinnissa eivät kuitenkaan ole mukana kaikki yksityisten toimijoiden tuottamat ostopalvelut”, Mölläri jatkaa.
90 prosenttia käynneistä sairaanhoitajalle ja terveydenhoitajalle toteutui viikon kuluessa hoidon tarpeen arvioinnista.
Terveydenhuoltolain mukaan perusterveydenhuollon avosairaanhoidossa kiireettömän hoitoonpääsyn tulee toteutua kolmen kuukauden kuluessa hoidon tarpeen arvioinnista. Aluehallintovirastot valvovat hoitoonpääsyn toteutumista.
Kaikkien aluehallintovirastojen alueilla oli yli kolme kuukautta lääkärikäyntiä odottaneita tänä keväänä. Huonoin tilanne oli Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueella.
Valtaosa pääsi hammaslääkäriin kolmessa kuukaudessa
Hammaslääkärin käynneistä 82 prosenttia toteutui kolmessa kuukaudessa asiakkaan hoidon tarpeen arvioinnista keväällä 2023. Syksyllä 2022 vastaava luku oli 84 prosenttia.
Kaikkien aluehallintovirastojen alueilla oli myös yli puoli vuotta hammaslääkärikäyntiä odottaneita. Eniten yli puoli vuotta odottaneita oli Helsingissä sekä Kymenlaakson ja Keski-Suomen hyvinvointialueilla.
Lue lisää perusterveydenhuollon hoitoonpääsystä
Perusterveydenhuollon hoitoonpääsytiedot saatavilla ajantasaisesti laajennetuista tietokantaraporteista
Perusterveydenhuollon hoitoonpääsytiedot ovat saatavilla ajantasaisesti THL:n tietokantaraporteista.
Raporteissa tiedot ovat aluehallintovirastoittain, hyvinvointialueittain ja toimintayksiköittäin. Tiedot päivittyvät kuukausittain.
Perusterveydenhuollon tietokantaraportit
Hoitoonpääsytietojen kattavuuden tarkasteluun on saatavissa toimintayksikkökohtaiset ja hyvinvointialuekohtaiset hoitoonpääsytietojen laaturaportit avosairaanhoidosta, suun terveydenhuollosta ja YTHS:n opiskeluterveydenhuollosta. Saatavilla on myös ohjevideot tietojen kirjaamiseen sekä raporttien käyttöön.
Perusterveydenhuollon hoitoonpääsyn laaturaportit ja ohjevideot
Käyntimäärien kehitystä hyvinvointialueilla kuvaavat tiedot päivittyvät päivittäin. Nämä pikaraportit on tarkoitettu ensisijaisesti hyvinvointialueille omien tietojen tarkastamista varten.
Avohilmo-tietojen tarkastus. Käynnit viikoittain ja kuukausittain -pikaraportti
Lähde
Hoitoonpääsy perusterveydenhuollossa keväällä 2023
Lisätietoja
Kaisa Mölläri
kehittämispäällikkö
puh. 029 524 7363
etunimi.sukunimi@thl.fi
Tiina Marttila
erikoissuunnittelija
puh. 029 524 8533
etunimi.sukunimi@thl.fi
Avainsanat
Tietoja julkaisijasta
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on asiantuntija- ja tutkimuslaitos. Tuotamme tietoa, työkaluja ja ratkaisuja terveys- ja hyvinvointialan päätöksenteon ja toiminnan tueksi. Teemme kansainvälisesti ja kansallisesti arvokasta tutkimusta ja sovellamme sitä suomalaisen yhteiskunnan tulevaisuuden rakentamiseen.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL
Terveimmät suomalaiset asuvat Pohjanmaalla ja Uudellamaalla – sairastavuus ja työkyvyttömyys yleisintä Pohjois-Savossa31.5.2023 02:00:00 EEST | Tiedote
Terveimmät suomalaiset asuvat Pohjanmaalla, Uudenmaan hyvinvointialueilla ja Helsingissä, sairaimmat Pohjois-Savossa ja Pohjois-Karjalassa. Työkyvyttömyys on yleisintä Pohjois-Savossa, Kainuussa ja Pohjois-Pohjanmaalla ja vähäisintä Uudellamaalla.
Yhä harvemmat saavat kotihoidon palveluja, vaikka palvelujen tarve on jyrkässä kasvussa30.5.2023 08:00:16 EEST | Tiedote
Kotihoitoa säännöllisesti saavien määrä on vähentynyt, vaikka palvelujen tarve on jyrkässä kasvussa. Viime vuonna 114 000 asiakasta sai kotihoidon palveluja säännöllisesti, mikä on noin kolme prosenttia vähemmän kuin vuonna 2021. Yli puolet (59 %) säännöllisen kotihoidon asiakkaista sai kotihoidon palveluja päivittäin.
THL:n ennakkoarvio: koronarokotteen tehosteannos iäkkäille ja tietyille riskiryhmille syksyllä17.5.2023 14:10:00 EEST | Tiedote
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tämänhetkisen arvion mukaan iäkkäille ja tietyille riskiryhmille suositellaan todennäköisesti syksyllä koronarokotteen tehosteannosta. Rokote on tarkoitus antaa samanaikaisesti influenssarokotuksen kanssa marras-joulukuussa.
Työikäisten psyykkinen kuormittuneisuus ja itsemurha-ajatukset ovat lisääntyneet – samaan aikaan lääkärille on yhä vaikeampi päästä17.5.2023 08:20:49 EEST | Tiedote
Työikäisten elämänlaatu on heikentynyt voimakkaasti viime vuosina. Vain joka toinen työikäinen kokee elämänlaatunsa hyväksi, kun neljä vuotta sitten näin koki vielä yli 60 prosenttia työikäisistä. Elämänlaadulla tarkoitetaan ihmisen käsitystä omasta tilanteestaan, esimerkiksi terveydestä, hyvinvoinnista, sosiaalisista suhteista ja elinympäristöstä. Tiedot käyvät ilmi THL:n laajasta Terve Suomi -väestötutkimuksesta, jonka kyselyaineisto kerättiin syyskuun 2022 ja maaliskuun 2023 välisenä aikana. Tutkimuksen mukaan joka viides työikäinen eli 20–64-vuotias kokee merkittävää psyykkistä kuormittuneisuutta. Psyykkinen kuormittuneisuus on lisääntynyt voimakkaasti sekä miehillä että naisilla vuoteen 2018 verrattuna: miehillä 13 prosentista 19 prosenttiin ja naisilla 13 prosentista 20 prosenttiin. Yleisintä psyykkinen kuormittuneisuus on edelleen 20–29-vuotiailla, mutta myös 30–49-vuotiailla kuormittuneisuus on lisääntynyt. ”Tulokset ovat huolestuttavia yhteiskunnan sosiaalisen ja taloudellisen
Yhä useammasta lapsesta tehdään lastensuojeluilmoitus – muut lastensuojelun mittarit pysyneet ennallaan16.5.2023 08:31:31 EEST | Tiedote
Yhä useammasta lapsesta tehdään Suomessa lastensuojeluilmoitus. Vuonna 2022 ilmoitus tehtiin 98 634 lapsesta eli 9,1 prosentista lapsia. Määrä kasvoi 5 prosenttia edellisestä vuodesta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme