Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL

Terveyskeskusten kiireettömistä lääkärikäynneistä 71 prosenttia toteutui kahdessa viikossa keväällä 2022

Jaa

Kiireettömän avosairaanhoidon lääkärikäynneistä terveyskeskuksiin 71 prosenttia toteutui kahdessa viikossa asiakkaan hoidon tarpeen arvioinnista keväällä 2022. Viikossa hoidon tarpeen arvioinnista toteutui 59 prosenttia käynneistä. Samalla henkilöllä voi olla useita käyntitapahtumia terveyskeskuksen lääkärin vastaanotolle eri syistä.

Tiedot käyvät ilmi THL:n perusterveydenhuollon hoitoonpääsyn tilastoista. Tilasto ei kata kaikkia avosairaanhoidon lääkärikäyntejä. Tilastoraportissa ovat mukana ne käynnit, joita on edeltänyt hoidon tarpeen arviointi.

Tällä hetkellä perusterveydenhuollon avosairaanhoidossa kiireettömän hoitoonpääsyn tulee toteutua kolmen kuukauden kuluessa hoidon tarpeen arvioinnista.

Yli kolme kuukautta lääkärin käyntiä odotettiin Helsingissä, Vantaalla, Raaseporissa ja Kuopiossa.

Valtaosa hammaslääkärikäynneistä toteutui kolmessa kuukaudessa

Hammaslääkärin käynneistä 85 prosenttia toteutui kolmessa kuukaudessa asiakkaan hoidon tarpeen arvioinnista.

Koronaepidemian jälkeen suun terveydenhuollossa purettiin hoitojonoja keväällä 2022. Tämä näkyi kasvuna yli puoli vuotta kiireetöntä hammaslääkärikäyntiä odottaneiden määrissä eri alueiden terveyskeskuksissa.

”Kun jonoja puretaan, tilastoissa näkyvät pitkään käyntiä odottaneet. Pitkittyneitä käyntien odotusaikoja aiheuttivat myös kevään lakot sekä henkilöstön koronatautitapaukset,” kertoo THL:n kehittämispäällikkö Kaisa Mölläri.

Yli puoli vuotta hammaslääkärin käyntiä odotettiin Turussa, Vantaalla, Kuopiossa, Lohjalla, Sastamalassa sekä Pohjois-Satakunnassa ja Kymenlaaksossa.

Hoitoonpääsytietoja saatiin 95-prosenttisesti Suomen terveyskeskuksista. Tietojen laatu on myös parantunut.

Hallituksen tavoitteena on nopeuttaa kiireettömään hoitoon pääsyä nykyisestä.

Hallitus esittää, että perusterveydenhuollon avosairaanhoidossa kiireettömään tutkimukseen tai hoitoon pääsyn määräaika laskettuna hoidon tarpeen arviosta lyhenisi porrasteisesti:

  • 1.9.2023 lähtien kolmesta kuukaudesta kahteen viikkoon ja
  • 1.11.2024 lähtien seitsemään päivään.

Suun terveydenhuollossa hoitoon pääsyn määräaika lyhenisi kuudesta kuukaudesta vastaavasti ensin neljään ja myöhemmin kolmeen kuukauteen.

Lue lisää perusterveydenhuollon hoitoonpääsystä terveyskeskuksiin

Perusterveydenhuollon hoitoonpääsytiedot saatavilla ajantasaisesti laajennetuista tietokantaraporteista

Perusterveydenhuollon hoitoonpääsytiedot ovat saatavilla ajantasaisesti THL:n tietokantaraporteista.Raporteissa tiedot ovat aluehallintovirastoittain, maakunnittain ja terveyskeskuksittain. Tiedot päivittyvät kuukausittain.

Hoitoonpääsytietojen raportointia on laajennettu vastaamaan uusia terveyskeskusten tiimilähtöisiä toimintamalleja.
Tutustu perusterveydenhuollon tietokantaraportteihin

Hoitoonpääsytietojen kattavuuden tarkasteluun on saatavissa terveyskeskuskohtaiset hoitoonpääsytietojen laaturaportit avosairaanhoidosta ja suun terveydenhuollosta. Saatavilla on myös ohjevideot tietojen kirjaamiseen sekä raporttien käyttöön.
Tutustu perusterveydenhuollon hoitoonpääsyn laaturaporttteihin ja ohjevideoihin

Käyntimäärien kehitystä terveyskeskuksissa kuvaavat tiedot päivittyvät päivittäin.
Tutustu Avohilmo-tietojen tarkastuksen pikaraporttiin

Hoitoonpääsytiedot on tarkoitettu etenkin valvonnan tarpeisiin ja alueittaiseen tarkasteluun

Hoitoonpääsytiedot julkaistaan sekä terveyskeskuksittain että aluetasolla

Terveyskeskuksittain esitetty tieto on tarkoitettu ensisijaisesti valvontatarkoituksiin, sekä aluehallintovirastoalueiden valvontaan että terveyskeskusten omavalvontaan.

Aluetasoinen tieto mahdollistaa sen tarkastelun, miten väestö pääsee hoitoon esim. yksittäisissä kunnissa.
Tutustu kunnittaisiin perusterveydenhuollon hoitoonpääsytietoihin (Sotkanet)

Kunnittain ja terveyskeskuksittain esitetyt luvut saattavat poiketa toisistaan. Tämä johtuu esimerkiksi siitä, että terveyskeskuksissa hoidetaan myös muiden kuntien asukkaita.

Perusterveydenhuollon hoitoonpääsytiedot ovat odotusaikojen toteumatietoja hoidon tarpeen arvioinnista, jotka saadaan Avohilmo-rekisteristä.

Lisätietoja

Kaisa Mölläri
kehittämispäällikkö
puh. 029 524 7363
etunimi.sukunimi@thl.fi

Tiina Marttila
erikoissuunnittelija
puh. 029 524 8533
etunimi.sukunimi@thl.fi

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL
Mannerheimintie 166
00270 Helsinki

029 524 6000https://thl.fi

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on asiantuntija- ja tutkimuslaitos. Tuotamme tietoa, työkaluja ja ratkaisuja terveys- ja hyvinvointialan päätöksenteon ja toiminnan tueksi. Teemme kansainvälisesti ja kansallisesti arvokasta tutkimusta ja sovellamme sitä suomalaisen yhteiskunnan tulevaisuuden rakentamiseen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL

Matkustamiseen liittyvät koronatoimet päättyvät Suomen rajoilla – 1.7. alkaen rajoilla ei tarvitse esittää todistuksia tai käydä testeissä30.6.2022 09:52:06 EEST | Tiedote

Koronapandemiaan liittyvät terveysturvallisuustoimet Suomen rajanylityspisteillä päättyvät. Perjantaista 1.7. lähtien matkustajien ei enää tarvitse esittää koronarokotuksiin tai sairastettuun tautiin liittyviä todistuksia maahan tultaessa eikä käydä koronatestissä. Koronaan liittyvien terveysturvallisuustoimien päättymien koskee sekä Suomen sisä- että ulkorajoja. Sisäraja tarkoittaa Suomen ja muun EU- tai Schengen-alueen välistä rajaa ja ulkoraja Suomen ja EU- tai Schengen-alueen ulkopuolisen alueen rajaa. Terveystoimet sisärajoilla perustuivat tartuntatautilain pykäliin, joiden voimassaolo päättyy 30.6. Pykälien voimassaoloa ei enää jatketa, sillä niillä ei enää ole merkitystä koronapandemian leviämisen ehkäisyssä. Myös ulkorajojen koronarajoitukset päättyvät. Ulkorajoja koskevat kuitenkin tavanomaiset maahantulorajoitukset, jotka tulee tarkistaa rajavartiolaitoksen verkkosivuilta. Rajavartiolaitoksen koronaneuvontapuhelin kansalaisille sulkeutuu 15.7. Vaikka terveysturvallisuustoimet

Lähipäiville ennustettu tukalaa hellettä – kuuma sää on terveysriski erityisesti ikääntyneille ja pitkäaikaissairauksista kärsiville23.6.2022 05:45:00 EEST | Tiedote

Lähipäiville on ennustettu voimakasta hellettä. Kuumasta säästä ja helleaalloista voi aiheutua vakavia terveyshaittoja erityisesti ikääntyneille ja pitkäaikaissairauksista kärsiville. Myös vauvat ja pienet lapset, raskaana olevat sekä kuumissa olosuhteissa työskentelevät ja urheilevat ovat alttiita kuumuuden haitoille. Helteellä kannattaa karttaa auringonpaahdetta ja kuumia paikkoja sekä ylimääräistä fyysistä rasitusta. Hikoilusta johtuvan neste- ja suolavajauksen välttämiseksi nauti riittävästi vettä ja muista myös syödä. Hyviä viilentymiskeinoja ovat uimaan pulahtamisen lisäksi viileät suihkut ja kylmäkääreet. Lisäksi kannattaa pukeutua kevyesti. Muista kuitenkin suojautua auringon UV-säteilyltä. Alkoholia on hyvä välttää helteellä, sillä se kuivattaa elimistöä. Jos käytät alkoholia, kannattaa pitäytyä kohtuukäytössä ja miedoissa juomissa sekä muistaa juoda myös vettä. Pidä sisätilat viileänä Helteen terveyshaittojen ehkäisemiseksi on tärkeää pyrkiä pitämään sisätilat viileinä. Kotie

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme