Oulun yliopisto

Terveyttä edistävän kaupunkisuunnittelun tutkimukselle merkittävä rahoitus

Jaa
Kaupunkiympäristöjen roolia ja kaupunkisuunnittelun mahdollisuuksia tartuntatautien ennaltaehkäisyssä ja pandemioiden torjunnassa tutkivalle konsortiolle on myönnetty merkittävä strategisen tutkimuksen neuvoston PANDEMICS-ohjelmarahoitus, yhteensä 3 681 600 euroa. Monitieteinen Resistant Cities. Urban Planning as Means for Pandemic Prevention -hanke yhdistää ja hyödyntää ympäristötutkimuksen, ympäristöterveyden, terveyshistorian, informaatiotutkimuksen, kansanterveyden ja kaupunkisuunnittelun tutkimusta.
Meritullin ja Kiikelin kaupunginosat Oulussa. Kuva: Juha Tuomi
Meritullin ja Kiikelin kaupunginosat Oulussa. Kuva: Juha Tuomi

”Tartuntatautien torjuntaa ei ole huomioitu kaupunkisuunnittelussa, vaikka globaali kaupungistuminen jatkuu ja monet aiemmat ja viimeaikaiset pandemiat ovat saaneet alkunsa ja levinneet kaupungeissa”, kertoo tutkimuskonsortion johtaja, professori Helka-Liisa Hentilä Oulun yliopistosta.

Oulun yliopistossa tutkimusryhmiä johtavat Helka-Liisa Hentilän lisäksi dosentit Heini Hakosalo ja Tiina Ikäheimo sekä dosentti Emilia Rönkkö ja yliopistonlehtori, FT Anna Suorsa, joka on hankkeen vuorovaikutusvastaava. Muita konsortion tutkimusryhmiä vetävät tutkimusprofessori Hannu Fritze Luonnonvarakeskuksesta, professori Raija Korpelainen Oulun Diakonissalaitokselta ja professori Tuula Vasankari keuhkosairauksien asiantuntijajärjestö Filha ry:stä.

Tutkimuksen tarkoitus on tuottaa uutta laajasti sovellettavaa tieteellistä tietoa ja syventää yhteiskunnallista ymmärrystä kaupunkimaisen elinympäristön ja terveyden välisistä yhteyksistä, kehittää terveysvaikutusten analyysi- ja arviointimenetelmiä sekä edistää poikkialaista keskustelua ja yhteistyötä kaupunkisuunnittelun ja terveyden edistämisen välillä.

”Kunnianhimoisena tavoitteena on kehittää kaupunkisuunnittelua edistämään terveellisempiä elinympäristöjä, jotka estävät pandemioiden puhkeamista ja tukevat ihmisten hyvinvointia”, kuvaa Helka-Liisa Hentilä.

Mobile Futures -konsortio tutkii väestömuutosta

Rahoitusta sai myös Mobile Futures-konsortio, jonka varajohtajana toimii akatemiatutkija Johanna Leinonen Oulun yliopistosta. Leinosen vetämälle tutkimusryhmälle myönnettiin 935 727 euroa. Koko kuusivuotinen rahoitus on yli 1,6 miljoonaa euroa.

Konsortiossa tutkitaan väestömuutosta ja etsitään ratkaisuja siihen, miten Suomesta voisi tehdä oikeudenmukaisemman ja vastaanottavaisemman yhteiskunnan.

Oulun ryhmän tutkimus toteutetaan kahdessa työpaketissa. Leinosen johtamassa työpaketissa tutkitaan sosiaalisen ja institutionaalisen luottamuksen rakentumista arkipäivän sosiaalisissa ja institutionaalisissa kohtaamisissa Oulussa ja Turussa. Siirtolaisuusinstituutin koordinoimassa työpaketissa tutkitaan rakenteellista rasismia työmarkkinoilla ja etsitään keinoja rakentaa luottamusta työantajien, työnhakijoiden ja muiden sidosryhmien välillä.

Oulun tutkimusryhmään kuuluvat myös yliopistonlehtori Johanna Hiitola ja tutkijatohtorit Zeinab Karimi, Outi Kähäri ja Elina Turjanmaa. Tutkimusryhmä sijoittuu historian ja sukupuolentutkimuksen oppiaineisiin. Konsortiota johtaa Magdalena KmakÅbo Akademista. Konsortioon kuuluvat myös Siirtolaisuusinstituutin ja Turun yliopiston tutkimusryhmät.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Professori Helka-Liisa Hentilä, Oulun yliopisto, arkkitehtuurin tutkimusyksikkö, puh. 040 8375 527, sähköposti: Helka-Liisa.Hentila@oulu.fi


Akatemiatutkija Johanna Leinonen, puh. 029 448 3368, sähköposti: Johanna.Leinonen@oulu.fi


Viestintäasiantuntija Tiina Pistokoski, puh. 040 7161 387, sähköposti: Tiina.Pistokoski@oulu.fi

Kuvat

Meritullin ja Kiikelin kaupunginosat Oulussa. Kuva: Juha Tuomi
Meritullin ja Kiikelin kaupunginosat Oulussa. Kuva: Juha Tuomi
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000https://www.oulu.fi/fi

Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Oulun yliopistossa tehtiin viime vuonna 51 keksintöä – maailman henkisen omaisuuden päivää vietetään perjantaina 26.4.24.4.2024 06:52:00 EEST | Tiedote

Oulun yliopistossa tehdään vuosittain kymmeniä uusia keksintöjä, jotka voivat olla alkuja tulevaisuuden innovaatioille. Vuonna 2023 niitä raportoitiin 51. Eniten keksintöilmoituksia tehtiin tieto- ja sähkötekniikan tiedekunnassa, 22 kappaletta. Teknillisessä tiedekunnassa ilmoituksia tehtiin 13 sekä biokemian ja molekyylilääketieteen tiedekunnassa 10. Viime vuonna Oulun yliopisto lähti patentoimaan seitsemää keksintöä.

Alaselkäkipuun liittyvää terveyspalvelujen käyttöä ja sairauspoissaoloja voidaan vähentää luokitteluun perustuvalla hoidolla24.4.2024 05:50:00 EEST | Tiedote

Alaselkäkipupotilaiden toipumista voidaan nopeuttaa, lääkärikäyntejä ja kuvantamistutkimuksia vähentää sekä selkäkivusta johtuvia sairauspoissaolopäiviä minimoida luokitteluun perustuvalla hoitomallilla, uusi tutkimus osoittaa. Luokitteluun perustuvassa hoidossa potilaat huomioidaan yksilöllisesti ja terveydenhuollon resursseja kohdennetaan eniten hoitoa tarvitseville.

Kansainvälisen tähtitieteellisen unionin johtoryhmä Suomeen ensi kertaa 22.–24.4. – tiedotusvälineet tervetulleita tapaamaan johtoryhmän jäseniä17.4.2024 08:45:00 EEST | Tiedote

Kansainvälinen tähtitieteellinen unioni (eng. International Astronomical Union, IAU) on yksi vanhimmista ja suurimmista ammattitieteilijöiden unioneista. Sen johtoryhmä kokoontuu ensi kertaa historiassaan Suomessa; Helsingissä ja Rovaniemellä. Oulun yliopiston isännöimä kokous on merkittävä hetki suomalaiselle tähtitieteelle ja maailmanlaajuiselle yhteistyölle.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye