Tesi

Tesin monimuotoisuuskatsaus: Naisten määrä tuplaantunut pääomasijoitusalan sijoitustiimeissä, työnsarkaa vielä jäljellä

Jaa
Tesin monimuotoisuuskatsaus pääomasijoitusalan sijoitustiimeistä osoittaa, että edistystä on vuosien aikana tapahtunut, mutta työtä monimuotoisuuden eteen on yhä jatkettava. Naisten määrä sijoitustiimeissä on kaksinkertaistunut neljässä vuodessa ja nuorten määrä kasvanut tasaisesti. Sijoitustiimeihin tullaan kuitenkin yhä hyvin samanlaisista taustoista, ja vain joka viides tiimin jäsen on nainen.
Tesin toimitusjohtaja Pia Santavirta
Tesin toimitusjohtaja Pia Santavirta

Katsaus tehtiin nyt neljättä kertaa, ja se kattaa kaikkien suomalaisten pääomasijoitusrahastojen hallinnointiyhtiöiden sijoitustiimit.

Katsaus osoittaa, että pääomasijoittajien sijoitustiimeissä työskentelevien määrä on kasvanut noin 40 % ja naisten määrä on kaksinkertaistunut vuodesta 2019. Nykyisin joka viides sijoitustiimin jäsen on nainen. Eniten naisia on päällikkötasolla (42 %), mutta partneritasolla naisia on vain 13 %.

” Startup-sijoituksia tekevissä venture capital -tiimeissä naissijoittajien määrä manageritasolla on noussut jopa yli pääomasijoitusalan keskitason aina 46 %:iin. Näiden lukemien valossa odotan, että naisia nousee jatkossa yhä enemmän myös partneritasolle venture capital -tiimeissä. Tämän kehityksen toivoisin vielä vauhdittuvan, koska näissä tiimeissä on vielä toistaiseksi suhteellisesti vähiten naispartnereita koko pääomasijoitusalaan verrattuna”, kommentoi Tesin toimitusjohtaja Pia Santavirta.

Monimuotoisuuskatsauksen tulosten mukaan pääomasijoittajien ikäjakauma on Suomessa hyvin tasainen, ja osaajat siirtyvät tasaisesti ylöspäin tiimeissä analyytikoista managereiksi ja edelleen partnereiksi. Nuorten määrä alalla on kasvanut tasaisesti neljän vuoden tarkastelujakson aikana, ja nykyään kolmasosa pääomasijoittajista onkin alle 35-vuotiaita.

”Yritysostoihin keskittyneissä buyout-tiimeissä on selvästi käynnissä sukupolvenvaihdos. Näissä sijoitustiimeissä alan konkarit ovat väistyneet tehden tilaa uusille osaajille ”, toteaa Santavirta ja jatkaa: ”Pääomasijoitusalalle on tullut myös useita uusia harjoitteluohjelmia, joiden kautta yhä nuoremmat alasta kiinnostuneet pääsevät pääomasijoitusalalle töihin.”

Lähes 90 %:lla sijoitustiimeissä työskentelevistä on taustallaan tutkinto kauppatieteistä tai teknilliseltä alalta. Niin ikään yli puolella on työtaustaa rahoitusalalta tai konsultoinnista. Kolmasosa pääomasijoittajista on työskennellyt aiemmin muilla teollisuus- ja palvelualoilla. Venture capital -tiimeissä työskentelevien startup-sijoittajien työ- ja opintotausta on keskimäärin monipuolisinta. Tutkintojen määrässä naiset päihittävät miehet ja ovat miehiä kouluttautuneempia kautta linjan.

”Kestävyys ja sijoitustiimien monimuotoisuus sen osana ovat meille Tesillä erittäin tärkeitä. Tutkimustulosten julkaisemisella pyrimme kehittämään pääomasijoitusmarkkinaa. Haluamme tuoda avoimesti ja läpinäkyvästi esiin sen, miten toimialalle tärkeät teemat edistyvät”, kertoo tutkimuksen toteutuksesta vastannut seniorianalyytikko Jens Färm.

Sijoitustiimien monimuotoisuus pääomasijoitusalalla Suomessa (suluissa vuoden 2021 luku)

-  Suomessa on 37 pääomarahastojen hallinnointiyhtiötä, joiden sijoitustiimeissä työskenteli vuoden 2022 lopussa noin 250 henkilöä.

- Pääomasijoitusalalla sijoitustiimeissä naisten osuus on 21 % (18 %).

- Sijoitustiimien analyytikoista naisia on 21 % (32 %), managereista 42 % (31 %) ja partnereista 13 % (11 %).

-  Alle 35-vuotiaiden osuus sijoitustiimeistä on 31 % (29 %) ja yli 55-vuotiaiden 12 % (14 %).

- Sijoitustiimeissä työskentelevistä 88 %:lla on tutkinto kauppatieteistä tai teknilliseltä alalta.

- Sijoitustiimeissä työskentelevistä 32 %:lla on aiempaa työkokemusta pääasiallisesti rahoitusalalta, 23 %:lla konsultoinnista ja 33 %:lla muilta teollisuuden- ja palvelualoilta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tesin toimitusjohtaja Pia Santavirta
Tesin toimitusjohtaja Pia Santavirta
Lataa
Lataa

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Tesi
Tesi
Porkkalankatu 1
00180 Helsinki

Tesi haluaa nostaa Suomen uudistavan talouskasvun eturiviin. Kehitämme markkinaa ja toimimme aktiivisesti kasvavien suomalaisyritysten onnistumisen puolesta. Sijoitamme pääomasijoitusrahastoihin ja suoraan kasvuyrityksiin. Meiltä saat pitkäjänteistä apua, markkinatietoa, kärsivällistä rahaa ja osaavaa omistamista. tesi.fiTwitterLinkedInUutiskirje

Taustaa Tesistä:

  • Vuonna 1995 perustettu pääomasijoitusyhtiö
  • Virallinen nimi Suomen Teollisuussijoitus Oy
  • Suomen valtion 100 % omistama
  • Hallinnoidut pääomat 2,4 miljardia euroa
  • 11 miljardia euroa liikevaihtoa ja yli 70 000 työpaikkaa Suomeen kasvuyrityksistä, joissa Tesi on suoraan tai välillisesti rahastojen kautta rahoittajana

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tesi

Finland joins NATO Innovation Fund – Tesi invests EUR 35 million in the fund17.5.2023 02:00:00 EEST | Press release

Finland’s accession to NATO opens up new opportunities for Finnish early-stage startups. Finland’s application to NATO's Innovation Fund has been approved, and Tesi will make a EUR 35 million investment in the fund. This also provides a new gateway to cooperation and financing opportunities for Finnish startups developing nascent technologies and for venture capital and private equity funds investing in them.

Hanne Stenman appointed the General Counsel of Tesi and a member of the Management Team20.4.2023 08:15:00 EEST | Press release

LL.M. Hanne Stenman has been appointed the General Counsel of Tesi (Finnish Industry Investment Ltd), a member of the Management Team and the Secretary of Tesi’s Board of Directors. She will report to the CEO Pia Santavirta. Hanne will head Tesi’s Legal & Compliance team, wherein she has worked for the past three years supporting the investment teams in legal matters. ”I’m excited to have been offered the position of General Counsel and I am eager to collaborate with the talented professionals at Tesi. Given my background in transactions and corporate law, I believe it serves as a valuable foundation for this role. I’m grateful for all the support and the confidence I have received,” comments Hanne Stenman. “I have received lots of superb feedback about Hanne’s contributions for Tesi. That is why I’m delighted that we can appoint a new member of Management Team from within the house when an opportunity to do so arose. I congratulate Hanne for her new role, and I’m excited to continue w

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme