Tesi

Tesin monimuotoisuuskatsaus: Naisten määrä tuplaantunut pääomasijoitusalan sijoitustiimeissä, työnsarkaa vielä jäljellä

Jaa
Tesin monimuotoisuuskatsaus pääomasijoitusalan sijoitustiimeistä osoittaa, että edistystä on vuosien aikana tapahtunut, mutta työtä monimuotoisuuden eteen on yhä jatkettava. Naisten määrä sijoitustiimeissä on kaksinkertaistunut neljässä vuodessa ja nuorten määrä kasvanut tasaisesti. Sijoitustiimeihin tullaan kuitenkin yhä hyvin samanlaisista taustoista, ja vain joka viides tiimin jäsen on nainen.
Tesin toimitusjohtaja Pia Santavirta
Tesin toimitusjohtaja Pia Santavirta

Katsaus tehtiin nyt neljättä kertaa, ja se kattaa kaikkien suomalaisten pääomasijoitusrahastojen hallinnointiyhtiöiden sijoitustiimit.

Katsaus osoittaa, että pääomasijoittajien sijoitustiimeissä työskentelevien määrä on kasvanut noin 40 % ja naisten määrä on kaksinkertaistunut vuodesta 2019. Nykyisin joka viides sijoitustiimin jäsen on nainen. Eniten naisia on päällikkötasolla (42 %), mutta partneritasolla naisia on vain 13 %.

” Startup-sijoituksia tekevissä venture capital -tiimeissä naissijoittajien määrä manageritasolla on noussut jopa yli pääomasijoitusalan keskitason aina 46 %:iin. Näiden lukemien valossa odotan, että naisia nousee jatkossa yhä enemmän myös partneritasolle venture capital -tiimeissä. Tämän kehityksen toivoisin vielä vauhdittuvan, koska näissä tiimeissä on vielä toistaiseksi suhteellisesti vähiten naispartnereita koko pääomasijoitusalaan verrattuna”, kommentoi Tesin toimitusjohtaja Pia Santavirta.

Monimuotoisuuskatsauksen tulosten mukaan pääomasijoittajien ikäjakauma on Suomessa hyvin tasainen, ja osaajat siirtyvät tasaisesti ylöspäin tiimeissä analyytikoista managereiksi ja edelleen partnereiksi. Nuorten määrä alalla on kasvanut tasaisesti neljän vuoden tarkastelujakson aikana, ja nykyään kolmasosa pääomasijoittajista onkin alle 35-vuotiaita.

”Yritysostoihin keskittyneissä buyout-tiimeissä on selvästi käynnissä sukupolvenvaihdos. Näissä sijoitustiimeissä alan konkarit ovat väistyneet tehden tilaa uusille osaajille ”, toteaa Santavirta ja jatkaa: ”Pääomasijoitusalalle on tullut myös useita uusia harjoitteluohjelmia, joiden kautta yhä nuoremmat alasta kiinnostuneet pääsevät pääomasijoitusalalle töihin.”

Lähes 90 %:lla sijoitustiimeissä työskentelevistä on taustallaan tutkinto kauppatieteistä tai teknilliseltä alalta. Niin ikään yli puolella on työtaustaa rahoitusalalta tai konsultoinnista. Kolmasosa pääomasijoittajista on työskennellyt aiemmin muilla teollisuus- ja palvelualoilla. Venture capital -tiimeissä työskentelevien startup-sijoittajien työ- ja opintotausta on keskimäärin monipuolisinta. Tutkintojen määrässä naiset päihittävät miehet ja ovat miehiä kouluttautuneempia kautta linjan.

”Kestävyys ja sijoitustiimien monimuotoisuus sen osana ovat meille Tesillä erittäin tärkeitä. Tutkimustulosten julkaisemisella pyrimme kehittämään pääomasijoitusmarkkinaa. Haluamme tuoda avoimesti ja läpinäkyvästi esiin sen, miten toimialalle tärkeät teemat edistyvät”, kertoo tutkimuksen toteutuksesta vastannut seniorianalyytikko Jens Färm.

Sijoitustiimien monimuotoisuus pääomasijoitusalalla Suomessa (suluissa vuoden 2021 luku)

-  Suomessa on 37 pääomarahastojen hallinnointiyhtiötä, joiden sijoitustiimeissä työskenteli vuoden 2022 lopussa noin 250 henkilöä.

- Pääomasijoitusalalla sijoitustiimeissä naisten osuus on 21 % (18 %).

- Sijoitustiimien analyytikoista naisia on 21 % (32 %), managereista 42 % (31 %) ja partnereista 13 % (11 %).

-  Alle 35-vuotiaiden osuus sijoitustiimeistä on 31 % (29 %) ja yli 55-vuotiaiden 12 % (14 %).

- Sijoitustiimeissä työskentelevistä 88 %:lla on tutkinto kauppatieteistä tai teknilliseltä alalta.

- Sijoitustiimeissä työskentelevistä 32 %:lla on aiempaa työkokemusta pääasiallisesti rahoitusalalta, 23 %:lla konsultoinnista ja 33 %:lla muilta teollisuuden- ja palvelualoilta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tesin toimitusjohtaja Pia Santavirta
Tesin toimitusjohtaja Pia Santavirta
Lataa
Lataa

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Tesi
Tesi
Porkkalankatu 1
00180 Helsinki

Tesi haluaa nostaa Suomen uudistavan talouskasvun eturiviin. Kehitämme markkinaa ja toimimme aktiivisesti kasvavien suomalaisyritysten onnistumisen puolesta. Sijoitamme pääomasijoitusrahastoihin ja suoraan kasvuyrityksiin. Meiltä saat pitkäjänteistä apua, markkinatietoa, kärsivällistä rahaa ja osaavaa omistamista. tesi.fiTwitterLinkedInUutiskirje

Taustaa Tesistä:

  • Vuonna 1995 perustettu pääomasijoitusyhtiö
  • Virallinen nimi Suomen Teollisuussijoitus Oy
  • Suomen valtion 100 % omistama
  • Hallinnoidut pääomat 2,4 miljardia euroa
  • 11 miljardia euroa liikevaihtoa ja yli 70 000 työpaikkaa Suomeen kasvuyrityksistä, joissa Tesi on suoraan tai välillisesti rahastojen kautta rahoittajana

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tesi

Tesi’s fiscal year 2022: The economic framework changed22.3.2023 14:00:00 EET | Press release

In 2022, the venture capital and private equity industry experienced a decline in the valuations of startups and growth companies, complications in funds’ fundraising, and a slowdown in the IPO market. Despite the challenging year, international investors stayed in Finland, and preliminary estimates show Finnish startups and growth companies likely succeeded in raising record volumes of growth financing compared to previous years. Startups are now looking more at improving profitability, however, rather than being strongly focused on growth. Tesi’s investment volume totalled almost EUR 300 million.

Tesin vuosi 2022: Talouden perusasetukset muuttuivat22.3.2023 14:00:00 EET | Tiedote

Pääomasijoitusalalla vuosi 2022 näkyi startup- ja kasvuyritysten arvostustasojen laskuna, pääomasijoitusrahastojen varainkeruun vaikeutumisena ja listautumismarkkinan hiljentymisenä. Haastavasta vuodesta huolimatta ulkomaiset sijoittajat pysyivät Suomessa, ja suomalaiset startup- ja kasvuyritykset onnistuivat keräämään kasvurahoitusta alustavien ennusteiden mukaan aikaisempien vuosien ennätystahdissa. Startup-yrityksissä katse on nyt voimakkaan kasvun tavoittelun sijaan kuitenkin entistä enemmän kannattavuudessa. Tesin sijoitusvolyymi oli lähes 300 miljoonaa euroa.

Tesi’s Diversity Review: Number of women doubled in VC & PE investment teams, yet progress remains to be made17.3.2023 07:45:00 EET | Press release

Tesi’s Diversity Review of venture capital & private equity investment teams shows progress has been made over the years, but still much needs to be done to improve diversity. The number of women in investment teams has doubled in four years while the number of young people has grown steadily. The teams come from similar backgrounds, however, and only one in five investment team members is a woman.

Tesi’s review of sustainability in venture capital and private equity investment – Sustainability is a cornerstone of VC & PE investment, so more will be required of startups and growth financing applicants26.1.2023 08:00:00 EET | Press release

Tesi’s review shows that startups and growth companies seeking growth financing need to address the sustainability of their operations, because all VC & PE investors evaluate the responsibility of the target companies when making investments. There is growing openness and transparency regarding sustainability, and its evaluation will become more systematic during ownership, as well.

Tesin selvitys pääomasijoittamisen kestävyydestä – Kestävyys on pääomasijoittamisessa peruslähtökohta, jatkossa startupeilta ja kasvurahoituksen hakijoilta vaaditaan enemmän26.1.2023 08:00:00 EET | Tiedote

Tesin selvityksen mukaan kasvurahoitusta etsivien startup- ja kasvuyritysten kannattaa ottaa toimintansa kestävyys tosissaan, sillä kaikki pääomasijoittajat arvioivat sijoituksia tehdessään sijoituskohteidensa vastuullisuutta. Kestävyysasioiden avoimuus ja läpinäkyvyys lisääntyvät, ja kestävyyden arviointi tulee systematisoitumaan myös omistuksen aikana.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme