Suomen Teollisuussijoitus Oy

Tesin tuottotutkimus: Suomalaiset pääomasijoitusrahastot eurooppalaista kärkeä

Jaa

Tesin (Suomen Teollisuussijoitus) tuottotutkimuksen mukaan suomalaiset pääomasijoitusrahastot ovat vuosi vuodelta parantaneet juoksuaan. Varsinkin finanssikriisin jälkeen perustetut venture capital -rahastot loistavat tuottovertailussa suhteessa eurooppalaisiin verrokkeihin ja tuovat merkittävää lisätuottoa verrattuna listattuun markkinaan.

Tesin rahastotiimin johtaja Matias Kaila (vasemmalla) ja seniorianalytiikko Samuel Wendelin (oikealla)
Tesin rahastotiimin johtaja Matias Kaila (vasemmalla) ja seniorianalytiikko Samuel Wendelin (oikealla)

Uudemman sukupolven (vuosien 2009 ja 2015 välillä perustetut) venture-rahastot ovat tuottaneet sijoittajille 25 % vuotuista tuottoa. Tuoton noustessa houkuttelevalle tasolle rahastot ovat myös palauttaneet sijoittajille varoja ennätystahtia.

”Suomalaisessa venture capital -rahastomarkkinassa on tapahtunut selvä positiivinen muutos 2000-luvun alkuun verrattuna. Vuoden 2009 jälkeen perustetut ns. seuraavan sukupolven rahastot ovat tuottovertailussa eurooppalaista kärkeä, mikä kertoo osaamisen kasvusta ja startup-ekosysteemin kehittymisestä”, sanoo Tesin rahastosijoituksista vastaava johtaja Matias Kaila.

”Suomalaiset startupit keräsivät viime vuonna kaikkien aikojen ennätyspotin rahoitusta yhteensä 1,2 miljardia euroa. Suurin sijoittajaryhmä tässä potissa oli venture capital -sijoittajat. Yhä useampi ammattimainen rahastosijoittaja haluaakin nyt mukaan tähän kasvuun sijoittamalla venture capital -rahastoihin, ja tämä yhdistettynä hyvään tuottotasoon on suomalaiselle rahastomarkkinalle erittäin hyvä uutinen”, kommentoi Pääomasijoittajat ry:n toimitusjohtaja Pia Santavirta.

Pääosa tutkimuksessa raportoidusta venture capital -markkinan tuotoista on vielä realisoitumatonta. Rahastojen lopulliseen tuottoon vaikuttavat kohdeyritysten menestyksen lisäksi markkinatilanne ja irtautumismarkkinan toimivuus eli uusien omistajien löytyminen yrityksen seuraavaan kasvuvaiheeseen.

”Suomalaiset venture-rahastot ovat palauttaneet varoja sijoittajille hieman eurooppalaista keskitasoa nopeammin. Yhä useampi suomalainen startup-yritys on hyvällä kasvupolulla, ja huomio kiinnittyy jatkossa rahastojen kykyyn irtautua näistä yrityksistä ja realisoida tuottoja sijoittajille”, sanoo tutkimuksen tehnyt Tesin seniorianalyytikko Samuel Wendelin.

Myös buyout-rahastojen kehitys on ollut hyvää. Vuosien 2009 ja 2015 välillä perustetut uudemmat buyout-rahastot ovat tuottaneet sijoittajille 17 % vuotuista tuottoa ja jatkaneet tasaista tahtia myös palautusten osalta.

Tesin pääomarahastojen tuottotutkimuksessa on mukana noin 40 kooltaan 10–350 miljoonan euron suuruista suomalaista pääomasijoitusrahastoa. Tarkasteltavat rahastot on jaettu venture capital -rahastoihin ja kasvu- ja buyout-rahastoihin. Rahastot on lisäksi jaoteltu perustamisvuoden mukaan vanhan sukupolven rahastoihin (vuonna 2002–2008 perustetut) ja uudempiin, seuraavan sukupolven rahastoihin (vuonna 2009–2015 perustetut), jotta markkinasta saataisiin mahdollisimman realistinen ja tasapainoinen kuva sen pienestä koosta huolimatta. Pääomasijoitusrahastoissa kohdeyritysten kehitykseen perustuvaa tuottokehitystä on tyypillisesti nähtävissä noin viiden vuoden kohdalla. Siksi uusimmat viimeisen viiden vuoden aikana perustetut rahastot eivät vielä ole tutkimuksessa mukana.

Katso lisää

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tesi, johtaja Matias Kaila, 040 720 1324, matias.kaila@tesi.fi
Tesi, seniorianalyytikko Samuel Wendelin, 050 512 5656, samuel.wendelin@tesi.fi
Pääomasijoittajat, toimitusjohtaja Pia Santavirta, 040 5467 749, pia.santavirta@paaomasijoittajat.fi

Kuvat

Tesin rahastotiimin johtaja Matias Kaila (vasemmalla) ja seniorianalytiikko Samuel Wendelin (oikealla)
Tesin rahastotiimin johtaja Matias Kaila (vasemmalla) ja seniorianalytiikko Samuel Wendelin (oikealla)
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Suomen Teollisuussijoitus Oy
Suomen Teollisuussijoitus Oy
Porkkalankatu 1
00180 Helsinki

Tesi (Suomen Teollisuussijoitus Oy) on valtion pääomasijoitusyhtiö, joka haluaa nostaa Suomen uudistuvan talouskasvun eturiviin sijoittamalla rahastoihin ja suoraan yrityksiin. Sijoitamme kannattavasti ja vastuullisesti ja luomme yhdessä uusia maailmalla menestyjiä. Hallinnoitavat pääomasijoituksemme ovat 2,4 miljardia euroa.

 Twitter LinkedinKuvat ja logot | Tilaa uutiskirje

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Teollisuussijoitus Oy

Tesi’s CEO changes6.5.2022 12:00:00 EEST | Press release

Tesi’s (Finnish Industry Investment Ltd) CEO Jan Sasse will leave his position as the company’s Chief Executive Officer by 24 October 2022 at the latest as he takes up a position with another employer. Jan Sasse has worked at Tesi since 2015 and headed it since 2017. “The past seven years have been an extremely rewarding time, and I’ve had the pleasure of working with an excellent team and highly skilled partners. Tesi has made a considerable social impact and the company’s financial position has developed favourably,” says Jan Sasse. The Chair of Tesi’s Board of Directors, Jacob af Forselles, thanks Sasse for his work in managing Tesi and exerting influence in Finland’s venture capital and private equity sector. “With Jan Sasse at the reigns, Tesi has contributed to developing the Finnish venture capital and private equity market and renewed Finland’s business community. Tesi’s financial development has been strong,” says af Forselles. Tesi will start seeking a new CEO immediately. Ad

Tesin toimitusjohtaja vaihtuu6.5.2022 12:00:00 EEST | Tiedote

Tesin (Suomen Teollisuussijoitus Oy:n) toimitusjohtaja Jan Sasse jättää yhtiön toimitusjohtajan tehtävät viimeistään 24.10.2022 siirtyäkseen toisen työnantajan palvelukseen. Sasse on toiminut yhtiössä vuodesta 2015 ja sen johdossa vuodesta 2017 lähtien. ”Kuluneet seitsemän vuotta ovat olleet erittäin antoisaa aikaa ja olen saanut tehdä töitä erinomaisen tiimin ja osaavien yhteistyökumppaneiden kanssa. Tesin yhteiskunnallinen vaikuttavauus on ollut mittava ja yhtiön varallisuusasema on kehittynyt suotuisasti”, sanoo Jan Sasse. Tesin hallituksen puheenjohtaja Jacob af Forselles kiittää Sassea tämän työstä Tesin johdossa ja vaikuttajana suomalaisessa pääomasijoituskentässä. ”Jan Sassen johdolla Tesi on osallistunut keskeisesti suomalaisen pääomasijoitusmarkkinan kehittämiseen sekä suomalaisen yritystoiminnan uudistumiseen. Samalla Tesin taloudellinen kehitys on ollut vahvaa”, sanoo af Forselles. Tesi aloittaa välittömästi uuden toimitusjohtajan haun. Lisätiedot: toimitusjohtaja Jan Sasse,

Scale-Up Europe: Tesi mukaan Ranskan, Saksan, Kreikan ja Tanskan kansallisten pääomasijoittajien yhteistyöhön eurooppalaisten teknologiayhtiöiden kasvun rahoittamiseksi4.4.2022 15:01:17 EEST | Tiedote

Tesi (Suomen Teollisuussijoitus) on sopinut yhdessä Ranskan, Saksan, Kreikan ja Tanskan kansallisen pääomasijoittajien kanssa yhteistyöstä, jolla pyritään lisäämään eurooppalaisten kasvurahastojen kykyä rahoittaa EU:n alueella toimivia myöhemmän vaiheen teknologiayhtiöitä. Osapuolet sijoittavat yhteistyön puitteissa 3,3 miljardia euroa seuraavan kuuden vuoden aikana, mikä edesauttaa uusien eurooppalaisten yksisarvisten syntymistä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme