Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL

THL kehottaa välttämään kaikkea matkustamista eteläisen Afrikan maihin uuden variantin takia – maista tulleiden kannattaa hakeutua koronatestiin

Jaa

THL suosittelee välttämään tästä päivästä (26.11.2021) alkaen kaikkea matkustamista Etelä-Afrikkaan, Namibiaan, Botswanaan, Zimbabween, Lesothoon ja Eswatiniin (Swazimaa).

Lisäksi THL suosittelee, että kaikki edellä mainituissa maissa viimeisten kahden viikon aikana oleskelleet ja Suomeen palanneet

  • hakeutuvat heti maahan saavuttuaan koronavirustestiin riippumatta siitä, ovatko he saaneet täyden koronarokotussarjan tai onko heillä koronaan viittaavia oireita.
  • välttävät sosiaalisia kontakteja ja hakeutuvat koronavirustestiin, jos heillä ilmenee maahan paluun jälkeen edes lieviä koronavirusinfektioon viittaavia oireita. Jos oireita ilmenee, uuteen testiin kannattaa hakeutua, vaikka olisi käynyt testissä jo maahantulon yhteydessä.

Suositusten syynä on Etelä-Afrikassa ja Botswanassa havaittu uusi koronavirusmuunnos B.1.1.529. Muunnoksessa on havaittu olevan useita muutoksia koronaviruksen piikkiproteiinissa, minkä vuoksi sen epäillään leviävän tehokkaammin kuin muiden varianttien.

Toistaiseksi Suomessa ei ole havaintoja uudesta virusmuunnoksesta.

”Vielä ei ole tietoa, pystyykö uusi variantti kiertämään koronarokotteiden tuomaa immuunisuojaa. Suositus välttää matkustamista eteläisen Afrikan maihin sekä käydä koronatestissä ovat varotoimia, kunnes saamme lisätietoa muunnoksesta”, sanoo johtava asiantuntija Jari Jalava THL:stä.

Koronatestit eteläisen Afrikan maista tuleville tehdään yleisvaarallisen tartuntataudin leviämisen estämiseksi, ja ne ovat testattaville maksuttomia julkisessa terveydenhuollossa kansallisuudesta riippumatta.

Näihin ylimääräisiin testeihin osallistuminen tapahtuu THL:n vahvasta suosituksesta, mutta niihin osallistuminen on vapaaehtoista.

Ensimmäiset havainnot uudesta variantista tehty marraskuussa

Ensimmäiset havainnot Etelä-Afrikan virusvariantista on tehty marraskuussa Etelä-Afrikassa ja Botswanassa sekä Hong Kongissa, jossa muunnos todettiin Etelä-Afrikasta tulleella matkustajalla.

”Uusi variantti saattaa liittyä Etelä-Afrikan kohoaviin tapausmääriin. Lisätutkimuksia tehdään parhaillaan Etelä-Afrikassa, ja kerromme tuloksista heti kun niitä saadaan. Tutkimuksissa arvioidaan myös sitä, pystyykö muunnos kiertämään rokotteiden antamaa suojaa”, sanoo johtava asiantuntija Carita Savolainen-Kopra THL:stä.

Variantti tunnistetaan sekvensoinnilla, jota Suomessa tehdään otospohjaisesti sekä esimerkiksi maahantulon yhteydessä tehtyjen koronatestien positiiviseksi havaituista näytteistä.

WHO arvioi variantin vaikutusta globaaliin pandemiatilanteeseen tänään ja mahdollisesti esittää variantin lisäämistä variant of concern (VOC) tai variant of interest (VOI) -seurantalistalle

”Tämän hetken vajavaisen tiedon perusteella on vaikea arvioida, millainen mahdollinen leviämispotentiaali uudella variantilla on maailmanlaajuisesti”, Savolainen-Kopra sanoo.

Hän muistuttaa, että virusmuunnosten syntyminen on sinällään hyvin tavallista ja kuuluu virusten normaaliin kiertoon. Variantit voivat levitä ja syrjäyttää aiempia virusmuotoja tai jäädä muiden muunnosten jalkoihin, mikä on nähty koronapandemiankin aikana jo useaan otteeseen. 

Lisätiedot:

Muuntuneet virusvariantit (THL)

Matkustaminen ja koronaviruspandemia (THL)

Jari Jalava (matkustusohjeet)
johtava asiantuntija
THL
p. 029 524 6629 

Carita Savolainen-Kopra (virusvariantit)
johtava asiantuntija
THL
p. 029 524 8884

Hanna Nohynek (koronarokotteet)
ylilääkäri
THL
p. 029 524 8246
etunimi.sukunimi@thl.fi

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL
Mannerheimintie 166
00270 Helsinki

029 524 6000https://thl.fi

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on asiantuntija- ja tutkimuslaitos. Tuotamme tietoa, työkaluja ja ratkaisuja terveys- ja hyvinvointialan päätöksenteon ja toiminnan tueksi. Teemme kansainvälisesti ja kansallisesti arvokasta tutkimusta ja sovellamme sitä suomalaisen yhteiskunnan tulevaisuuden rakentamiseen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL

THL:n tutkimus: äidin vahva kiintymyssuhde lapseen ja sosiaalisen verkoston tuki vaikuttavat hyvin positiivisesti pikkulapsen kehitykseen26.7.2022 12:20:42 EEST | Tiedote

Tuore THL:n seurantatutkimus osoittaa, että äidin vahva kiintymyssuhde lapseen ja sosiaalisen verkoston tuki vaikuttavat hyvin positiivisesti pikkulapsen psykososiaaliseen hyvinvointiin. Kaksivuotiaan psykososiaalinen hyvinvointi tarkoittaa esimerkiksi sellaista turvallisuudentunnetta, että lapsi kykenee suuntautumaan maailmaan uteliaasti ja kokemaan siitä onnistumista ja iloa. Tämä palvelee lapsen iänmukaisia itsenäistymispyrkimyksiä sekä tasapainoisen tunne-elämän ja hyvän käyttäytymisen kehittymistä. Äitien loppuraskauden aikaiset negatiiviset odotukset omasta kyvystään pitää huolta vauvastaan sekä heikompi kiintymys vauvaan 3–8 kuukauden iässä heijastuivat lapsen heikompaan psykososiaaliseen kehitykseen vielä kahden vuoden iässä. Lapsen käytös tällöin viestii epäluottamusta siihen, että hänen tarpeisiinsa vastataan, ja siihen että hän voi missä tilanteessa tahansa turvautua vanhempaan. Seurantatutkimus vahvistaa jo aiemmin havaitun yhteyden äidin ja lapsen välisen vahvan kiintymyss

THL:n suositus: kunnat voivat laajentaa neljänsiä koronarokotuksia tiettyihin väestöryhmiin jo heinäkuussa18.7.2022 09:18:06 EEST | Tiedote

THL on antanut uuden neljänsien koronarokotusten laajentamista koskevan suosituksen, joka poikkeaa aiemmasta ennakkotiedosta. THL suosittelee, että kunnat alkaisivat tarjota neljänsiä rokoteannoksia tietyille väestöryhmille jo heinäkuussa tai viimeistään 1.8. alkaen. Alun perin THL suositteli ennakolta, että neljänsiä rokotuksia laajennettaisiin niin, että 15.8. alkaen niitä tarjottaisiin kaikille 65 vuotta täyttäneille ja 1.9. alkaen kaikille 60 vuotta täyttäneille sekä 12–59-vuotiaille riskiryhmille. Uusi suositus on, että kunnat voivat heinäkuusta alkaen, alueellisen epidemiatilanteen mukaan, tarjota neljänsiä rokoteannoksia portaittain alkaen henkilöistä, joilla on suurin lääketieteellinen riski vakavalle koronataudille eli seuraavassa järjestyksessä: 70–79-vuotiaat, jotka eivät kuulu lääketieteellisiin riskiryhmiin 18–69-vuotiaat lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluvat 60–69-vuotiaat, jotka eivät kuulu lääketieteellisiin riskiryhmiin. Kun rokotuksia kohdennetaan niille, joilla on

Ennakkotieto THL:n suosituksesta: neljännet koronarokotukset laajenevat loppukesästä6.7.2022 10:17:26 EEST | Tiedote

THL aikoo suositella koronarokotusten neljänsien annosten laajentamista loppukesästä. Kyseessä on ennakkoarvio, ja tarkennettu lopullinen suositus valmistuu viimeistään elokuun alussa. Ennakkotiedon avulla kunnat ehtivät valmistautua rokotusten antamiseen. THL:n tämänhetkisen arvion mukaan kolmen rokotteen sarjan jälkeen tehosterokotuksia annettaisiin seuraavasti: 15.8. alkaen kaikille 65 vuotta täyttäneille 1.9. alkaen kaikille 60 vuotta täyttäneille 1.9. alkaen kaikille 12–59-vuotiaille, jotka kuuluvat vakavan koronavirustaudin riskiryhmiin. Suositus tulee perustumaan ajantasaiseen lääketieteelliseen ja epidemiologiseen arvioon. ”Koronaepidemia hyvin todennäköisesti kiihtyy syksyllä. Lisäksi vanhempien ikäryhmien sekä riskiryhmiin kuuluvien suoja vakavaa koronatautia vastaa alkaa hitaasti hiipua. Tämänhetkisen tiedon valossa neljänsien annosten laajentaminen loppukesästä on perusteltua”, sanoo THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek. ”Nuoremmilla vakava koronatauti on harvinainen, ja heillä k

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme