Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL

THL on antanut linjaukset koronarokotteiden annosväleistä ja mRNA- ja adenovirusvektorirokotteiden käytöstä eri ikäryhmillä

Jaa

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on antanut linjauksen eri koronarokotteiden käytöstä. Linjaukset koskevat mRNA- ja adenovirusvektorirokotteiden kohdentamista eri ikäryhmille sekä annosväliä ensimmäisen ja toisen rokotuskerran välillä.

65 vuotta täyttäneelle voidaan antaa poikkeustapauksessa kahta eri tyyppistä rokotevalmistetta

Vastedes myös 65 vuotta täyttäneet voivat saada toisella rokotuskerralla mRNA-rokotetta, vaikka rokotussarja olisi aloitettu AstraZenecan adenovirusvektorirokotteella.

”Suosituksemme on edelleen, että 65 vuotta täyttäneet jatkavat rokotussarjaansa aiemmin saamallaan koronarokotteella, jos valmisteen käytölle ei ole ilmennyt lääketieteellistä estettä. Jos AstraZenecan rokotetta saanut henkilö kuitenkin kieltäytyy ottamasta toista AstraZenecan rokoteannosta, hän voi halutessaan saada mRNA-rokotteen nyt, kun riskiryhmiin kuuluvat on pääosin rokotettu ja mRNA-rokotteita on paremmin saatavilla”, sanoo THL:n asiantuntijalääkäri Emma Kajander.

”Toisen rokoteannoksen ottaminen on hyvin tärkeää, jotta rokotteen antama suoja olisi mahdollisimman vahva ja pitkäkestoinen.” 

AstraZenecan rokotteen on saanut Suomessa tähän mennessä lähes 356 000 ihmistä. Adenovirusvektorirokotteisiin on liitetty mahdollinen hyvin harvinainen veren hyytymishäiriö, jota on havaittu eniten alle 65-vuotiailla.

Alle 65-vuotiaille vain mRNA-rokotteita

Jo nyt kaikilla on mahdollisuus aloittaa rokotussarjansa mRNA-rokotteella eli Modernan tai Biontech-Pfizerin rokotteella.

Alle 65-vuotiaille annetaan myös jatkossa vain mRNA-rokotteita. mRNA-rokotetta annetaan myös siinä tapauksessa, että alle 65-vuotiaan rokotussarja on aiemmin ehditty aloittaa AstraZenecan rokotteella.

”Odotamme kesäkuun alkupuolella tutkimustuloksia eri rokotevalmisteiden antamisesta samalle rokotettavalle. Tiedämme, että eri koronarokotteiden peräkkäinen käyttö voi aiheuttaa rokotettavalle jonkin verran enemmän muutamassa päivässä ohi meneviä haittoja, kuten kuumetta, lihassärkyä ja väsymystä. Jo saadut tutkimustulokset, kokemus ja aiempi tieto immunologiasta eivät kuitenkaan anna aihetta huoliin rokotteiden kokonaisturvallisuudesta tai tehosta. Siksi eri rokotevalmisteita on mahdollista antaa samalle rokotettavalle jo nyt”, toteaa THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek.

Alle 65-vuotias ei voi saada adenovirusvektorirokotetta siinäkään tapauksessa, että hän haluaisi saada AstraZenecan rokotteen.

”Näin on linjattu siksi, että adenovirusvektorirokotteen antaminen alle 65-vuotiaille ei ole Suomen nykyisessä epidemiatilanteessa lääketieteellisesti perusteltua. Heillä AstraZenecan ja Johnson & Johnsonin rokotteeseen liittyvän hyvin harvinaisen hyytymishäiriön riski on suurempi kuin tätä vanhemmilla”, Nohynek toteaa.

Rokotteita on Suomessa käytettävä lääketieteellisten käyttöaiheiden ja vakiintuneen hoitokäytännön mukaisesti, jotta kaikki rokotetut ovat vakuutusturvan piirissä.

Annosväleihin joustoa – rokotteet tulisi ottaa omassa kotikunnassa

mRNA-rokotteiden annosväli pysyy edelleen 12 viikossa. Annosväliä voidaan lyhentää ainoastaan lääketieteellisistä syistä esimerkiksi ennen syöpähoidon aloittamista tai yksilöllisistä, hyvin perustelluista syistä. Pitkällä annosvälillä pystytään vahvistamaan rokotuksen suojatehoa ja tarjoamaan ensimmäisen rokoteannoksen antamaa suojaa mahdollisimman monelle.

AstraZenecan rokotteen annosväli on vastedes 8–12 viikkoa. Annosväliä voidaan lyhentää 12 viikosta, sillä se ei enää tässä vaiheessa hidasta koronarokotusten etenemistä. mRNA-rokotteiden annosvälin lyhentämistä harkitaan uudelleen, kun kaikki halukkaat 16 vuotta täyttäneet ovat saaneet ensimmäisen rokoteannoksen.

THL suosittelee, että jokainen ottaisi sekä ensimmäisen että toisen rokoteannoksen omassa kotikunnassaan. Jos rokotukseen ei pääse ajallaan omassa kotikunnassa, rokotusaikaa voidaan siirtää ja ensimmäisen ja toisen rokotuksen annosväliä pidentää yli 12 viikkoon.

”Rokotuksen voi saada muualta kuin omasta kotikunnasta vain siinä hyvin poikkeuksellisessa tapauksessa, että oleskelu toisen kunnan alueella on pitkäaikaista, rokotuksen hakeminen omasta kotikunnasta on hyvin vaikeaa ja rokotus on mahdollista toteuttaa toisessa kunnassa. Rokotteita jaetaan kuntiin ihmisten kotikunnan perusteella ja siksi esimerkiksi mökkipaikkakunnilla ei ole mahdollisuutta rokottaa monia ulkopaikkakuntalaisia”, Kajander muistuttaa.

Johnson & Johnsonin rokotetta ei toistaiseksi oteta käyttöön Suomessa

Myös EU:ssa myyntiluvan saanut Johnson & Johnsonin koronarokote on AstraZenecan rokotteen tapaan adenovirusvektorirokote. Sitä ei toistaiseksi oteta Suomen rokotusohjelmaan.

”Suomen nykyisessä epidemiatilanteessa Johnson & Johnsonin rokotteelle ei ole meillä tarvetta, sillä sitä annettaisiin AstraZenecan rokotteen tapaan vain 65 vuotta täyttäneille. Valtaosa tähän ikäryhmään kuuluvista on jo saanut rokotuksen. Rokotevalikoimaa katsotaan kuitenkin uudelleen, jos epidemiatilanne alkaa Suomessa vaikeutua”, Nohynek toteaa.

Lisätietoja:

Emma Kajander
THL
asiantuntijalääkäri
etunimi.sukunimi@thl.fi

Hanna Nohynek
THL
ylilääkäri
etunimi.sukunimi@thl.fi

Tietoja julkaisijasta

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL
Mannerheimintie 166
00270 Helsinki

029 524 6000https://thl.fi

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on asiantuntija- ja tutkimuslaitos. Tuotamme tietoa, työkaluja ja ratkaisuja terveys- ja hyvinvointialan päätöksenteon ja toiminnan tueksi. Teemme kansainvälisesti ja kansallisesti arvokasta tutkimusta ja sovellamme sitä suomalaisen yhteiskunnan tulevaisuuden rakentamiseen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL

THL ehdottaa koronarokotusten laajentamista kaikkiin 12–15-vuotiaisiin24.6.2021 10:02:23 EEST | Tiedote

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) suosittelee, että kaikkien 12–15-vuotiaiden nuorten koronarokotukset aloitettaisiin Suomessa. ”Rokottamalla voidaan suojata nuoria ja samalla heidän lähipiiriään koronavirustaudilta. Koska rokotukset osaltaan estävät tartuntoja, ne vähentäisivät myös lapsiin ja nuoriin kohdistuvien rajoitustoimien tarvetta”, THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek sanoo. Nuorilla tauti useimmiten lievä – epidemian epäsuorat vaikutukset kuitenkin merkittäviä Pandemia on aiheuttanut sairaalahoitoa vaativia infektioita, jälkitauteja ja kuolemantapauksia lapsilla ja nuorilla vähemmän kuin vanhemmissa ikäryhmissä. Suomessa todetuista koronavirustartunnoista noin viisi prosenttia oli kesäkuun alkuun mennessä todettu 12–15-vuotiailla lapsilla ja nuorilla. Keskimäärin kaksi tuhannesta 10–19-vuotiailla todetusta tartuntatapauksesta on vaatinut erikoissairaanhoitoa, ja tehohoitojaksoja on tilastoitu yhteensä viisi. Kuolemia ei ole tähän mennessä todettu. ”Vaikka lasten vakavien taut

Tilastointitapaa yhtenäistetään – jatkossa THL raportoi vain tartuntatautirekisterin kautta kertyneet tiedot koronakuolemista24.6.2021 09:04:29 EEST | Tiedote

THL:n tilannekatsaus koronaviruksesta -verkkosivulla ilmoitettujen koronavirustautiin liittyvien kuolemantapausten tilastointitapaa yhtenäistetään. Muutos tulee voimaan ensi viikolla. Kuolemien tilastoinnissa siirrytään sairaanhoitopiirien ilmoittamista koronakuolemista käyttämään ainoastaan tartuntatautirekisterissä tunnistettuja koronavirustautiin liittyviä kuolemia. Sairaanhoitopiireille tehdystä erillistiedonkeruusta on tarkoitus luopua koronakuolemien tilastoinnin yhteydessä kokonaan. ”Yhteen tilastointitapaan siirtyminen selkeyttää ja yhtenäistää koronavirustautiin liittyvien kuolemien ajantasaista tilastointia ja parantaa tiedon laatua”, täsmentää THL:n tilastotutkija Oskari Luomala. Avoimessa datassa ja koronakartalla esitettyihin tietoihin ei aiheudu muutoksia. Näissä esitetyt tiedot ovat tähän astikin olleet peräisin tartuntatautirekisteristä. Lisätietoja koronavirustautiin liittyvien kuolemien tilastoinnista löytyy THL:n verkkosivuilta: Covid-19-tautiin liittyvien kuolemien

Oletko palannut Venäjältä? Muista koronatesti 72 tuntia matkan jälkeen23.6.2021 13:05:00 EEST | Tiedote

Venäjän koronavirusepidemia on pahentunut kesäkuussa hyvin nopeasti. Tartuntamäärät ovat kasvussa koko maassa mukaan lukien suuret kaupungit kuten Moskova ja Pietari. Pietarissa 14 päivän ilmaantuvuus on 240 kun Suomessa vastaava on 19. Näin ollen riski saada koronavirustartunta Pietarissa on selvästi suurempi kuin Suomessa. THL suosittelee välttämään tarpeetonta matkustamista Venäjälle. Lisäksi vahva suositus on, että kaikki Venäjältä Suomeen palaavat matkustajat hakeutuvat koronavirustestiin 72 tuntia Suomeen paluun jälkeen ja välttävät sosiaalisia kontakteja testituloksen valmistumiseen saakka. ”Käymällä testissä jokainen voi varmistaa, ettei ole saanut matkalla koronavirustartuntaa. Samalla vähentää merkittävästi myös omien läheisten ja ystävien riskiä saada tartunta”, THL:n johtaja Mika Salminen sanoo. Testiin voi hakeutua omalla koti- tai oleskelupaikkakunnalla. Koronavirustestit ovat testattavalle maksuttomia. Lisätiedot Matkustaminen ja koronaviruspandemia (THL) Mika Salminen j

Tietoa asiakatyytyväisyydestä kerätään vanhuspalveluissa vaihtelevasti – yksityiset hoivakodit ovat aktiivisia palautteen kerääjiä23.6.2021 02:00:00 EEST | Tiedote

Tuoreen selvityksen mukaan palautteen kerääminen on vähentynyt vanhusten ympärivuorokautisessa hoidossa kahden viimeisen vuoden aikana. Yksityisen ja julkisen sektorin erot palautteen keräämisessä ovat pieniä kotihoidossa, mutta suuria ympärivuorokautisessa hoidossa. Erot näkyvät samanlaisina niin asiakkailta, läheisiltä kuin henkilöstöltä kerättävässä palautteessa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme