Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL

THL on arvioinut hyvinvointialueiden sote-palvelut – nyt julkaistavat raportit tukevat uusien alueiden palvelujen kehittämistä

Jaa

THL julkaisee tammikuun 2022 loppuun mennessä arviointiraportit jokaisen tulevan hyvinvointialueen sosiaali- ja terveyspalveluista. Arviointi koskee vuotta 2020 ja alkuvuotta 2021.

Kussakin arvioinnissa painottuu kaksi alueen itsensä määrittelemää ja STM:n vahvistamaa erityisteemaa, esimerkiksi mielenterveys- ja päihdepalvelut ja perheiden palvelut.

Lisäksi tarkastellaan alueen väestön palvelujen tarvetta, palvelujen järjestämisen nykytilaa ja kehityssuuntaa sekä sosiaali- ja terveydenhuollon kustannuksia, rahoitusta ja investointeja. Samalla tuotetaan myös alueen sote-tiedonhallinnan ja digitalisaation tilannekuva.

Arviointien tavoitteena on tuottaa luotettavaa ja yhdenmukaisten kriteerien perusteella analysoitua tietoa uusien hyvinvointialueiden johtamisen tueksi.

”Toivon, että arviointimme auttaa hyvinvointialueita oman toimintansa kehittämisessä ja palvelujen järjestämisessä. Arviointimme tavoitteena on tuottaa alueiden välistä vertailutietoa sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujärjestelmän eri osa-alueilta”, kertoo tietoylijohtaja Pekka Rissanen THL:stä.

Ensimmäisenä eli 30.11. julkaistaan Kanta-Hämeen hyvinvointialueen arviointi.

Arviointi perustuu haastatteluihin ja laajaan tausta-aineistoon

THL on arvioinut sosiaali- ja terveysministeriön toimeksiannosta vuosittain Suomen sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämistä. Heinäkuun alussa 2021 voimaan tulleen sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämislain perusteella tehtävä muuttui lakisääteiseksi.

Nyt arvioinnit julkaistaan ensimmäistä kertaa hyvinvointialueittain.

Arvioinnit perustuvat sekä määrälliseen että laadulliseen aineistoon. Tietopohjan muodostavat hyvinvointialueiden edustajien kanssa käydyt keskustelut, hallinnolliset dokumentit sekä Valviran ja aluehallintovirastojen valvontahavaintoraportit.

Arvioinnissa käytettävistä indikaattoreista suurin osa kuuluu sosiaali- ja terveydenhuollon kustannusvaikuttavuusmittaristoon (KUVA).

Arviointi tukee STM:n ohjaustehtävää

THL:n asiantuntija-arvioinnit tukevat STM:n ohjaustehtävää, sillä arviointiraportteja käytetään keskeisenä tietoaineistona STM:n johtamissa hyvinvointialueiden ohjausneuvotteluissa.

Vastedes arviointi tehdään vuosittain sekä hyvinvointialueittain että yhteistyöalueittain. Yhteistyöalueet koostuvat alueidensa hyvinvointialueista ja noudattelevat pääsääntöisesti aiempien sairaanhoitopiirien erityisvastuualueita.

Kunkin hyvinvointialueen arviointiraportti julkaistaan THL:n verkkopalvelussa samana päivänä kuin alueen ohjausneuvottelut käydään. Hyvinvointialueiden ohjausneuvottelut järjestetään 30.11.2021–28.1.2022.

Kansallinen raportti julkaistaan keväällä 2022.

Raporttien julkaisuaikataulu ja erityisteemat hyvinvointialueittain 

Sote-arviointi ja tietopohja (thl.fi)

Lue lisää 

THL arvioi sote-palvelut tänä vuonna hyvinvointialueittain – uusi aluejako myös Tietoikkunaan (uutinen thl.fi-sivuilla 15.6.2021)

Lisätietoja

tietoylijohtaja Pekka Rissanen, THL, etunimi.sukunimi@thl.fi, p. 029 524 6068
arviointipäällikkö Nina Knape, THL, etunimi.sukunimi@thl.fi p. 029 524 7683 

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL
Mannerheimintie 166
00270 Helsinki

029 524 6000https://thl.fi

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on asiantuntija- ja tutkimuslaitos. Tuotamme tietoa, työkaluja ja ratkaisuja terveys- ja hyvinvointialan päätöksenteon ja toiminnan tueksi. Teemme kansainvälisesti ja kansallisesti arvokasta tutkimusta ja sovellamme sitä suomalaisen yhteiskunnan tulevaisuuden rakentamiseen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL

THL suosittelee 5–11-vuotiaille riskiryhmäläisille koronarokotuksia – koko ikäryhmän rokottamisessa odotettava lisätietoja turvallisuudesta2.12.2021 15:29:34 EET | Tiedote

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) suosittelee, että riskiryhmiin kuuluvia 5–11-vuotiaita lapsia ryhdytään rokottamaan koronavirusta vastaan, kun lapsille tarkoitettuja rokotevalmisteita saadaan maahan. Lisäksi THL ehdottaa rokotuksia lapsille, joiden lähipiirissä on vakavasti immuunipuutteisia henkilöitä. Muiden kuin riskiryhmiin kuuluvien lasten rokottaminen ei kuitenkaan voi alkaa ennen kuin valtioneuvoston asetusta vapaaehtoisista Covid-19-rokotuksista on muutettu. THL ei vielä ehdota rokotuksia muille 5–11-vuotiaille. Kaikille 5–11-vuotiaille mahdollisuus koronarokotuksiin tarjottaisiin siinä vaiheessa, kun on saatu lisätietoja rokotusten turvallisuudesta ikäryhmässä ja erityisesti harvinaisten haittavaikutusten osalta. THL tarkastelee lisääntyvää tutkimustietoa joulukuun aikana ja varautuu osaltaan rokotusten aloittamiseen vuodenvaihteen jälkeen siinä tapauksessa, että näyttöä turvallisuudesta on kertynyt riittävästi. ”Pääsyy sille, ettei THL suosita rokotuksia nyt kaikille 5

THL suosittelee, että kolmansia koronarokoteannoksia aletaan tarjota kaikille 18 vuotta täyttäneille 5–6 kuukautta toisesta annoksesta2.12.2021 15:11:55 EET | Tiedote

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) suosittelee, että kolmansia koronarokoteannoksia aletaan tarjota kaikille 18 vuotta täyttäneille 5–6 kuukautta toisen rokoteannoksen jälkeen. Ryhmille, joille THL on jo aiemmin suositellut kolmansia rokoteannoksia, suositellaan tehosteannoksia niin ikään 5–6 kuukautta toisen annoksen jälkeen. Näihin ryhmiin kuuluvat muun muassa 60 vuotta täyttäneet, lyhyellä annosvälillä rokotetut, koronapotilaita hoitava ja muuta kiireellistä hoitoa antava sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstö sekä ympärivuorokautisen hoivan henkilöstö. Voimakkaasti immuunipuutteisille kolmatta annosta suositellaan aiempaan tapaan 2 kuukautta toisen annoksen jälkeen. Aiemmin muille kuin immuunipuutteisille kolmatta annosta on suositeltu kuusi kuukautta toisen annoksen jälkeen. Nyt tehosterokote voitaisiin antaa jo hieman nopeammin. Suositus kolmansista annoksista koskee myös alle 30-vuotiaita miehiä, joille kolmantena rokoteannoksena annetaan BioNTech-Pfizerin Comirnaty-rokote

Suomessa todettu omikronvariantin aiheuttama koronatartunta2.12.2021 14:00:10 EET | Tiedote

Suomessa yhdellä ihmisellä on todettu omikronvirusmuunnoksen aiheuttama koronavirustartunta. Myös muilla samaan seurueeseen kuuluvilla on jo todettu koronatartuntoja. Heidän tartuntojaan ei ole vielä varmistettu variantin aiheuttamiksi. Seurue on palannut Ruotsista. Paikalliset viranomaiset kartoittavat altistuneita ja tekevät torjuntatoimia Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin, Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin sekä Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin alueilla. Suojatoimet pätevät myös virusmuunnoksiin Omikronvirusmuunnoksen leviämistä voi torjua kuten muitakin koronavirusmuunnoksia: Huolehdi suositusten mukaisesta rokotesuojasta, hyvästä käsi- ja maskihygieniasta sekä turvaväleistä. Jos saat oireita, pysy kotona ja mene tarvittaessa koronatestiin. Virusmuunnosten syntyminen on hyvin tavallista ja kuuluu virusten normaaliin kiertoon. Variantit voivat levitä ja syrjäyttää aiempia virusmuotoja tai jäädä muiden muunnosten jalkoihin, mikä on nähty koronapandemiankin aikana jo useaan o

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme