Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL

THL palkitsi K-Marketien Kiusaamisvapaa vyöhyke -toimintatavan kansanterveyspalkinnolla

Jaa

Vuoden 2022 Kansanterveyspalkinto on myönnetty K-Marketien Kiusaamisvapaa vyöhyke -toimintamallille.

Vuoden 2022 Kansanterveyspalkinto on myönnetty K-Marketien Kiusaamisvapaa vyöhyke -toimintamallille. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen pääjohtaja Markku Tervahauta teki päätöksen palkinnon myöntämisestä. Yksikönpäällikkö Anne Lounamaa luovutti palkinnon Kansanterveyspäivässä 19.9. THL:n jakama kansanterveyspalkinto on tunnustus valtakunnallisesti merkittävästä kansanterveyden hyväksi tehdystä työstä.

K-Marketien Kiusaamisvapaa vyöhyke tarkoittaa sitä, että kauppa tarjoaa kiusatulle lapselle tai nuorelle tarvittaessa turvallisen paikan, jossa on aina paikalla välittävä aikuinen. Palkinnon perusteluiden mukaan toimintamalli on osoitus siitä, että lasten ja nuorten terveyttä ja hyvinvointia voidaan edistää kaikilla yhteiskunnan sektoreilla. K-Marketit ovat herättäneet näkyvästi yhteiskunnallista keskustelua kiusaamisen ehkäisystä ja tarjonneet muillekin toimintamallin puuttua kiusaamiseen.

Kiusaamisvapaa vyöhyke sai alkunsa vuonna 2020 Tervakosken K-Marketista ja syksystä 2021 alkaen se on otettu käyttöön pysyvänä toimintatapana kaikissa lähes 800 K-Marketissa ympäri Suomen.

- Kaikilla aikuisilla on vastuu puuttua kiusaamiseen. Kuten THL:n hieno tunnustus osoittaa, asia on iso myös kansanterveyden kannalta. K-Marketit ovat vahvasti osa yhteisöään ja se näkyy kaikessa toiminnassa. Vaikka kauppa ei yksin voi ratkaista kiusaamista, haluamme näyttää esimerkkiä kiusaamisen ehkäisemisessä ja kannustaa kaikkia mukaan, sanoo johtaja Jesper Åberg K-Marketista.

K-Marketien yhteistyökumppani Mannerheimin Lastensuojeluliitto MLL on tukenut kauppiaita ja kauppojen henkilökuntaa toimintamallin kehittämisessä ja käyttöönotossa sekä räätälöinyt kauppiaille koulutusta kiusaamistilanteiden käsittelyyn. MLL:n tuottama Välittävän aikuisen muistilista sisältää neuvoja siitä, miten jokainen voi toimia kiusaamista nähdessään. Kauppoihin on jaettu myös MLL:n Lasten ja nuorten puhelimen ja chatin yhteystietokortteja sekä Kiusaamisvapaa vyöhyke -julisteita.

- Kaupassa huomattu kiusaaminen voi olla yksittäinen ikävä tilanne, mutta se saattaa liittyä myös pitkäkestoiseen kiusaamiseen. Moni lapsista ja nuorista tarvitsee kanavan, jossa he voivat akuutin tilanteen jälkeen saada apua. MLL Lasten ja nuorten puhelin ja chat tarjoaa luottamuksellista keskusteluapua koulutetun, vapaaehtoisen aikuisen tai ammattilaisen kanssa, sanoo auttavien puhelinten ja digipalveluiden päällikkö Tatjana Pajamäki MLL:stä.

Kansanterveyspalkinto jaettiin tänä vuonna kahdeksannen kerran. Viimevuotinen palkinto jaettiin Sekaisin Kollektiivin Sekasin-chat-palvelulle.

Kansanterveyspäivän teemana on tänä vuonna terveyden eriarvoisuuden kaventaminen. Ohjelmaa voi seurata verkossa 19.9.2022 klo 9–15.45. Tapahtuman jälkeen tallenne on katsottavissa verkossa. 

Lisätiedot

Lasten ja nuorten hyvinvointi – Kouluterveyskysely 2021. Iso osa lapsista ja nuorista on tyytyväisiä elämäänsä – yksinäisyyden tunne on yleistynyt. Tilastoraportti 30/2021, THL.

Välittävän aikuisen muistilista. Mannerheimin Lastensuojeluliitto MLL. 

Päivi Mäki
kehittämispäällikkö
THL
puh. 029 524 8612
etunimi.sukunimi@thl.fi

Magdaleena Ignatius
viestintäpäällikkö
päivittäistavarakauppa K-ryhmä
puh. 041 543 8602
etunimi.sukunimi@kesko.fi

Leena Poutanen
viestintä- ja varainhankintajohtaja
Mannerheimin Lastensuojeluliitto MLL
puh. 050 598 0601
etunimi.sukunimi@mll.fi 

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL
Mannerheimintie 166
00270 Helsinki

029 524 6000https://thl.fi

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on asiantuntija- ja tutkimuslaitos. Tuotamme tietoa, työkaluja ja ratkaisuja terveys- ja hyvinvointialan päätöksenteon ja toiminnan tueksi. Teemme kansainvälisesti ja kansallisesti arvokasta tutkimusta ja sovellamme sitä suomalaisen yhteiskunnan tulevaisuuden rakentamiseen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL

Noin 80 prosenttia yläkoulun aloittaneista tytöistä ja 70 prosenttia pojista on saanut HPV-rokotteen29.11.2022 06:30:00 EET | Tiedote

HPV eli papilloomavirus aiheuttaa useita eri syöpiä, ja paras keino suojautua tartunnalta on HPV-rokote. Yläkoulun aloittaneiden vuonna 2009 syntyneiden tyttöjen HPV-rokotuskattavuus on noin 79 prosenttia ja samanikäisten poikien kattavuus noin 71 prosenttia. Tiedot käyvät ilmi valtakunnallisen rokotusrekisterin tiedoista. Suomessa tytöt ovat saaneet HPV-rokotteet syksystä 2013 ja pojat vasta syksystä 2020 lähtien maksutta osana kansallista rokotusohjelmaa. Tämä selittää ainakin osittain tyttöjen ja poikien rokotuskattavuuden eroa. HPV-rokotussarjaan kuuluu kaksi annosta. Niitä tarjotaan yleensä viidennellä ja kuudennella luokalla, mutta rokotteet on mahdollista saada vielä yläkoulussakin. Koronavirustilanne on voinut vaikuttaa rokotusten toteutumiseen. Tästä syystä HPV-rokotussarja voidaan aloittaa kevätlukukauden 2023 loppuun saakka myös niille alaikäisille nuorille, jotka eivät ole saaneet rokotuksia peruskoulun aikana. ”Vaikka rokotusajan pidennys johtuu koronasta, ei ole merkityst

THL päivitti suosituksia alle 12-vuotiaiden lasten koronarokotuksista – osa lapsista voi hyötyä rokotteesta23.11.2022 10:16:23 EET | Tiedote

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on päivittänyt alle 12-vuotiaiden lasten koronarokotesuosituksia. THL ei suosittele koronarokotteita kaikille lapsille, mutta yksilöllisen arvion perusteella osa lapsista voi hyötyä rokotteesta. THL suosittelee, että kunnat tarjoavat 6 kuukauden – 4 vuoden ikäisille lapsille koronarokotusta yksilölliseen harkintaan perustuen. Tämän ikäiset lapset, joilla on jokin vakavalle koronataudille mahdollisesti altistava perussairaus, voivat hyötyä koronarokotusten perusrokotussarjasta. Pienten lasten laajamittaiset koronarokotukset eivät ole nykyisessä epidemiatilanteessa kuitenkaan tarpeellisia. ”Kunnat ja ensi vuoden alusta hyvinvointialueet vastaavat koronarokotusten järjestämisestä ja kertovat, mistä ja milloin rokotteen voi saada. Oman lapsen rokottamisesta voi keskustella lasta hoitavan lääkärin kanssa tai esimerkiksi neuvolassa”, kertoo THL:n asiantuntijalääkäri Anniina Virkku. Vakavalle koronataudille mahdollisesti altistavia perussairauksia ovat e

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme