Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL

THL palkitsi K-Marketien Kiusaamisvapaa vyöhyke -toimintatavan kansanterveyspalkinnolla

Jaa

Vuoden 2022 Kansanterveyspalkinto on myönnetty K-Marketien Kiusaamisvapaa vyöhyke -toimintamallille.

Vuoden 2022 Kansanterveyspalkinto on myönnetty K-Marketien Kiusaamisvapaa vyöhyke -toimintamallille. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen pääjohtaja Markku Tervahauta teki päätöksen palkinnon myöntämisestä. Yksikönpäällikkö Anne Lounamaa luovutti palkinnon Kansanterveyspäivässä 19.9. THL:n jakama kansanterveyspalkinto on tunnustus valtakunnallisesti merkittävästä kansanterveyden hyväksi tehdystä työstä.

K-Marketien Kiusaamisvapaa vyöhyke tarkoittaa sitä, että kauppa tarjoaa kiusatulle lapselle tai nuorelle tarvittaessa turvallisen paikan, jossa on aina paikalla välittävä aikuinen. Palkinnon perusteluiden mukaan toimintamalli on osoitus siitä, että lasten ja nuorten terveyttä ja hyvinvointia voidaan edistää kaikilla yhteiskunnan sektoreilla. K-Marketit ovat herättäneet näkyvästi yhteiskunnallista keskustelua kiusaamisen ehkäisystä ja tarjonneet muillekin toimintamallin puuttua kiusaamiseen.

Kiusaamisvapaa vyöhyke sai alkunsa vuonna 2020 Tervakosken K-Marketista ja syksystä 2021 alkaen se on otettu käyttöön pysyvänä toimintatapana kaikissa lähes 800 K-Marketissa ympäri Suomen.

- Kaikilla aikuisilla on vastuu puuttua kiusaamiseen. Kuten THL:n hieno tunnustus osoittaa, asia on iso myös kansanterveyden kannalta. K-Marketit ovat vahvasti osa yhteisöään ja se näkyy kaikessa toiminnassa. Vaikka kauppa ei yksin voi ratkaista kiusaamista, haluamme näyttää esimerkkiä kiusaamisen ehkäisemisessä ja kannustaa kaikkia mukaan, sanoo johtaja Jesper Åberg K-Marketista.

K-Marketien yhteistyökumppani Mannerheimin Lastensuojeluliitto MLL on tukenut kauppiaita ja kauppojen henkilökuntaa toimintamallin kehittämisessä ja käyttöönotossa sekä räätälöinyt kauppiaille koulutusta kiusaamistilanteiden käsittelyyn. MLL:n tuottama Välittävän aikuisen muistilista sisältää neuvoja siitä, miten jokainen voi toimia kiusaamista nähdessään. Kauppoihin on jaettu myös MLL:n Lasten ja nuorten puhelimen ja chatin yhteystietokortteja sekä Kiusaamisvapaa vyöhyke -julisteita.

- Kaupassa huomattu kiusaaminen voi olla yksittäinen ikävä tilanne, mutta se saattaa liittyä myös pitkäkestoiseen kiusaamiseen. Moni lapsista ja nuorista tarvitsee kanavan, jossa he voivat akuutin tilanteen jälkeen saada apua. MLL Lasten ja nuorten puhelin ja chat tarjoaa luottamuksellista keskusteluapua koulutetun, vapaaehtoisen aikuisen tai ammattilaisen kanssa, sanoo auttavien puhelinten ja digipalveluiden päällikkö Tatjana Pajamäki MLL:stä.

Kansanterveyspalkinto jaettiin tänä vuonna kahdeksannen kerran. Viimevuotinen palkinto jaettiin Sekaisin Kollektiivin Sekasin-chat-palvelulle.

Kansanterveyspäivän teemana on tänä vuonna terveyden eriarvoisuuden kaventaminen. Ohjelmaa voi seurata verkossa 19.9.2022 klo 9–15.45. Tapahtuman jälkeen tallenne on katsottavissa verkossa. 

Lisätiedot

Lasten ja nuorten hyvinvointi – Kouluterveyskysely 2021. Iso osa lapsista ja nuorista on tyytyväisiä elämäänsä – yksinäisyyden tunne on yleistynyt. Tilastoraportti 30/2021, THL.

Välittävän aikuisen muistilista. Mannerheimin Lastensuojeluliitto MLL. 

Päivi Mäki
kehittämispäällikkö
THL
puh. 029 524 8612
etunimi.sukunimi@thl.fi

Magdaleena Ignatius
viestintäpäällikkö
päivittäistavarakauppa K-ryhmä
puh. 041 543 8602
etunimi.sukunimi@kesko.fi

Leena Poutanen
viestintä- ja varainhankintajohtaja
Mannerheimin Lastensuojeluliitto MLL
puh. 050 598 0601
etunimi.sukunimi@mll.fi 

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL
Mannerheimintie 166
00270 Helsinki

029 524 6000https://thl.fi

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on asiantuntija- ja tutkimuslaitos. Tuotamme tietoa, työkaluja ja ratkaisuja terveys- ja hyvinvointialan päätöksenteon ja toiminnan tueksi. Teemme kansainvälisesti ja kansallisesti arvokasta tutkimusta ja sovellamme sitä suomalaisen yhteiskunnan tulevaisuuden rakentamiseen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme