Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL

THL suosittelee koronarokotusta raskaana oleville – viruksen deltamuunnos on kasvattanut vakavan taudin riskiä odottavilla

Jaa

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) suosittelee raskaana olevia ottamaan koronavirusrokotuksen.

”Koronaviruksen herkästi leviävä deltamuunnos on muuttunut myös Suomessa valtavirukseksi, ja siksi myös raskaana olevan riski saada tartunta on kasvanut. Tuoreen Britanniassa tehdyn tutkimuksen mukaan deltamuunnos voi myös aiheuttaa raskaana olevalle vaikeamman taudin kuin aikaisemmat koronaviruksen muunnokset. Siksi suosittelemme koronarokotusta kaikille raskaana oleville”, sanoo THL:n asiantuntijalääkäri Anna Scherleitner.

Raskauden aikaiset muutokset kehossa lisäävät odottavan äidin riskiä sairastua vakavasti, ja raskauden aikana saatu koronavirusinfektio voi myös lisätä ennenaikaisen synnytyksen todennäköisyyttä. Raskaus muuttaa elimistön immuunipuolustusta ja loppuraskaudessa kasvava kohtu painaa keuhkoja. Myös normaalisti sujuvassa raskaudessa verisuonitukosten riski kasvaa, ja koronavirustauti lisää tukosten riskiä entisestään.

”Rokotus on tehokas tapa torjua erityisesti vakavaa koronavirustautia ja sen mahdollisia seurauksia”, Scherleitner toteaa.

Myös vauva voi hyötyä rokotuksesta

Yhdysvalloissa tehdyssä tutkimuksessa on todettu, että koronarokotuksen aikaansaamat vasta-aineet voivat siirtyä äidin elimistöstä sikiölle. On mahdollista, että nämä vasta-aineet suojaavat jossain määrin myös vastasyntynyttä.

Rokotettu äiti ei myöskään tartuta koronavirusta vastasyntyneelle vauvalle yhtä herkästi kuin rokottamaton.

Turvallisuusseurannassa ei ole havaittu erityisesti raskaana olevia koskevia turvallisuushuolia

Muissa Euroopan ja Pohjois-Amerikan maissa raskaana olevia on jo rokotettu paljon samoilla mRNA-rokotteilla, joita tarjotaan raskaana oleville myös Suomessa.

”Raskaana olevien koronarokottamisesta on vielä rajallisesti tutkimustietoa. Muiden maiden rokotusohjelmista saatu käyttökokemus, eläinkokeet ja jo saadut tutkimustulokset eivät kuitenkaan ole antaneet aihetta huoliin liittyen rokotuksen turvallisuuteen odottavalle äidille tai sikiölle. Koronarokotuksen voi ottaa missä tahansa raskauden vaiheessa, eikä raskauden yrittämistä tarvitse siirtää rokotuksen vuoksi”, Scherleitner kertoo.

Yhdysvaltain lääkeviranomainen CDC julkaisi keskiviikkona tulokset tutkimuksesta, jossa tarkasteltiin keskenmenojen yleisyyttä rokotetuilla raskaana olevilla. Keskenmenojen yleistymistä ei havaittu, vaan tutkituilla rokotetuilla keskenmenoja oli saman verran kuin rokottamattomilla.

Rokotuksen ottaminen on kaikille vapaaehtoista. Tiedon rokotuspaikoista ja -ajoista saa seuraamalla oman kunnan viestintää, kuten verkkosivuja ja sosiaalisen median kanavia.

Sopivatko koronarokotteet kaikille?

Koronarokotteiden turvallisuus ja mahdolliset haitat

Lisätietoja:

Anna Scherleitner
THL
asiantuntijalääkäri
etunimi.sukunimi@thl.fi

Viitteet:

Zauche ym. Receipt of mRNA COVID-19 vaccines preconception and during pregnancy and risk of self-reported spontaneous abortions, CDC v-safe COVID-19 Vaccine Pregnancy Registry 2020-21. Preprint.

Vousden et al. Impact of SARS-CoV-2 variant on the severity of maternal infection and perinatal outcomes: Data from the UK Obstetric Surveillance System national cohort.

Mullins, E. et al.  Pregnancy and neonatal outcomes of COVID-19: coreporting of common outcomes from PAN-COVID and AAP-SONPM registries.  Ultrasound Obstet. Gynecol. 

Allotey J et al. Clinical manifestations, risk factors, and maternal and perinatal outcomes of coronavirus disease 2019 in pregnancy: living systematic review and meta-analysis. BMJ 2020; 370. 

Shimabukuro, T et al. Preliminary Findings of mRNA Covid-19 Vaccine Safety in Pregnant Persons. N Engl J Med 2021; 384: 2342–2343.

Bookstein Peretz, S. et al. (2021), Short-term outcome of pregnant women vaccinated by BNT162b2 mRNA COVID-19 vaccine. Ultrasound Obstet Gynecol. Accepted Author Manuscript.  

Gray, K. J. et al.  COVID-19 vaccine response in pregnant and lactating women: a cohort study. Preprint.

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL
Mannerheimintie 166
00270 Helsinki

029 524 6000https://thl.fi

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on asiantuntija- ja tutkimuslaitos. Tuotamme tietoa, työkaluja ja ratkaisuja terveys- ja hyvinvointialan päätöksenteon ja toiminnan tueksi. Teemme kansainvälisesti ja kansallisesti arvokasta tutkimusta ja sovellamme sitä suomalaisen yhteiskunnan tulevaisuuden rakentamiseen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL

Kouluterveyskysely: Iso osa lapsista ja nuorista on tyytyväisiä elämäänsä – yksinäisyyden tunne on yleistynyt17.9.2021 02:00:00 EEST | Tiedote

Perusopetuksen 4. ja 5. luokkaa käyvistä lapsista valtaosa (yli 80 %) oli tyytyväinen elämäänsä keväällä 2021. Yhtä tyytyväisiä elämäänsä olivat 8. ja 9. luokalla opiskelevat pojat. Sen sijaan saman ikäisistä tytöistä vain yli puolet (57 %) oli tyytyväinen elämäänsä. Myös lukiota ja ammatillista oppilaitosta käyvät pojat (79 %) kertoivat olevansa tyttöjä (60‒62 %) tyytyväisempiä elämäänsä. Koulunkäynnistä pitivät etenkin perusopetuksen 4. ja 5. luokan oppilaat sekä ammattioppilaitosten opiskelijat.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme