Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL

THL:n kysely: Suurin osa suomalaisista nykyisen alkoholipolitiikan kannalla

Jaa
Suomalaisista 53 prosenttia on nykyisen alkoholipolitiikan kannalla, selviää THL:n tammikuussa 2023 teettämästä mielipidekyselystä. Tiukempaa politiikkaa halusi yhdeksän prosenttia vastaajista. Väljempää alkoholipolitiikkaa kannatti 29 prosenttia suomalaisista.

”Osuus on sama kuin vuotta aiemmin. Viimeisen viiden vuoden aikana alkoholipoliittisia rajoituksia sopivina pitävien osuus on vaihdellut 53 ja 57 prosentin välillä”, sanoo johtava asiantuntija Thomas Karlsson THL:stä.

Sukupuoli erottelee väestön mielipiteitä. Miehet ovat liberaalimpia, 39 prosenttia miehistä haluaisi väljempää alkoholipolitiikkaa – naisten vastaava osuus on 19 prosenttia. Sukupuolten välinen ero on jo pitempään ollut huomattava kaikkien alkoholipolitiikkaa koskeviin kysymyksiin annettujen vastausten kohdalla.

Suomalaisten alkoholipoliittisia mielipiteitä jakaa erityisesti se, mistä viinejä pitäisi saada ostaa. Vastaajista vajaa puolet (48 %) oli sitä mieltä, että viinejä pitäisi saada ostaa päivittäistavarakaupoista. Osuus oli alhaisempi kuin vuotta aiemmin, jolloin se oli 54 prosenttia.

Jos viinien mukana ruokakaupoissa myytäisiin myös väkeviä alkoholijuomia, laskee viiniä kauppoihin haluavien osuus 25 prosenttiin. Vuonna 2022 tämä osuus oli 29 prosenttia.

Vastaajien selvä enemmistö (87 %) pitäisi väkevien alkoholijuomien myynnin tulevaisuudessakin Alkon yksinoikeutena.


THL tutkii väestön mielipiteitä alkoholirajoituksista ja alkoholijuomien vähittäismyyntijärjestelmästä vuosittaisten mielipidekyselyiden avulla. Tiedot on kerätty tammikuussa puhelinhaastatteluina väestörekisteristä satunnaisotannalla valituille 18–79-vuotiaille suomalaisille. Otoskoko on noin 1 000 henkeä ja se edustaa koko Suomen väestöä, Ahvenanmaa pois lukien. Alkoholipoliittisten mielipiteiden vuosittaista seurantaa on tehty vuodesta 1984 lähtien.

Lisätietoa

Alkoholipoliittiset mielipiteet tilastoraportti 2023

Alkoholipolitiikka

Thomas Karlsson
johtava asiantuntija
puh. 029 524 7021
sähköposti: etunimi.sukunimi@thl.fi

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL
Mannerheimintie 166
00270 Helsinki

029 524 6000https://thl.fi

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on asiantuntija- ja tutkimuslaitos. Tuotamme tietoa, työkaluja ja ratkaisuja terveys- ja hyvinvointialan päätöksenteon ja toiminnan tueksi. Teemme kansainvälisesti ja kansallisesti arvokasta tutkimusta ja sovellamme sitä suomalaisen yhteiskunnan tulevaisuuden rakentamiseen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL

THL:n Kouluterveyskysely: 8.- ja 9.-luokkalaisten ahdistuneisuus ei osoita laantumisen merkkejä koronan jälkeen, kiusaamista aiempaa enemmän2.6.2023 08:13:00 EEST | Tiedote

Yläkoulun 8.- ja 9.-luokkalaisten ahdistuneisuus ja kiusaamisen kokemukset ovat lisääntyneet, selviää THL:n Kouluterveyskyselyn tuoreista tiedoista. Niiden osuus, jotka kertoivat kevään 2023 kyselyssä kohtalaisesta tai vaikeasta ahdistuneisuudesta, on vielä suurempi kuin korona-aikana vuonna 2021. Jo vuonna 2021 erityisesti tyttöjen ahdistuneisuus oli lisääntynyt merkittävästi aiemmista vuosista.

Tutkimus: Sisäilmaan liittyviä oireita raportoivien terveydentila ja toimintakyky vaihtelevat voimakkaasti1.6.2023 04:55:00 EEST | Tiedote

Suomalaisista noin joka viides raportoi kokevansa oireita, jotka liittyvät sisäilmaan. Heistä osa ei kokenut oireiden haittaavan toimintakykyä lainkaan, mutta pieni osa koki niiden aiheuttavan merkittävää haittaa toimintakyvylle. Tämä selviää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL), Työterveyslaitoksen ja Helsingin yliopiston tutkimuksesta, joka julkaistiin Journal of Occupational and Environmental Medicine -tiedelehdessä. Oireilevista noin kaksi kolmesta koki oireiden aiheuttavan korkeintaan lievää haittaa toimintakyvylle. Mitä vakavampaa haittaa oireista vastaajat kokivat, sitä yleisempiä olivat myös monet diagnosoidut sairaudet, henkilön kokemus huonosta terveydentilasta, moninaiset oireet eri puolilla kehoa sekä herkkyys eri ympäristötekijöille. ”Hankalista oireista ja vaikeasta toimintakyvyn haitasta kärsivät muodostavat pienen osan sisäilmasta oireilevista. He tarvitsevat erityistä tukea, koska heille on kasaantunut myös monia muita toimintakykyä haittaavia tekijöitä”, sanoo va

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme