Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL

THL:n seuranta: Joka kolmas vanhuspalvelujen yksikkö on jo saavuttanut 0,7:n henkilöstömitoituksen

Jaa
Kolmannes vanhuspalvelujen ympärivuorokautisen palveluasumisen yksiköistä on jo saavuttanut joulukuussa voimaan tulevan henkilöstömitoituksen 0,7 asiakastyötä tekevää työntekijää asukasta kohti.

Paras tilanne on Helsingissä, jossa 49 prosenttia yksiköistä täytti jo tulevan vähimmäismitoituksen. Kauimpana tavoitteesta ollaan Pohjois-Karjalassa, jossa kahdeksan prosenttia yksiköistä täytti mitoituksen.

Tiedot käyvät ilmi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) marraskuussa 2022 keräämästä tiedoista.

”Henkilöstön hankala saatavuus on varmasti saanut yksiköt aloittamaan rekrytoinnit hyvissä ajoin. Esimerkiksi Helsingissä, missä lähihoitajien saatavuus on erityisen heikkoa, jo lähes puolet yksiköistä on palkannut tarvittavan henkilöstön. On tärkeää, että vanhuspalvelujen laadun parantaminen edelleen jatkuu sille varatun rahoituksen turvin. Laatuongelmista kärsinyt palvelujärjestelmä on saatava kuntoon”, sanoo THL:n johtava asiantuntija Sari Kehusmaa.

Asiakastyön osuus työajasta on jo maksimissa hoitajien osalta

Lähihoitajien työajasta 96 prosenttia ja sairaanhoitajien työajasta 94 prosenttia käytetään hoitoa ja huolenpitoa sekä asiakkaan toimintakykyä ja kuntoutumista edistäviin ja ylläpitäviin tehtäviin eli välittömään asiakastyöhön.

”Henkilöstörakennetta ja työnjakoa on kehitetty niin, että hoitajien työaika kohdentuu aiempaa paremmin välittömään hoitotyöhön. Tehtävänkuvissa on sektorien välisiä eroja. Välittömän asiakastyön osuus työajasta on yksityisellä sektorilla lähes kaikissa ammattiryhmissä korkeampi kuin julkisella sektorilla”, kertoo THL:n hankekoordinaattori Saana Saske.

THL valmistautuu vastaanottamaan vanhuspalveluiden henkilöstömitoituksen seurantatietoja suorina tiedonsiirtoina keväästä 2024 alkaen

THL valmistelee uuden sähköisen tiedontoimituspalvelun käyttöönottoa henkilöstömitoituksen seurantaan.

Tavoitteena on, että henkilöstömitoituksen seurantatiedot voitaisiin toimittaa suorina tiedonsiirtoina toimintayksiköiden tietojärjestelmistä THL:ään huhtikuusta 2024 alkaen.

Tällä hetkellä esihenkilöt raportoivat työtuntitiedot sähköisillä lomakkeilla. Vuoden 2023 alussa uudistunut vanhuspalvelulaki edellyttää tähänastista kattavampaa ja tiiviimpää seurantaa.

”Seurantasyklin tihentyminen työllistää huomattavasti toimintayksiköiden esihenkilöitä, ja siksi THL lähti edistämään tietojen siirtämistä suoraan palveluntuottajien tietojärjestelmistä. Tämän avulla kertakirjaamisperiaate tulee toteutumaan”, taustoittaa THL:n johtava tutkija Hanna Alastalo.

Lisätietoa

Vanhuspalvelujen tila 2022: Kolmasosa ympärivuorokautisen palveluasumisen yksiköistä täytti 0,7 mitoituksen jo marraskuussa 2022

Vanhuspalvelujen tila -tilasto

Tietokantaraportti: Toteutunut henkilöstömitoitus

Kehittämispolku iäkkäiden palvelujen henkilöstömitoitus -seurannan tiedonkeruun uudistamiselle

Päätös vanhuspalvelujen henkilöstömitoituksen seurantaan toimitettavia tietoja koskevasta tiedonantovelvollisuudesta (pdf, 3 291kt)

THL Tiedontoimituspalvelu - Tekninen ohjeistus (THL Yhteistyötila)

Vanhuspalvelujen tiedonkeruiden uudistaminen (thl.fi)

Yhteystiedot

Sari Kehusmaa
johtava asiantuntija
THL
puh. 029 524 7914
etunimi.sukunimi@thl.fi

Hanna Alastalo
johtava tutkija
THL
puh. 029 524 8609
etunimi.sukunimi@thl.fi

Saana Saske
hankekoordinaattori
THL
puh. 029 524 7199
etunimi.sukunimi@thl.fi

Kuvat

Henkilöstömitoituksen 0,7 täyttäneiden yksiköiden osuus (%) alueen toimintayksiköistä marraskuussa 2022
Henkilöstömitoituksen 0,7 täyttäneiden yksiköiden osuus (%) alueen toimintayksiköistä marraskuussa 2022
Lataa

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL
Mannerheimintie 166
00270 Helsinki

029 524 6000https://thl.fi

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on asiantuntija- ja tutkimuslaitos. Tuotamme tietoa, työkaluja ja ratkaisuja terveys- ja hyvinvointialan päätöksenteon ja toiminnan tueksi. Teemme kansainvälisesti ja kansallisesti arvokasta tutkimusta ja sovellamme sitä suomalaisen yhteiskunnan tulevaisuuden rakentamiseen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL

THL:n Kouluterveyskysely: 8.- ja 9.-luokkalaisten ahdistuneisuus ei osoita laantumisen merkkejä koronan jälkeen, kiusaamista aiempaa enemmän2.6.2023 08:13:00 EEST | Tiedote

Yläkoulun 8.- ja 9.-luokkalaisten ahdistuneisuus ja kiusaamisen kokemukset ovat lisääntyneet, selviää THL:n Kouluterveyskyselyn tuoreista tiedoista. Niiden osuus, jotka kertoivat kevään 2023 kyselyssä kohtalaisesta tai vaikeasta ahdistuneisuudesta, on vielä suurempi kuin korona-aikana vuonna 2021. Jo vuonna 2021 erityisesti tyttöjen ahdistuneisuus oli lisääntynyt merkittävästi aiemmista vuosista.

Tutkimus: Sisäilmaan liittyviä oireita raportoivien terveydentila ja toimintakyky vaihtelevat voimakkaasti1.6.2023 04:55:00 EEST | Tiedote

Suomalaisista noin joka viides raportoi kokevansa oireita, jotka liittyvät sisäilmaan. Heistä osa ei kokenut oireiden haittaavan toimintakykyä lainkaan, mutta pieni osa koki niiden aiheuttavan merkittävää haittaa toimintakyvylle. Tämä selviää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL), Työterveyslaitoksen ja Helsingin yliopiston tutkimuksesta, joka julkaistiin Journal of Occupational and Environmental Medicine -tiedelehdessä. Oireilevista noin kaksi kolmesta koki oireiden aiheuttavan korkeintaan lievää haittaa toimintakyvylle. Mitä vakavampaa haittaa oireista vastaajat kokivat, sitä yleisempiä olivat myös monet diagnosoidut sairaudet, henkilön kokemus huonosta terveydentilasta, moninaiset oireet eri puolilla kehoa sekä herkkyys eri ympäristötekijöille. ”Hankalista oireista ja vaikeasta toimintakyvyn haitasta kärsivät muodostavat pienen osan sisäilmasta oireilevista. He tarvitsevat erityistä tukea, koska heille on kasaantunut myös monia muita toimintakykyä haittaavia tekijöitä”, sanoo va

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme