Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL

THL:n tutkimus: koronarokotus suojaa ikääntyneitä ja riskiryhmiin kuuluvia selvästi paremmin toisen rokotuskerran jälkeen

Jaa

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tekemästä tutkimuksesta selviää, että toinen koronarokoteannos on välttämätön, jotta ikääntyneet ja lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluvat saavat riittävän suojan koronavirustautia vastaan. Yhden annoksen antama suoja on jo merkittävä, mutta se ei aina estä tartuntaa eikä joissain tapauksissa myöskään sairaalahoitoa vaativaa vakavaa koronavirustautia.

Tutkimus toteutettiin suomalaisten terveydenhuollon rekisterien avulla, ja siinä selvitettiin ensimmäisen ja toisen rokoteannoksen synnyttämää suojatehoa koronavirusinfektiota ja sairaalahoitoa vaativaa koronavirustautia vastaan. Tutkimuksen tulokset ovat alustavia, eivätkä ne ole vielä käyneet läpi tieteellistä vertaisarviointia.

Toinen annos suojaa tehokkaasti vakavalta taudilta

Ikääntyneillä mRNA-rokotteiden suojateho oli ensimmäisen rokoteannoksen jälkeen koronavirustartuntaa vastaan keskimäärin 45 prosenttia, eli noin 45 sadasta koronavirusinfektiosta estyi ensimmäisen rokotuskerran jälkeen. Sairaalahoitoa vaativaa vakavaa koronavirustautia vastaan teho oli 63 prosenttia. Riskiryhmiin kuuluvilla tulokset olivat 40 prosenttia tartuntaa vastaan ja 82 prosenttia sairaalahoitoa vaativaa tautia vastaan. Suojatehot laskettiin aikaisintaan kolme viikkoa ensimmäisen annoksen jälkeen.

”Ensimmäisen rokoteannoksen jälkeen on siis vielä hyvin mahdollista saada tartunta ja sairastua. Koronarokotteet suojaavat paremmin vakavalta taudilta kuin lievältä infektiolta samaan tapaan kuin kausi-influenssarokotteet”, sanoo THL:n asiantuntijalääkäri Eero Poukka.

Ikääntyneillä mRNA-rokotteiden suojateho nousi toisen annoksen jälkeen 75 prosenttiin tartuntaa vastaan ja 93 prosenttiin sairaalahoitoa vaativaa tautia vastaan. Riskiryhmillä vastaavat luvut olivat 77 ja 90 prosenttia.

”Nämä luvut ovat selvä osoitus siitä, että toinen koronarokoteannos kannattaa ottaa. Toinen annos nostaa suojan erinomaiseksi sekä ikääntyneillä että riskiryhmiin kuuluvilla”, Poukka toteaa.

Adenovirusvektorirokotteen suojateho samaa tasoa kuin mRNA-rokotteilla

AstraZenecan adenovirusvektorirokotteen suojateho oli riskiryhmillä aikaisintaan kolmen viikon kuluttua ensimmäisestä rokoteannoksesta 42 prosenttia tartuntaa vastaan ja 62 prosenttia sairaalahoitoa vaativaa tautia vastaan.

”Kun huomioidaan tutkimustulosten melko suuret luottamusvälit, emme havainneet merkittävää eroa mRNA- ja adenovirusvektorirokotteiden suojatehon välillä. Samansuuntaisia tuloksia on saatu aiemmin Britanniassa tehdyistä tutkimuksista”, kertoo THL:n tilastotutkija Ulrike Baum.

Toisia AstraZenecan rokoteannoksia oli annettu tutkimusaikana vielä vähän ja iäkkäille annettujen adenovirusvektorirokotteiden määrät olivat pieniä. Sen vuoksi niistä saatua tietoa ei voitu hyödyntää analyysissa. THL jatkaa koronarokotteiden suojatehon seurantaa rokotusten edetessä, jolloin myös adenovirusvektorirokotteiden tehoa voidaan arvioida laajemmin.

Koronarokotteiden tehoa seurataan myös nuoremmissa ikäryhmissä sitä mukaa, kun rokotukset etenevät. Muista maista saatujen tutkimustulosten mukaan koronarokotteiden teho on alle 70-vuotiailla keskimäärin parempi kuin tätä iäkkäämmillä. Tutkimuksista saataviin tehotuloksiin vaikuttavat tutkittujen iän ja perussairauksien lisäksi se, mitä viruksia ja niiden muunnoksia väestössä on juuri tutkimuksen aikana liikkeellä.

Tutkimuksessa mukana tiedot lähes 1,7 miljoonan rokotetun osalta

Tutkimus tehtiin tarkastelemalla terveydenhuollon rekisteritietoja aikaväliltä 27.12.2020 – 24.5.2021. Analyysissa selvitettiin tiedot kaikkiaan runsaan 900 000 ikääntyneen ja lähes 775 000:n sairautensa vuoksi vakavan koronavirustaudin riskiryhmään kuuluvan henkilön koronarokotuksesta, mahdollisesta sairastumisesta koronavirustautiin ja tautiin liittyvästä sairaalahoidosta. Käytetyt rekisteritiedot eivät sisällä henkilötietoja, joista yksittäinen ihminen voitaisiin tunnistaa.

Ikääntyneistä eli 70 vuotta täyttäneistä vähintään ensimmäisen koronarokoteannoksen oli saanut 89 prosenttia. Riskiryhmään kuuluvat olivat iältään 16–69-vuotiaita ja heistä 69 prosenttia oli saanut ainakin yhden koronarokoteannoksen. Tutkitut riskiryhmät vastasivat taustasairauksiensa puolesta pieniä poikkeamia lukuun ottamatta hyvin pitkälle koronarokotusjärjestyksen riskiryhmiä.
Riskiryhmien koronarokotusten järjestys

Tutkimusartikkeli: Effectiveness of vaccination against SARS-CoV-2 infection and Covid-19 hospitalization among Finnish elderly and chronically ill – an interim analysis of a nationwide cohort study

Lisätietoja:

Ulrike Baum (englanniksi)
THL
tilastotutkija
etunimi.sukunimi@thl.fi

Eero Poukka
THL
asiantuntijalääkäri
etunimi.sukunimi@thl.fi

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL
Mannerheimintie 166
00270 Helsinki

029 524 6000https://thl.fi

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on asiantuntija- ja tutkimuslaitos. Tuotamme tietoa, työkaluja ja ratkaisuja terveys- ja hyvinvointialan päätöksenteon ja toiminnan tueksi. Teemme kansainvälisesti ja kansallisesti arvokasta tutkimusta ja sovellamme sitä suomalaisen yhteiskunnan tulevaisuuden rakentamiseen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL

THL:n tutkimus: sairastetun koronavirustaudin tuottamia vasta-aineita löytyi vielä vuoden päästä22.7.2021 12:26:46 EEST | Tiedote

Valtaosalla koronavirustartunnan saaneista oli neutraloivia vasta-aineita vielä yli vuoden kuluttua, selviää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimuksesta. Tuoreessa tutkimuksessa selvitettiin sairastetun koronavirustaudin tuottamien vasta-aineiden säilymistä, kun tartunnan saamisesta oli kulunut puoli vuotta ja vuosi. Jopa 97 prosentilla tutkittavista havaittiin koronaviruksen piikkiproteiinin tunnistavia IgG-vasta-aineita, kun tartunnasta oli kulunut vuosi. Vaikka vasta-aineita havaittiin monella, oli niiden määrä vuoden jälkeen noin kolmasosan matalampi kuin mitä se oli ollut puoli vuotta tartunnan saamisen jälkeen. ”Koronavirustaudin jälkeisten vasta-ainetasojen tutkiminen tuottaa tärkeää tietoa, joka auttaa myös rokotteiden aikaansaaman suojan ja keston arvioimisessa”, kertoo THL:n tutkimuspäällikkö Merit Melin. Tutkittavat olivat sairastaneet koronavirustaudin keväällä 2020 Tutkimukseen kutsutut henkilöt olivat saaneet koronavirustartunnan keväällä 2020. Tartunta oli todennet

THL suosittelee kaikkien Venäjälle suuntautuvien matkojen välttämistä1.7.2021 16:10:50 EEST | Tiedote

Venäjän voimakkaasti heikentyneen koronatilanteen ja muuntuneen koronaviruksen takia THL suosittelee, että ihmiset välttäisivät toistaiseksi kokonaan matkustamista Venäjälle. Viranomaiset testaavat Venäjältä saapuvia matkustajia tehostetusti rajalla ja ohjaavat maahan saapumisen jälkeen ns. 72-tunnin testiin. THL suosittelee myös, että tulijat välttävät kontakteja muihin ihmisiin testituloksien valmistumista odottaessa. Kaikessa ulkomaan matkustamisessa tulee käyttää harkintaa, seurata tarkasti kohdemaan epidemiatilannetta ja noudattaa viranomaisten ohjeita. Suomeen palattaessa terveysturvallisuusohjeet koskevat myös Suomen kansalaisia ja muita täällä vakituisesti asuvia. Lisätiedot: Hannu Kiviranta Tutkimusprofessori THL etunimi.sukunimi@thl.fi

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme