Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL

THL:n tutkimus: täyden rokotussarjan teho on erinomainen vakavaa koronatautia vastaan, tulokset samoja myös kahta eri rokotetta saaneilla

Jaa

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tekemästä tutkimuksesta ilmenee, että kaikkien Suomessa käytettävien koronarokotteiden teho on kahden rokoteannoksen jälkeen hyvä koronavirustartuntaa vastaan ja erinomainen sairaalahoitoa vaativaa vakavaa koronavirustautia vastaan.

Myös kahta eri rokotevalmistetta saaneilla tulokset ovat erinomaiset.

Tutkitut rokotteet olivat AstraZenecan adenovirusvektorirokote Vaxzevria sekä mRNA-rokotteet Biontech-Pfizerin Comirnaty ja Modernan Spikevax. Tehoa selvitettiin Suomessa asuvilla työikäisillä, eli 16–69-vuotiailla.

Tulokset ovat yhä alustavia, eivätkä ne ole vielä käyneet läpi tieteellistä vertaisarviointia.

Yhdistelmärokotesarjasta saadut tulokset myönteisiä

Tutkimuksesta selvisi, että kahden rokoteannoksen jälkeen mRNA-rokotteiden suojateho koronavirusinfektiota vastaan oli tutkitulla ikäryhmällä 78 prosenttia ja adenovirusvektorirokotteen saaneilla samoin 78 prosenttia. Yhdistelmärokotesarjan saaneilla rokotteen teho oli 80 prosenttia.

  • Tulosten luottamusvälit ovat kapeat. mRNA-rokotteiden kohdalla pidetään 95-prosenttisen varmana, että suojateho infektiota vastaan sijoittuu 76:n ja 79 prosentin välille. Adenovirusvektorirokotteen kohdalla sama luottamusväli on 73–83 prosenttia ja yhdistelmärokotesarjalla 77–83 prosenttia.

Sairaalahoitoa vaativaa vakavaa koronavirustautia vastaan kaikkien rokotteiden teho oli kahden annoksen jälkeen erinomainen. mRNA-rokotteiden teho oli vakavaa tautia vastaan 97 prosenttia, adenovirusvektorirokotteen teho 93 prosenttia, ja yhdistelmärokotesarjan teho 91 prosenttia.

  • Näiden tulosten luottamusvälit olivat 95 prosentin todennäköisyydellä mRNA-rokotteille 94–98 prosenttia, adenovirusvektorirokotteelle 81–97 prosenttia ja yhdistelmärokotesarjalle 80–96 prosenttia.

”Eri rokotesarjoille laskemamme tehokkuusluvut ovat keskenään samaa luokkaa, ja niiden luottamusvälit menevät toistensa kanssa päällekkäin. Siksi eri rokotevalmisteiden ja niiden yhdistelmien tuottamassa suojatehossa ei näytä analyysimme perusteella olevan merkittäviä eroja”, sanoo THL:n asiantuntijalääkäri Eero Poukka.

”Erityisen tärkeä tieto on, että kahta eri rokotetta saaneet saavat keskimäärin yhtä hyvän suojan kuin samaa rokotetta molemmilla annoskerroilla saaneet. Yhdistelmärokotesarjan tehosta on julkaistu kansainvälisesti vasta hyvin vähän tutkimustuloksia, ja siksi nämä alustavat tulokset ovat tärkeitä”, Poukka toteaa.

Yhdistelmärokotesarjan saaneet olivat saaneet ensin adenovirusvektorirokotetta ja sen jälkeen jompaakumpaa mRNA-rokotetta.

Tutkimukset rokotteiden tehosta jatkuvat

Jatkossa THL selvittää rokotteiden pitkäaikaista suojaa, eli tehoa toisen rokoteannoksen jälkeisinä kuukausina. THL tutkii parhaillaan myös rokotteiden tehoa viruksen deltamuunnosta vastaan.

”Muun muassa Britanniassa ja Yhdysvalloissa tehdyissä tutkimuksissa on todettu, että deltamuunnos heikentää rokotteiden tehoa koronavirustartuntaa vastaan, mutta teho vakavaa koronavirustautia vastaan on pysynyt edelleen erinomaisena”, kertoo THL:n tilastotutkija Ulrike Baum.

”Tutkimme myös, miten Suomessa käytetty pitkä annosväli vaikuttaa rokotteiden tehoon. Alustavissa immunologisissa tutkimuksissa pitkä annosväli on synnyttänyt korkeammat vasta-ainetasot, mutta annosvälin vaikutuksesta tehoon tarvitaan vielä lisää tutkimustietoa.”

THL:n tutkimus rokotteiden tehosta perustuu terveydenhuollon rekistereistä aikavälillä 26.4.–16.8.2021 saatuihin tietoihin. Tutkimuksessa olivat mukana tiedot kaikista Suomessa asuvista 16–69-vuotiaista, eli lähes 3,7 miljoonasta henkilöstä. Analyysista jätettiin pois henkilöt, joilla oli aiemmin todettu koronavirustartunta tai joita oli koronavirustaudin vuoksi hoidettu sairaalassa. Tulokset on vakioitu iän suhteen, eli tuloksissa on huomioitu rokotettujen ja rokottamattomien erilaisen ikäjakauman vaikutus tutkimustuloksiin.

Teholuvut on laskettu aikaisintaanseitsemän päivää toisen rokoteannoksen saamisen jälkeen.

Lisätietoa:

Eero Poukka
THL
asiantuntijalääkäri
etunimi.sukunimi@thl.fi

Ulrike Baum (englanniksi)
THL
tilastotutkija
etunimi.sukunimi@thl.fi

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL
Mannerheimintie 166
00270 Helsinki

029 524 6000https://thl.fi

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on asiantuntija- ja tutkimuslaitos. Tuotamme tietoa, työkaluja ja ratkaisuja terveys- ja hyvinvointialan päätöksenteon ja toiminnan tueksi. Teemme kansainvälisesti ja kansallisesti arvokasta tutkimusta ja sovellamme sitä suomalaisen yhteiskunnan tulevaisuuden rakentamiseen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL

Kouluterveyskysely: Iso osa lapsista ja nuorista on tyytyväisiä elämäänsä – yksinäisyyden tunne on yleistynyt17.9.2021 02:00:00 EEST | Tiedote

Perusopetuksen 4. ja 5. luokkaa käyvistä lapsista valtaosa (yli 80 %) oli tyytyväinen elämäänsä keväällä 2021. Yhtä tyytyväisiä elämäänsä olivat 8. ja 9. luokalla opiskelevat pojat. Sen sijaan saman ikäisistä tytöistä vain yli puolet (57 %) oli tyytyväinen elämäänsä. Myös lukiota ja ammatillista oppilaitosta käyvät pojat (79 %) kertoivat olevansa tyttöjä (60‒62 %) tyytyväisempiä elämäänsä. Koulunkäynnistä pitivät etenkin perusopetuksen 4. ja 5. luokan oppilaat sekä ammattioppilaitosten opiskelijat.

Forskning: Grönområdena runt hemmet ökar mångfalden av mikroflora inomhus3.9.2021 06:15:00 EEST | Tiedote

Grönområdena runt hemmet ökar mångfalden, dvs. diversiteten i mikrofloran inomhus. Detta framgår av den forskning som publicerats i den vetenskapliga publikationen Environmental Research och som har gjorts i form av internationellt samarbete. Tidigare studier har visat att mångfalden av mikrober som härstammar från naturen inne i barndomshemmet senare kan skydda mot astma och allergi. Kan resultaten utnyttjas i stadsplaneringen? Undersökningen visar att den typ av grönområde som finns i närheten av hemmet påverkar mängden olika mikrober i inomhusmiljön. När närheten till naturen i allmänhet ökade bakteriernas mångfald inne i hemmet ökade svamparnas mångfald när det fanns högre växter i hemmets omgivning, såsom träd och buskar. "I de kommande undersökningarna behöver vi ännu mer bekräftelse på resultatet att grönområdena inverkar på hemmens hälsofrämjande mikroflora. Om detta är fallet skulle grönområdenas fördelar kunna beaktas i städernas planering och vi kunde lägga till mikrober frå

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme