THL:ssä aloitti käyttäytymisen ja viestinnän osaamiskeskus – CUBE edistää kansanterveyttä ja tutkitun tiedon hyödyntämistä uusin keinoin
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksessa (THL) on aloittanut käyttäytymisen ja viestinnän osaamiskeskus CUBE (Cultural, Behavioural and Media Insights Centre). Sen tavoitteena on kannustaa ihmisiä tekemään terveellisiä ja kestäviä valintoja ja edistää terveyttä lisäävää käyttäytymistä.
Lisäksi pyrkimyksenä on vahvistaa tutkitun tiedon merkitystä yhteiskunnassa.
”Keskustelu etenkin sosiaalisessa mediassa saattaa kärjistyä hyvin nopeasti ja voimakkaasti, ja puutteellista, harhaanjohtavaa ja jopa täysin väärää informaatiota on liikkeellä valtavasti. Edistämme THL:ssä luotettavan tutkitun tiedon käyttöä ja hyödyntämistä yhteiskunnassa, ja uusi osaamiskeskus on vahvistamassa tämän työn merkitystä”, sanoo THL:n pääjohtaja Markku Tervahauta.
Kestäviä valintoja ja vaikuttavia politiikkatoimia
CUBE tuottaa ja hyödyntää käyttäytymistä, viestintää ja vaikuttavia politiikkatoimia koskevaa tutkimustietoa.
Se antaa ihmisille välineitä arvioida omia valintojaan ja päättäjille tietoa, jonka pohjalta he voivat suunnitella mahdollisimman vaikuttavia toimia.
”Terveyteen myönteisesti tai kielteisesti vaikuttava käytös tai tapa liittyy vahvasti ihmisten käsityksiin, asenteisiin ja vuorovaikutukseen. Pelkkää faktatietoa tarjoamalla emme aina voi edistää esimerkiksi kestäviä ja terveyttä lisääviä toimintatapoja, vaan tarvitsemme laajaa ymmärrystä käyttäytymisen taustalla olevista seikoista”, sanoo keskuksen vetäjä, THL:n johtava asiantuntija Jonas Sivelä.
Tutkimustiedon avulla voidaan vaikuttaa vaikkapa rokotteisiin liittyviin käsityksiin. CUBE on mukana useammassa kansainvälisessä tutkimushankkeessa, jossa pyritään vahvistamaan rokotusluottamusta.
”Suomessa esimerkiksi lasten rokotuskattavuus on valtakunnallisesti erittäin hyvä, monessa muussa Euroopan maassa tilanne on ihan toinen. Jakamalla tietoa hyvistä käytännöistä voimme auttaa muita maita ja samalla itse oppia uutta”, Sivelä sanoo.
CUBE hyödyntää monipuolisesti tutkimusmenetelmiä eri aloilta ja toimii tiiviissä yhteistyössä sekä suomalaisten että kansainvälisten kumppanien kanssa.
Osaamiskeskus toimii THL:n viestintä ja vaikuttaminen -yksikössä.
Lisätiedot:
Käyttäytymisen ja viestinnän osaamiskeskus (CUBE)
Esimerkkejä hankkeista ja toiminnoista, joissa CUBE on mukana:
- Crisis Narratives
- EU-Joint Action on Vaccination
- VAX-TRUST (H2020)
- Mediating Expertise (MEX)
- Climate Nudge
- After Action Review
Jonas Sivelä
johtava asiantuntija
THL
p. 029 524 7086
Marjo Loisa
viestintäjohtaja
THL
p. 029 524 7876
etunimi.sukunimi@thl.fi
Avainsanat
Tietoja julkaisijasta
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on asiantuntija- ja tutkimuslaitos. Tuotamme tietoa, työkaluja ja ratkaisuja terveys- ja hyvinvointialan päätöksenteon ja toiminnan tueksi. Teemme kansainvälisesti ja kansallisesti arvokasta tutkimusta ja sovellamme sitä suomalaisen yhteiskunnan tulevaisuuden rakentamiseen.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL
THL viikolla 21/202219.5.2022 16:08:47 EEST | Tiedote
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mediakalenteri ilmestyy joka torstai. Siihen kootaan aina seuraavan viikon infot, tiedotteet, keskeiset tapahtumat, julkaisut ja muita valikoituja ajankohtaisia asioita. Tiedot pohjautuvat torstain 19.5. tilanteeseen, ja niihin voi tulla muutoksia.
Koronatapausten voimakas lisääntyminen lisäsi kuolemantapaustenkin määrää - tehosteannokset suojaavat yhä vakavalta taudilta myös iäkkäämpiä19.5.2022 09:49:49 EEST | Tiedote
Suomessa todettiin 1.1.-30.4.2022 aiempaa enemmän koronaan liittyviä kuolemia vanhemmissa ikäryhmissä. Kuolleisuuden kasvu johtuu ennen kaikkea koronatartuntojen aiempaa suuremmasta määrästä. Omikronvariantti alkoi levitä väestössä laajasti alkuvuonna ja on tartuttanut myös iäkkäitä ja hauraita ihmisiä. Tehosteannokset antavat kuitenkin hyvän suojan vakavaa tautia ja kuolemia vastaan myös riskiryhmissä. Koronatartuntojen kokonaismäärää ei tiedetä tarkasti. Laajamittaisesta laboratoriotestauksesta on suuressa osassa maata luovuttu, ja iso osa tartunnoista jää näin tilastoimatta. ”Vaikka kuolemia on ollut paljon, tiedämme kuitenkin, että niitä on ollut vähemmän suhteessa tartuntojen kokonaismäärään kuin aikaisempien varianttien kohdalla”, sanoo ylilääkäri Tuija Leino THL:stä. Omikronin aiheuttama tauti on muille kuin hyvin iäkkäille pääsääntöisesti lievempi kuin aikaisempien varianttien aiheuttama koronatauti. Tartunnan saaneista suurin osa on myös rokotettuja ja näin suojassa vakavammal
Tutkimus: Helle aiheuttaa ongelmia Suomen sairaaloissa – tiloja tulisi voida viilentää nykyistä paremmin 17.5.2022 02:00:00 EEST | Tiedote
Monet Suomen sairaaloista ovat varautuneet riittämättömästi helteen haittoihin. Tämä selviää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) kyselytutkimuksesta. Ongelmana on etenkin sisätilojen liiallinen kuumentuminen helteellä. Monissa kyselyyn vastanneissa sairaaloissa on mitattu helteen aikana 27–29 asteen sisälämpötiloja, osassa jopa 30 astetta tai enemmän. Yleisimmin kuumenevat vuodeosastojen potilashuoneet, työntekijöiden taukotilat sekä hoitotoimenpide- ja tutkimustilat. Suuressa osassa sairaaloita niin henkilökunta kuin vuodeosastojen potilaat ja omaiset ovat valittaneet sisätilojen kuumuudesta helteellä. ”Kuumuus heikentää sairaaloissa sekä potilaiden että henkilökunnan hyvinvointia. Ongelmia koituu myös esimerkiksi hoitotoimenpiteille ja lääkkeiden säilytykselle”, kertoo THL:n tutkija Virpi Kollanus. Koneellinen jäähdytys mahdollista vain osassa sairaaloita Suurin osa kyselyyn vastanneista sairaaloista tiedosti helteeseen varautumisen tarpeen, mutta vain kolmannes kertoi huomioiv
THL viikolla 20/202212.5.2022 15:52:44 EEST | Tiedote
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mediakalenteri ilmestyy joka torstai. Siihen kootaan aina seuraavan viikon infot, tiedotteet, keskeiset tapahtumat, julkaisut ja muita valikoituja ajankohtaisia asioita. Tiedot pohjautuvat torstain 12.5. tilanteeseen, ja niihin voi tulla muutoksia.
Lasten akuutteja maksatulehduksia havaittu useissa Euroopan maissa – Suomessa ei viitteitä tapausten lisääntymisestä12.5.2022 12:41:05 EEST | Tiedote
Britanniassa on todettu useita lasten maksatulehdus- eli hepatiittitapauksia huhtikuun alun jälkeen. Toukokuun alkuun mennessä varmistettuja tapauksia oli yhteensä 163. Britannian lisäksi muissa Euroopan talousalueen maissa on todettu samaan aikaan noin sata tapausta ja muualla maailmassa noin 450. Suomessa ole havaittu viitteitä lasten akuuttien maksatulehdusten lisääntymisestä. Kaikki sairastuneet ovat olleet alle 16-vuotiaita, useimmat 2–5-vuotiaita. Valtaosa tapauksista on ollut yksittäisiä. Vain muutamissa tapauksissa sairastuneella on ollut yhteys toiseen sairastuneeseen. Sairastuneiden yleisimpiä oireita ovat olleet ihon kellastuminen, oksentelu, ulosteiden muuttuminen vaaleiksi, ripuli, pahoinvointi ja väsymys. Osalla lapsista oli sairastumista edeltävien viikkojen aikana ollut vatsakipua, oksentelua ja ripulia. Osa sairastuneista on tarvinnut sairaalahoitoa, ja pienelle osalle on jouduttu tekemään maksansiirto. Aiheuttajaksi epäillään adenovirusinfektiota Maksatulehdusten aihe
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme