WSOY

Tiedote: Eeva Joenpellon syntymästä 100 vuotta

Jaa

Kirjailija Eeva Joenpelto (1921–2004) oli 1900-luvun merkittävimpiä kotimaisia kirjailijoita, rakastettu ja tunnustettu painosten kuningatar. Joenpellon kirjailijanura kesti lähes puoli vuosisataa, ja hän julkaisi 26 romaania, joista tunnetuimpia on neliosainen Lohja-sarja. Joenpelto oli aikansa kulttuurielämän vaikuttaja, jonka elämään mahtui paitsi säihkettä myös suurta tragediaa.

Joenpellon merkitys suomalaiselle kirjallisuudelle on huomattava, ja hänen teostensa teemat muun muassa miesten ja naisten välisistä suhteista ja valtakamppailusta ovat yhä ajankohtaisia.  

Juhlavuoden teema on Paluu juurille, ja juhlavuoden ohjelmasta vastaavat WSOY:n lisäksi WSOY:n kirjallisuussäätiö, Eeva Joenpelto -seura ja Lohjan kaupunki. 

Osana juhlavuotta WSOY täydentää Joenpellon tuotantoa tuomalla saataville e- ja äänikirjoina hänen rakastettuja klassikkoteoksiaan sekä julkaisemalla Suvi Aholan kirjoittaman Mitä Eeva Joenpelto todella sanoi?  -teoksen, jossa pohditaan kattavasti kirjailijan tuotantoa ja sen merkitystä. Teoksen ilmestymispäivänä 8.4. klo 18 WSOY järjestää kirjaan ja Joenpellon tuotantoon liittyvän virtuaalisen keskustelun. Tilaisuus striimataan WSOY:n Facebook-sivulla.  

Äänikirjoina ilmestyvät: 
Helena Ruuskan kirjoittama elämäkerta Elämän kirjailija Eeva Joenpelto (2015) 26.2. 
Neito kulkee vetten päällä (1955) ja Elämän rouva, rouva Glad (1982) 28.5.  
Lohja-sarjan 2. osa Kuin kekäle kädessä (1976) ja Uskomattomia uhrauksia (2000) syksyn 2021 kuluessa 

E-kirjoina ilmestyvät: 
Jottei varjos haalistu (1986) 12.5. 
Uskomattomia uhrauksia (2000) syksyllä 2021

Julkaistavien teosten lisäksi juhlavuoteen on järjestetty monenlaista ohjelmaa ja tilaisuuksia, joissa pohditaan Joenpellon tuotantoa ja sen vaikutuksia suomalaiseen kirjallisuuteen:

Lohja, 12.6. klo 10–16 kirjallisuusseminaari Laurentius-salissa. Esiintyjinä muun muassa Helena Ruuska, Marianna Kurtto ja Suvi Ahola. 

Sammatti, 17.6. klo 19 Vaahterateatterin ensi-ilta Tuomari Müller, hieno mies, Paikkarin torppa Sampomäellä. Sammattilainen Vaahterateatteri tuottaa kantaesityksenä kesäteatterinäytelmän, jonka on Eeva Joenpellon Finlandia-palkitun romaanin pohjalta käsikirjoittanut ja ohjannut Anna Rimpinen. 

Sammatti, 19.6.2021 klo 12–15.30 syntymäpäiväjuhla Sammatin koululla. Juontajana Minna Pitkonen. Puhujina mm. Tiina Mahlamäki, Suvi Ahola, Helena Ruuska ja Marianna Kurtto. Marja Koski esittää Joenpellon tekstejä. 

Lohja, 7.7.–11.9. näyttely Paluu juurille, Eeva Joenpelto 100 vuotta Lohjan pääkirjaston Linderinsalissa. Osa näyttelystä jatkaa kiertonäyttelynä. 

Paluu juurille esittelee Eeva Joenpellon kirjailijantyötä ja hänen elämäänsä tarkkaan vaalitun julkisuuskuvan takana. Näyttely tutustuttaa myös Sammatin kirjailijatalo Vares-Kantolaan, missä monet maineikkaat nykykirjailijat ovat työskennelleet Joenpellon jälkeen. 

Opastetut kierrokset Vares-Kantolaan kesällä, tarkemmat tiedot myöhemmin.

Eeva Joenpelto rakennutti 1970-luvulla Sammattiin kodikseen Vares-Kantolan talon, jossa hän asui viimeiset vuosikymmenensä ja jonka hän testamenttasi WSOY:n kirjallisuussäätiölle nimeään kantavaksi kirjailijakodiksi ”pitkää proosaa kirjoittavan kirjailijan käyttöön”.  

Juhlavuoden ohjelma toteutetaan pandemiatilanteen sallimissa rajoissa, ja muutokset ovat mahdollisia. Ohjelmasta tiedotetaan sosiaalisessa mediassa ja verkkosivuilla:  

IG & FB: @eevajoenpelto100  
www.eevajoenpeltoseura.wordpress.com  
www.lohja.fi 
Juhlavuoden logo (liitteenä) © Martti Ruokonen

Lisätietoja:  

WSOY:n kotimaisen kaunokirjallisuuden kustantaja Anna-Riikka Carlson, anna-riikka.carlson@wsoy.fi, puh. 040 778 1149 

WSOY:n kirjallisuussäätiön asiamies Annaliina Rintala, annaliina.rintala@wsoy-kirjallisuussaatio.fi, puh. 040 156 1956 

Avainsanat

Kuvat

Juhlavuoden logo (c) Martti Ruokonen
Juhlavuoden logo (c) Martti Ruokonen
Lataa

Tietoja julkaisijasta

WSOY
WSOY
Lönnrotinkatu 18 A
00120 Helsinki

010 5060 200http://www.wsoy.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta WSOY

Tiedote: Eero Ahon lukema Tuntematon sotilas -äänikirja julkaistaan itsenäisyyspäivänä4.12.2020 09:00:00 EETTiedote

Vuonna 1954 ilmestynyt Väinö Linnan Tuntematon sotilas on kuolematon romaani sodan ikiaikaisesta tuhovoimasta, suomalaisesta sotilaasta, elämästä ja kuolemasta. Romaanin filmatisoinnista on vuosien saatossa kasvanut osa suomalaista itsenäisyyspäiväperinnettä ja sitä on seurattu monissa kodeissa vuodesta toiseen. Tänä vuonna teoksen maailmaan on mahdollista syventyä myös Eero Ahon lukeman äänikirjan muodossa. Palkittu näyttelijä esiintyi Rokan roolissa Aku Louhimiehen ohjaamassa Tuntematon sotilas -elokuvassa vuonna 2017 ja antaa nyt äänensä kuolemattomalle romaanille.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme