Espoon kaupunki - Esbo stad

Tiedote Kasvun ja oppimisen lautakunnan kokouksesta 13.10.2021

Jaa

Lautakunta palautti valmisteluun perusopetuksen iltapäivätoiminnan uudet järjestämisperiaatteet

Kasvun ja oppimisen lautakunta päätti yksimielisesti palauttaa perusopetuksen iltapäivätoiminnan järjestämisperiaatteet valmisteluun.

Lautakunta esitti, että iltapäivätoiminnan järjestämisperiaatteiden valmistelussa huomioidaan se, että myös yritykset voivat osallistua avustettuun toimintaan, kuten Vantaalla ja Helsingissä.

Iltapäivätoiminnan välipalat esitettiin hankittavan Espoon ruokapalvelujen kautta. Lautakunta katsoi, että palveluntuottajan tulisi voida valita palveluntuottajaksi myös muun kuin Espoo Catering, mikäli välipala pystytään muulla tavoin järjestämään laadukkaasti.

Ostopalveluiden osuutta oli esityksen mukaan tarkoitus lisätä. Lautakunta haluaa varmistaa, etteivät ostopalvelun korit muodostu liian suuriksi, vaan mahdollisimman monella palveluntuottajalla on mahdollisuus tuottaa palvelua. Palveluntuottajilla tulisi myös olla mahdollisuus laskuttaa niin sanottu vanhempien osuus jatkossa.

Lisäksi iltapäivätoiminnan lapsivalintakriteerit ja 5.-9. vuosiluokalla olevien erityisen tuen oppilaiden asema herättivät keskustelua.

Lautakunta antoi lausunnon valtuustoaloitteeseen yhteisöpedagogien palkkaamisesta kouluille

Kasvun ja oppimisen lautakunta antoi lausunnon valtuutettu Kaisa Alaviirin ja 19 muun valtuutetun valtuustoaloitteeseen yhteisöpedagogien palkkaamisesta kouluille.

Lautakunta esitti yhteisesti huolensa oppilashuollon henkilöstön, erityisesti koulupsykologien saatavuudesta. Lakisääteiseen oppilashuoltoon on lautakunnan mukaan panostettava ja etsittävä aktiivisesti keinoja tilanteen korjaamiseksi. Lisäksi oppilaiden hyvinvointi ja ennaltaehkäisevä tuki huomioiden lautakunta piti hyvänä toimintamallia, jossa nuorisotyöntekijät ja yhteisöpedagogit työskentelevät koululla oppilashuoltohenkilöstön lisäksi.

Lautakunta toivoi, että jatkossa etsitään mahdollisuuksia lisätä kouluilla tapahtuvaa nuorisotyötä, jolla voidaan lisätä nuorten hyvinvointia ja vahvistaa yhteisöllisyyttä. Toimintatapaa kehitetään yhteistyössä koulujen kanssa.

Lautakunta antoi lausunnon valtuustokysymykseen kunniaväkivallan eri muotojen tunnistamisesta ja ehkäisemisestä

Kasvun ja oppimisen lautakunta päätti antaa lausunnon valtuutettu Pia Kauman ja 46 muun valtuutetun valtuustokysymykseen kunniaväkivallan eri muotojen tunnistamisesta ja ehkäisemisestä oppilaitoksissa. Kasvun ja oppimisen toimialalla haetaan jatkuvasti ratkaisuja, joilla voidaan ehkäistä ja puuttua kaikenlaiseen väkivaltaan. Koulut ja oppilaitokset ovat yksi keskeisimmistä paikoista puuttua kunniaan liittyvään väkivaltaan, koska siellä työskentelevillä on pitkä ja säännöllinen kontakti oppilaisiin. Ennaltaehkäisevää työtä tehdään koulujen arjessa ja muun muassa vanhempainilloissa. Tarvittaessa oppilas tai opiskelija ohjataan yksilökohtaiseen opiskeluhuoltoon eli psykologi-, kuraattori- tai koulu- ja opiskeluterveydenhuollon palveluihin. Asiassa tehdään tiivistä yhteistyötä myös koulujen, nuorisopalvelujen ja Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksen kanssa.

Espoon kuntakohtaisen lukiokoulutukseen valmistavan koulutuksen opetussuunnitelma hyväksyttiin

Kasvun ja oppimisen lautakunta hyväksyi Espoon kuntakohtaisen lukiokoulutukseen valmistavan koulutuksen opetussuunnitelman.

Lukiokoulutukseen valmistavan koulutuksen, (LUVA) uusia opetussuunnitelman perusteita käytetään lukuvuonna 2021-2022, minkä jälkeen LUVA-koulutusta ei enää sellaisenaan järjestetä.

Uuden oppivelvollisuuslain (1214/2020) astuttua voimaan nivelvaiheen valmistavat koulutukset, perusopetuksen lisäopetus (kymppiluokka), lukiokoulutukseen valmistava koulutus (LUVA) ja ammatilliseen koulutukseen valmentava koulutus (VALMA) yhdistetään uudeksi tutkintokoulutukseen valmentavaksi koulutukseksi (TUVA) 1.8.2022 alkaen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Marika Räf, lautakunnan puheenjohtaja, p. 040 822 8822, marika.k.niemi@gmail.com
Harri Rinta-aho, Kasvun ja Oppimisen toimialan johtaja, p. 050 428 9440, harri.rinta-aho@espoo.fi
Tapio Erma, Suomenkielisen Toisen asteen koulutuksen ja Nuorisopalvelujen johtaja, p. 046 877 3216, tapio.erma@espoo.fi
Juha Nurmi, Suomenkielisen Perusopetuksen johtaja, p. 050 372 5852, juha.nurmi@espoo.fi
Virpi Mattila, Varhaiskasvatuksen johtaja, p. 050 347 5845, virpi.mattila@espoo.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Espoon kaupunki - Esbo stad
Espoon kaupunki - Esbo stad
PL 1 / PB 1
02070 ESPOON KAUPUNKI / ESBO STAD

+358 9 816 21http://www.espoo.fi

Verkostomainen viiden kaupunkikeskuksen Espoo on vastuullinen ja inhimillinen edelläkävijäkaupunki, jossa kaikkien on hyvä asua, oppia, tehdä työtä ja yrittää ja jossa espoolainen voi aidosti vaikuttaa.

Facebook

Twitter

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Espoon kaupunki - Esbo stad

Kuudesluokkalaisten itsenäisyysjuhla järjestetään jälleen videotervehdyksenä – juhlan teemana kouluyhteisön vahvistaminen18.10.2021 12:32:27 EEST | Tiedote

Kuudesluokkalaisten perinteistä itsenäisyysjuhlaa vietetään viime vuoden tapaan virtuaalisesti. 104-vuotiasta Suomea juhlistetaan kaupungin yhteisellä videotervehdyksellä, jonka kuudesluokkalaiset katsovat omissa kouluissaan. Juhlassa nähdään myös oppilaiden tuotoksia sekä kuullaan heidän ajatuksiaan kouluyhteisöstä ja ryhmään kuulumisen tunteesta.

Sjätteklassisternas självständighetsfest ordnas virtuellt även i år, med temana gemenskap och samhörighet18.10.2021 12:32:26 EEST | Tiedote

I likhet med förra året firar sjätteklassisterna i Esbo Finlands självständighet virtuellt även i år. Det 104-åriga Finland firas med stadens gemensamma videohälsning, som sjätteklassisterna tar del av i sina egna skolor. Under festen får vi också ta del av elevarbeten och höra elevernas tankar om skolgemenskapens betydelse och vikten av samhörighet.

De bostadslösas natt 17.10 ställer frågan om den bostadslösa blivit utslagen eller själv ställt sig utanför13.10.2021 10:15:22 EEST | Tiedote

Temat för De bostadslösas natt i år är Utanför – utslagen vs. exkluderad. Temat Utanför lyfter fram de orsaker till bostadslöshet som beror på samhällets strukturer. Medborgarrörelsen för De bostadslösas natt kräver åtgärder för att bekämpa utslagning och bostadslöshet på bostadsmarknaden. Enligt Finansierings- och utvecklingscentralen för boendet ARA:s statistik fanns det i Esbo i fjol sammanlagt 523 bostadslösa personer.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme