Espoon kaupunki - Esbo stad

Tiedote kasvun ja oppimisen lautakunnan kokouksesta 4.5.2022

Jaa

Kasvun ja oppimisen lautakunta antoi lausunnon valtuustoaloitteeseen kehotunnekasvatuksen vahvistamiseksi päiväkodeissa ja kouluissa.

Lausunto valtuustoaloitteeseen kehotunnekasvatuksen vahvistamiseksi päiväkodeissa ja kouluissa

Kasvun ja oppimisen lautakunta antoi lausunnon valtuustoaloitteeseen kehotunnekasvatuksen vahvistamiseksi päiväkodeissa ja kouluissa.

Valtuustoaloitteessa esitetään, että kehotunnekasvatuksen osaamista vahvistetaan espoolaisissa päiväkodeissa ja kouluissa. Aloitteen mukaan kehotunnekasvatus pitää sisällään lapsen tasoista tietoa kehosta, tunteista, turvataidoista ja oikeuksista. Tarkoituksena on ohjata ja kasvattaa lapsia ja nuoria kunnioittamaan ja suojelemaan omaa ja toisen kehoa ja oikeuksia. Tavoitteena on auttaa lasta kasvamaan ehjäksi, onnelliseksi ja pärjääväksi omaksi itsekseen, mutta myös ennaltaehkäistä seksuaalista väkivaltaa ja hyväksikäyttöä. Myönteiset, lapsen tasoiset tiedot, taidot ja asenteet ovat tärkeitä opettaa kotona, varhaiskasvatuksessa ja koulussa.

Kasvun ja oppimisen lautakunnan lausunnossa todetaan muuan muassa, että Espoon suomenkielisessä varhaiskasvatuksessa on huomioitu kehotunnekasvatus osana osaamisen kehittämisen koulutustarjontaa jo useamman vuoden aikana. Koulutusta on aiheen luonteen takia tarjottu lähinnä läsnäolokoulutuksena, tästä syystä koulutusta ei ole toteutettu suunnitelmallisesti viime vuoden aikana. Varhaiskasvatuksen erityisopettajat ovat saaneet koulutusta, miten tukea henkilöstöä kehotunnekasvatuksen toteuttamisessa. Tämän vuoden aikana toteutetaan lähikoulutusta, jota yksiköt voivat itse tilata suomenkielisen varhaiskasvatuksen osaamisen kehittämisen verkoston suosittelemalta kouluttajalta. Samalta kouluttajalta tilataan myös yleisluento, joka toteutetaan webinaarimuodossa. Kehotunnekasvatus on asia, josta myös jatkossa opastetaan ja tilataan materiaalia sekä koulutusta varhaiskasvatusyksiköille.

Perusopetuksessa kehotunnekasvatus sisältyy opetussuunnitelmiin. Kehotunnekasvatukseen liittyviä tavoitteita ja sisältöjä on kirjattu perusopetuksen opetussuunnitelman yleisiin osiin sekä laaja-alaisen osaamisen tavoitteisiin että oppiainekohtaisiin tavoitteisiin ja sisältöihin. Espoon suomenkielisessä perusopetuksessa vahvistetaan opettajien kehotunnekasvatuksen osaamista opettajankoulutuksen tutkimus- ja kehittämishankkeiden sekä Väestöliiton materiaaleja hyödyntäen. Opettajien osaamisen varmistamisessa hyödynnetään Espoon kehittäjäopettajaverkostoa ja ulkopuolisia asiantuntijoita.

Espoossa toimii kaupunkitasoinen Nuorten hyvinvointityöryhmä, jonka teemana vuonna 2022 on kiusaaminen, väkivalta ja seksuaalinen häirintä. Suunnitteilla on muun muassa yhteistyötä kauppakeskusten kanssa ja uusien keinojen miettimistä kiusaamiseen ja häirintään puuttumiseksi ja ennaltaehkäisemiseksi.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Marika Räf, lautakunnan puheenjohtaja, p. 040 822 8822, marika.k.niemi@gmail.com
Timo Ketonen, talous- ja hallintojohtaja, p. 040 766 6311, timo.ketonen@espoo.fi
Tapio Erma, suomenkielisen toisen asteen koulutuksen ja nuorisopalvelujen johtaja, p. 046 877 3216, tapio.erma@espoo.fi
Juha Nurmi, suomenkielisen perusopetuksen johtaja, p. 050 372 5852, juha.nurmi@espoo.fi
Virpi Mattila, varhaiskasvatuksen johtaja, p. 050 347 5845, virpi.mattila@espoo.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Espoon kaupunki - Esbo stad
Espoon kaupunki - Esbo stad
PL 1 / PB 1
02070 ESPOON KAUPUNKI / ESBO STAD

+358 9 816 21http://www.espoo.fi

Verkostomainen viiden kaupunkikeskuksen Espoo on vastuullinen ja inhimillinen edelläkävijäkaupunki, jossa kaikkien on hyvä asua, oppia, tehdä työtä ja yrittää ja jossa espoolainen voi aidosti vaikuttaa.

Facebook

Twitter

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Espoon kaupunki - Esbo stad

Tiedote kasvun ja oppimisen lautakunnan nuorisoasiainjaoston kokouksesta 12.5.202212.5.2022 20:02:31 EEST | Tiedote

Nuorisoasiainjaoston kokouksessa esiteltiin Espoon kaupungin koordinoimaa Future Mentors -ohjelmaa, joka on osa Espoon kesäkuussa järjestämää Eurocities-vuosikonferenssia. Ohjelman tavoitteena on saada nuorten ääni paremmin kuuluviin kestävän kehityksen kysymyksissä. Lisäksi kuultiin esittely Vamos Espoon monipuolisesta palvelukokonaisuudesta ja tavoitteellisesta toiminnasta.

Invitation to the media: Eurocities annual conference brings leaders of Europe’s major cities to Espoo on 8-10/06/2022 to tackle climate change6.5.2022 07:10:00 EEST | Press Invitation

Media representatives are warmly welcome to the annual conference of the Eurocities network organised by the City of Espoo on 8-10/06/2022. The conference is the network’s most important annual event, bringing hundreds of European urban actors, EU decision-makers and officials to Espoo. The meeting will be looking at particularly solutions for large and medium-sized cities to combat climate change. The conference is also a boost for Espoo’s business community.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme