Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

TIEDOTE / KUTSU: Helsinki juhlii nuorten vaikuttamista RuutiGaalassa – Vaikuttamistoiminta kiinnostaa nuoria aiempaa enemmän

Jaa

Helsinki juhlii nuorten vaikuttamista Suvilahden Tiivistämössä tiistaina 3.12. RuutiGaalassa myönnetään tunnustuksia nuorten vaikuttamista edistäneille henkilöille, jaetaan 150 000 € nuorten ideoiden toteuttamiseen sekä nautitaan nuorten artistien esityksistä. Gaala huipentuu Helsingin nuorisoneuvoston vaalien tuloksen julkistamiseen.

Kulunut vuosi on ollut helsinkiläisnuorten vaikuttamistoiminnan kannalta menestyksekäs. Nuorten tekemiä aloitteita käsiteltiin kaupunginvaltuustossa tänä vuonna yli puolet enemmän kuin vuonna 2018. Alkuvuodesta 2019 startattiin kokeilu, jossa nuorisoneuvoston edustajat saivat läsnäolo- ja puheoikeuden Helsingin toimialalautakunnissa. Kokeilu onnistui erinomaisesti ja kesäkuussa 2019 kaupunginhallitus päätti vakinaistaa nuorten lautakuntaedustuksen. Parhaillaan tutkitaan mahdollisuutta myöntää nuorille läsnäolo- ja puheoikeus kaupunginvaltuuston kokouksissa. Nuoret olivat aktiivisia myös kuluvana syksynä ensimmäistä kertaa järjestetyssä OmaStadi-äänestyksessä. 49 000:sta annetusta äänestä n. 9000 annettiin perusopetuksen ja toisen asteen wilma-tunnusten kautta.

Vaikuttamistoiminta kiinnostaa nuoria aikaisempaa enemmän. Helsingin nuorisoneuvostoon on parhaillaan ehdolla 72 nuorta, mikä on ennätysmäärä. Nuorten vaaliteemoissa korostuvat mm. ilmastonmuutoksen torjuminen ja ympäristöasiat, turvallinen ja suvaitseva elin- ja kouluympäristö sekä nuorten äänen tuominen mukaan päätöksentekoon. Vaalit jatkuvat 29.11. asti ja tulokset julkaistaan RuutiGaalassa 3.12. Nuorisoneuvostoon valitaan 30 nuorta ja 1.1.2020 aloittava Nuorisoneuvosto on laatuaan ensimmäinen, jonka kausi on kaksivuotinen.

Osallistuvan budjetoinnin kautta jaetaan 150 000 € nuorten valitsemiin kohteisiin

RuutiBudjetti on osallistuvan budjetoinnin malli, jossa 13–17-vuotiaiden nuorten vapaa-ajan toiminnasta, palveluista ja budjetin kohdentamisesta päätetään yhdessä nuorten kanssa. Nuoret ovat kehittäneet vuoden aikana yli kolmekymmentä erilaista projektia, joihin jaetaan 150 000 euroa Helsingin kaupungin nuorisopalvelujen ensi vuoden budjetista.

Nuoret ovat ehdottaneet mm. harrastusmahdollisuuksien lisäämistä, nuorten työllistymiseen liittyviä toimenpiteitä sekä erilaisia nuorten itsemääräämisoikeuteen liittyviä kampanjoita. Myös ympäristöaiheisia ehdotuksia on paljon. Osa RuutiBudjetissa syntyneistä nuorten ideoista voidaan toteuttaa suoraan Helsingin nuorisotyöyksiköiden omista budjeteista, osa toteutetaan yhteisellä 150 000 euron rahasummalla. Lopullinen päätös summan jakautumisesta eri ideoiden kesken tehdään alueellisissa nuorten neuvottelukunnissa. Rahanjaon tulos julkaistaan RuutiGaalassa 3.12.

Gaalassa päästään nauttimaan nuorten artistien esityksistä. Lavalla nähdään nuori räppäri Malmin Nova, parhaillaan debyytti-EP:tä työstävä kolmen nuoren naisen räp-bändi Huulet, sekä kovassa nousussa oleva räppäri SKII16, jolta ilmestyy juuri uusi singlen Lujaa. Illan juontavat Laura Ylinen ja Muttaqi Khan. Tilaisuudessa puhuvat mm. apulaispormestarit Nasima Razmyar (kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala) ja Pia Pakarinen (kasvatuksen ja koulutuksen toimiala) sekä nuorisoasiainjohtaja Mikko Vatka. Tapahtumaan on vapaa pääsy.

RuutiGaala ti 3.12.2019 klo 18–21,
Tiivistämö, Sörnäisten rantatie 22
(Saapuminen: tiivistamo.fi/saapuminen)

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Suunnittelija
Johanna Laukkanen
nuorisopalvelut
Helsingin kaupunki / kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
puh. 040 358 0815
johanna.laukkanen@hel.fi

Viestintäsuunnittelija
Kati Hurme
viestintä ja markkinointi
Helsingin kaupunki / kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
puh. 040 620 4092
kati.hurme@hel.fi

Kuvat

Lataa
Lataa
Lataa
Kovassa nousussa oleva räppäri SKII16 esiintyy RuutiGaalassa.
Kovassa nousussa oleva räppäri SKII16 esiintyy RuutiGaalassa.
Lataa
Huulet on parhaillaan debyytti-EP:tä työstävä kolmen nuoren naisen räp-bändi.
Huulet on parhaillaan debyytti-EP:tä työstävä kolmen nuoren naisen räp-bändi.
Lataa
Huulet on parhaillaan debyytti-EP:tä työstävä kolmen nuoren naisen räp-bändi.
Huulet on parhaillaan debyytti-EP:tä työstävä kolmen nuoren naisen räp-bändi.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialahttps://www.hel.fi/kulttuurin-ja-vapaa-ajan-toimiala/fi/

Helsinki on elämyksellinen ja vetovoimainen kaupunki täynnä tekemistä ja osallistumisen mahdollisuuksia. Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala tarjoaa kaupungin asukkaille ja vierailijoille vuodessa yli 20 miljoonaa kokemusta – taidetta, tapahtumia, kursseja, harrastuksia, tiloja, ulkoilualueita ja palveluja liikkumiseen sekä tukea kulttuurille ja kansalaistoiminnalle.

Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala muodostuu viidestä palvelukokonaisuudesta: kirjasto, kulttuuri, liikunta, nuoriso ja hallinto. Toimialan 1 800 työntekijää ylläpitää ja parantaa helsinkiläisten mahdollisuuksia hyvään elämään ja aktiiviseen kansalaisuuteen. Helsingissä on helppoa ja houkuttelevaa lähteä liikkeelle. Joka päivä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Helsingin kulttuurikeskusten kevätohjelmisto on julkaistu23.1.2020 08:00:00 EETTiedote

Helsingin kulttuurikeskukset Annantalo, Caisa, Kanneltalo, Malmitalo, Stoa ja Vuotalo ovat julkistaneet kevään ohjelmistonsa. Keskuksissa nähdään kevään aikana lähes tuhat tapahtumaa koko perheen työpajoista tanssiesityksiin sekä teatteri- ja sirkusesityksistä konsertti-iltoihin, näyttelyihin ja elokuvanäytöksiin. Ohjelmisto on tuttuun tapaan kaikille avoin, korkeatasoinen, monipuolinen ja osallistava. Osa tapahtumista on maksuttomia.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme