Tiedote opetus- ja varhaiskasvatuslautakunnan kokouksesta 31.3.2021
Vastaus valtuustokysymykseen kouluväkivaltaan puuttumisesta
Opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta antoi (selostusosan mukaisen) vastauksen valtuustokysymykseen kouluväkivaltaan puuttumisesta sekä turvallisuuden takaamista kouluyhteisössä.
Koulujen toiminnassa painotetaan kiusaamisen ehkäisyä osana koulujen ja oppilaitosten yhteisöllistä opiskeluhuoltoa. Kaikissa espoolaisissa kouluissa ja oppilaitoksissa on käytössä kiusaamisen puuttumisen menetelmä, ja koulut ovat voineet systemaattisesti vahvistaa osaamistaan valitsemaansa toimintamalliin liittyen.
Uusi Yhdessä vahvaksi yhteisöksi – Ei kiusaamiselle -suunnitelma on otettu käyttöön vuoden 2020 lopussa suomenkielisissä palveluissa. Suunnitelman sisältää 14 toimenpidettä ja sen tavoitteena on vahvistaa koulu- ja oppilaitosyhteisöjen yhteisöllisyyttä, edistää oppilaiden ja opiskelijoiden hyvinvointia sekä yhdenmukaistaa toimintatapoja kiusaamisen ehkäisyssä.
Kouluissa ja oppilaitoksissa edistetään lasten ja nuorten oppimista ja hyvinvointia monialaisessa yhteistyössä. Väkivaltaan puuttumisessa käynnistyy usein monialainen verkostotyö esimerkiksi poliisin ja lastensuojelun kanssa.
Kouluväkivaltaan puuttumista käsitellään myös pääkaupunkiseudun toimialajohtajien kokouksessa.
Lautakunta päätti korottaa sisaruslisänä maksettavaa kuntalisää
Opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta päätti korottaa 1.8.2021 alkaen sisaruslisänä maksettavaa kuntalisää niin, että se on 60 prosenttia palveluntuottajan perheeltä perimästä lapsen varhaiskasvatusmaksusta, kuitenkin enintään 173 €/kk. Kuntalisän maksamisen ehtona on, että palveluntuottaja pienentää sisaruslisää saavan lapsen varhaiskasvatusmaksua sisaruslisää vastaavalla euromäärällä.
Sisaruslisää maksetaan toisesta lapsesta lukien perheille, joilla on useampi kuin yksi lapsi yksityisen palveluntuottajan järjestämässä varhaiskasvatuksessa päiväkodissa, ryhmäperhepäiväkodissa tai palveluntuottajan kotona tapahtuvassa perhepäivähoidossa. Sisaruslisä maksetaan myös perheelle, jonka edellä mainitussa yksityisessä varhaiskasvatuksessa olevan lapsen sisarus on kunnallisessa, ostopalveluna tai palvelusetelillä järjestetyssä varhaiskasvatuksessa.
Väliarviointi erityisen tuen lähikoulupilotista
Opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta merkitsi tiedoksi väliarviointiraportin erityisen tuen lähikoulupilotista. Lautakunta kuitenkin totesi, että esitetyn väliarviointiraportin pohjalta ei ole mahdollista tehdä päätöstä lähikoulupilotin jatkosta tai laajentamisesta.
Lautakunnan mukaan esitetystä raportista jäi uupumaan muun muassa riittävän laaja kuuleminen, otanta ja tulosten analysointi, johtopäätökset ja toimenpide-esitykset jatkon osalta sekä resursointi pilottirahoituksen jälkeen. Lisäksi lautakunta esitti, että tutkimus tulisi ulottaa koskemaan myös niitä pienryhmäopetusta tarjoavia kouluja, jotka eivät ole pilotissa mukana. Lisäksi lautakunta totesi, että koronatilanteesta aiheutunut oppimisvaje ja tuen tarve ovat lisääntyneet merkittävästi, mikä ei puolla pienryhmäopetuksen vähentämistä. Myös mahdollisen sote-uudistuksen myötä oppilashuollon siirtyminen maakuntaan tulee aiheuttamaan lisähaasteita lasten ja nuorten kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin turvaamiseksi.
Varhaiskasvatuksen starttiraha-avustusperiaatteet
Lautakunta päätti lisätä varhaiskasvatuksen starttiraha-avustusperiaatteisiin starttirahan myöntämisen uusien varhaiskasvatuspaikkojen perustamista varten niille päiväkodeille, jotka järjestävät varhaiskasvatusta palvelusetelillä. Päätös tulee voimaan 1.5.2021 alkaen.
Lautakunta päätti lukuvuoden 2021–2022 yläkoulun oppilaspaikoista
Lautakunta päätti lukuvuoden 2021–2022 seitsemännen luokan yleisopetuksen koulukohtaisista enimmäisoppilasmääristä sekä yläkoulun erityisluokkien perustamisesta. Joustavan perusopetuksen opetusryhmä (JOPO) päätettiin perustaa Karakallion kouluun. Lisäksi lautakunta päätti maahanmuuttajien valmistavan opetuksen ryhmien perustamisesta. Lautakunta merkitsi tiedoksi valittujen oppilaiden määrät englanninkieliseen opetukseen, kaksikieliseen opetukseen, ruotsin kielikylpyopetukseen ja painotettuun opetukseen seitsemännelle luokalle lukuvuodeksi 2021–2022.
Lautakunta päätti lukuvuoden 2021–2022 lisäopetusryhmien perustamisesta
Lautakunta päätti, että lukuvuonna 2021-2022 yleisopetuksen lisäopetusta voidaan järjestää Kaitaan, Viherlaakson, Kauklahden ja Kalajärven kouluissa. Vammaisopetuksen piiriin kuuluvaa erityisopetuksen lisäopetusta voidaan järjestää Mankkaan koulussa, ja vaikeimmin vammaiset erityisen tuen oppilaat voivat saada lisäopetusta myös nykyisessä peruskoulussaan. Lisäksi lautakunta päätti, että keväällä määriteltävästä lisäopetuksen tuntiresurssista vähennetään Omnian ammattiopistossa tapahtuvan opetuksen osuus.
Muut asiat
Lautakunta hyväksyi:
- suomenkielisen varhaiskasvatuksen toimintakertomuksen vuodelta 2020 (10)
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Marika Niemi, lautakunnan puheenjohtaja, puh. 040 822 8822, marika.k.niemi@gmail.com (asiat 1, 2 ja 9)
Pinja Nieminen, lautakunnan varapuheenjohtaja, puh. 050 666 27, nieminenpinja@gmail.com (asiat 3-8 ja 10-12)
Tapio Erma, lukiolinjan päällikkö, puh. 046 877 3216, tapio.erma@espoo.fi
Ilpo Salonen, perusopetuslinjan päällikkö, puh.050 354 6840, ilpo.salonen@espoo.fi
Virpi Mattila, varhaiskasvatuksen johtaja, puh. 050 347 5845, virpi.mattila@espoo.fi
Linkit
Tietoja julkaisijasta

PL 1 / PB 1
02070 ESPOON KAUPUNKI / ESBO STAD
+358 9 816 21http://www.espoo.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Espoon kaupunki - Esbo stad
Tee oma taidereitti: EMMA – Espoon modernin taiteen museon julkiset taideteokset löytyvät nyt Espoon kaupungin karttapalvelusta18.6.2025 08:30:00 EEST | Tiedote
EMMAn taide ulottuu ympäri Espoon kaupunkia. Yhteensä 70 julkista taideteosta on kaikkien kaupunkilaisten saavutettavissa eri puolilla Espoota ja määrä tulee täydentymään. Kesäkuun alussa teokset on lisätty Espoon kaupungin avoimeen karttapalveluun yhteistyössä Espoon kaupunkitekniikan keskuksen kanssa. Taide kaupungilla -karttapalvelun tavoitteena on parantaa tiedon jakamista ja teosten löydettävyyttä.
Kaupunginhallitus: Espoontorin asemakaavan muutos mahdollistaa asemanseudun kehittämisen16.6.2025 19:55:34 EEST | Tiedote
Asemakaavan tavoitteena on mahdollistaa Espoontorin kauppakeskuksen laajentaminen hypermarketilla, lisätä asuntorakentamista sekä kehittää asemanseutua joukkoliikenteen solmukohtana.
Konserni- ja tilajaosto kokoontui ensimmäistä kertaa16.6.2025 14:06:20 EEST | Tiedote
Konserni- ja tilajaosto tukee kaupunginhallitusta kaupungin tytäryhteisöjen johtamisessa sekä muiden yhteisöjen ohjauksessa ja seurannassa.
Stadsträdgårdens trädbank hjälper Esbo att anpassa sig till klimatförändringen12.6.2025 11:19:59 EEST | Pressmeddelande
Den globala uppvärmningen kommer inom en snar framtid att leda till liknande väderförhållanden i Esbo som i Centraleuropa. Därför bereder sig staden på och anpassar sig till klimatförändringen genom ett nytt försök, där trädslag importeras från sydliga länder och odlas som framtida gatuträd.
Kaupunginpuutarhan puupankki auttaa Espoota sopeutumaan ilmastonmuutokseen12.6.2025 11:19:59 EEST | Tiedote
Ilmaston lämpeneminen tuo lähitulevaisuudessa Espooseen Keski-Euroopan olosuhteet. Siksi kaupunki varautuu ja sopeutuu ilmastonmuutokseen uudella kokeilulla, jossa etelästä tuotuja puulajeja kasvatetaan tulevaisuuden katupuiksi.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme