Vaasan kaupunki - Vasa stad

TIEDOTE: Pohjanmaan museon muistohallin lasimaalauksen kunnostus alkaa

Jaa

Pohjanmaan museon muistohallin ikkunaa koristaa Henry Ericssonin lasimaalaus ”Isänmaa”. Yli 90-vuotias lasimaalaus kaipaa kunnostusta ja sen kunnostustyöt alkavat heinäkuun lopulla. Kunnostuksen aikana maalaus ei ole yleisön nähtävillä.

Kuva: Vaasan kaupunki
Kuva: Vaasan kaupunki

Pohjanmaan museon muistohalliin kuuluu taiteilija Henry Ericssonin (1898-1933) suunnittelema ja Salomo Wuorion koristemaalausliikkeen toteuttama upea lasimaalaus Isänmaa.

Yli 90-vuotiaan lasimaalauksen kunnostustyöt alkavat maanantaina 18.7.2022. Lasimaalauksen kunnostustöistä vastaa Lasipaja Marjut Kalin. Kunnostuksen aikana lasimaalaus irrotetaan ja kuljetetaan Marjut Kalin-Eloahon työhuoneelle konservoitavaksi.

- Tässä konservointityössä korjataan lasimaalauspaneelit kuntoon konservoinnin pääperiaatteita noudattaen. Konservoinnin tarkoituksena on turvata yhteisen kulttuuriperintömme säilyminen tuleville sukupolville. Tehdään niin paljon kuin tarve vaatii, niin vähän kuin tarve vaatii, kertoo kunnostustöistä vastaava Marjut Kalin-Eloaho.

Kalin-Eloaholla on runsaasti kokemusta historiallisesti merkittävien lasimaalausten konservoinnista. Hänen käsialaansa ovat muun muassa Tampereen Tuomiokirkon ja Maarianhaminan kirkon lyijylasitöiden konservointi sekä useiden muiden suomalaisten kirkkojen lasimaalausten konservointi.

Lasimaalauksen konservointi vaatii tarkkaa dokumentointia

Muistohallin läntisen puolen ikkunassa oleva lasimaalaus on alkuperäisessä kunnossaan ja siitä on havaittavissa vuosien saatossa syntyneet kulumat. Myös sijainti meren läheisyydessä on vaikuttanut lasimaalauksen tämänhetkiseen kuntoon.

- Lasimaalausten pinnoilta on havaittavissa vahvasti kondenssiveden aiheuttamaa valumajälkeä, jotka ovat vuosien saatossa kiinnittyneet lasimaalauksen pintaan. Suuri osa lasimaalauksen pinnoista on maalattuja ja tähän karheaan pintaan lika kiinnittyy erityisen kovasti kiinni. Laseissa on pintamuutoksia ja samentumia. Meren läheisyydessä myös suolan vaikutus pintoihin on nähtävissä, kertoo Kalin-Eloaho.

Konservointiin liittyy oleellisesti teosten tarkka dokumentointi. Dokumentoinnin avulla turvataan teoksen säilyminen alkuperäisen kaltaisena ja dokumentointia tuetaan myös visuaalisella materiaalilla.

- Tarkka dokumentointi antaa myös mahdollisuuden jäljentää tai kopioida tarvittaessa lasimaalaus uudelleen. Konservointitoimenpiteet ovat sellaisia, jotka täytyy tarvittaessa voida poistaa ja työ palauttaa alkuperäiseen kuntoon, Kalin-Eloaho kertoo prosessista.

Lasimaalauksen kunnostustöiden on määrä valmistua syyskuussa 2023. Kun Pohjanmaan museon viereiset viljasiilot on saatu purettua, lasimaalaus asennetaan takaisin. Siilojen purkutöistä aiheutuva tärinä voisi vahingoittaa lasimaalausta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Auli Jämsänen
Kokoelmapäällikkö I Samlingschef
Vaasan kaupungin museot
Puh.I Tfn (06) 325 3785, 040 764 4125
auli.jamsanen@vaasa.fi

Kuvat

Kuva: Vaasan kaupunki
Kuva: Vaasan kaupunki
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Vaasan kaupunki - Vasa stad
Vaasan kaupunki - Vasa stad
PL / PB 3
65101 Vaasa

+358 6 325 1111http://www.vaasa.fi

Aina aurinkoinen Vaasa on Pohjolan energiapääkaupunki, jossa yhdistyvät innovatiivisuus, teknologia, laadukkaat palvelut, monipuolinen koulutus- ja kulttuuritarjonta sekä energinen meininki.

Alltid soliga Vasa är Nordens energihuvudstad som förenar innovativitet, teknologi, högklassiga tjänster, mångsidigt utbildnings- och kulturutbud och positiv energi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vaasan kaupunki - Vasa stad

Det går igen att bada vid Abborröns badstrand – också de övriga badstränderna i Vasa som kontrollerats uppfyllde kvalitetskraven16.8.2022 13:56:05 EEST | Tiedote

Under vecka 32 har det tagits prov (13 st.) i enlighet uppföljningskalendern för badvattnet vid alla allmänna badstränder i Vasa. I ett vattenprov som tagits 8.8 vid Abborröns badstrand konstaterades fekala Escherichia coli-bakterier, och därför belades badstranden med badförbud. I ett nytt prov, som togs 12.8, konstaterades bakteriemängden underskrida gränserna för åtgärder enligt kvalitetskraven, vilket gör att man igen kan bada vid Abborröns badstrand.

Ahvensaaren uimarannalla voi taas uida – myös muut Vaasan tutkitut uimarannat täyttivät laatuvaatimukset16.8.2022 13:54:58 EEST | Tiedote

Viikolla 32 on otettu Vaasan kaikilta yleisiltä uimarannoilta (13 kpl) seurantakalenterin mukaiset uimavesinäytteet. Ahvensaaren uimarannalta 8.8. otetussa vesinäytteessä todettiin suolistoperäisiä Escherichia coli -bakteereja, jonka takia uimarannalle asetettiin uimakielto. 12.8. otetussa uusintanäytteessä bakteerimäärien todettiin alittavan laatuvaatimusten mukaiset toimenpiderajat, joten Ahvensaaren uimarannalla voi taas uida.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme