Kustantamo S&S

Tiedote: Saamelaisten kalloja on mitattu rotututkimuksen tarpeisiin vielä 1970-luvulla

Jaa

Saamelaisten kalloja on mitattu rotututkimuksen tarpeisiin vielä 1970-luvulla. Vastatuuleen-tietokirja avaa saamelaisten ylisukupolvisia traumoja ja pakkosuomalaistamista.

Suomen Saamenmaalla oli vielä 1960- ja 70-luvuilla kaksikin laajaa fyysisen antropologian tutkimushanketta, joissa mitattiin satojen saamelaisten kalloja, tutkittiin heidän ihonväriään, hiusten rakennetta ja monta muuta ominaisuutta. Mittaukset heijastavat sitä, kuinka saamelaisia pidettiin pitkään muita alempiarvoisena kansana.

Fyysisen antropologian mittauksista jäi monille saamelaisille syvä trauma ja paljon ahdistusta, joka seuraa heitä vielä tänäänkin. Kukka Rannan ja Jaana Kannisen uusi tietokirja Vastatuuleen – Saamen kansan pakkosuomalaistamisesta antaa saamelaisten puhua rasismista, vihapuheen ja pakkosuomalaistamisen kokemuksistaan. Tärkeitä teemoja ovat myös maiden menetys ja saamelaisten kokemukset oman maailmankuvan, yhteiskuntajärjestelmän ja kielen kieltämisestä. Vastatuuleen on tehty tiiviissä vuorovaikutuksessa saamelaisten kanssa, alkuperäiskansatutkimuksen eettisten ohjeiden luotsaamana.

Monista vallan väärinkäytöksistä johtuen saamelaiset kokevat Suomen valtiota kohtaan syvää epäluottamusta, mikä ilmenee monenlaisena vastakkainasetteluna valtaväestön kanssa. Osasyynä konflikteihin on suomalaisten syvä rakenteellinen tietovaje saamelaisista ja saamelaisuudesta. Tietokirja syntyi tarpeesta paikata tätä vajetta.

Kukka Ranta (s. 1982) ja Jaana Kanninen (s. 1954) ovat toimittajia ja tietokirjailijoita. Ranta on myös valokuvaaja ja väitöskirjatutkija, ja Kanninen on tehnyt pitkän uran Yleisradion ulkomaantoimittajana. Molemmat ovat perehtyneet maailmalla ihmisoikeuksiin ja ympäristökriiseihin, sekä raportoineet erityisesti Latinalaisen Amerikan alkuperäiskansoista.

Arvostelukappaleet ja haastattelupyynnöt: johanna.forss@sets.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Lataa
Lataa
Kannen valokuva: Lada Suomenrinne
Kannen valokuva: Lada Suomenrinne
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Kustantamo S&S
Kustantamo S&S
Snellmaninkatu 13
00170 Helsinki

https://kustantamo.sets.fi/

Kustantamo S&S – ystävien kesken S&S – julkaisee laadukasta kauno-, tieto- ja lastenkirjallisuutta. S&S on osa Schildts & Söderströmsiä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kustantamo S&S

"Millainen olisi realistinen utopia?" kysyi Piia Leino romaania kirjoittaessaan11.8.2022 12:56:46 EEST | Tiedote

Piian Leinon Aarteidesi aikakirjat sijoittuu tulevaisuuteen, jossa henkisesti kypsynyt ihmiskunta on onnistunut ratkaisemaan monet aikamme ongelmat. Kun päähenkilö Oula saa tilaisuuden tutkia 2020-luvulla kuolleen, syväjäädytetyn miljonäärin muistoja, entisaikojen maailma sekä järkyttää että kiehtoo häntä. Lopulta hän löytää jotain, mikä yllättää hänet täysin. Aarteidesi aikakirjat on Piia Leinon neljäs lähitulevaisuuteen sijoittuva teos. Se on vetävä lukuromaani, joka kasvaa uljaaksi ylistykseksi elämänilolle ja ihmismielen itseisarvoiselle kauneudelle.

Kesän lastenkirjoissa ajankohtaisia aiheita ja mielikuvituksen riemua16.6.2022 10:48:46 EEST | Tiedote

Annastiina Stormin Teräsmiespoika-kirjassa kesäloma onkin tavallista tapahtumarikkaampi – pitää opetella lentämään ja pelastaa kaupunki. Anu Kaajan ja Lee Lahikaisen Florian & Griselda on veikeä lorumuotoinen kerrostalosatu, joka muistuttaa hellittämisen ja hauskanpidon tärkeydestä. Eppu Nuotion ja Sanna Pelliccionin kirja Lappukaulatyttö kertoo näyttelijä Heidi Krohnin tarinan: hänet lähetettiin sotalapsena Ruotsiin. Harri Veistisen Revontuliefekti ja oranssit tiput on jännä seikkailutarina ahmimisikäisille. Reetta Niemelän ja Anne Vaskon Mummojen kirja! on mummouden ylistyslaulu ja kiva tuliainen mummolaan.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme