Tiedote: Sata vuotta laadukasta maltaan makua – Mallaskosken panimo juhlii pyöreitä vuosia Seinäjoella
Suomen merkittävimpiin pienpanimoihin kuuluva Mallaskoski viettää ensi vuonna 100-vuotisjuhliaan. Panimo perustettiin Seinäjoelle 1921. Juhlavuoteen valmistautuva pohjalaispanimo luottaa synkkyydestä syntyneisiin olutperinteisiin ja uusien käsityöoluiden voimaan.
Seinäjoella on harjoitettu oluenvalmistusta aina 1800-luvun puolivälistä saakka. Suomen itsenäistymisen aikoihin ja kieltolain ensimmäisinä vuosina panimotoiminta oli kuitenkin paikkakunnalla pysähdyksissä.
Kristiinankaupungin Toivo-panimossa oppinsa saanut Johan Wallenius aloitti virvoitusjuomien valmistuksen Seinäjoella kieltolain aikaan vuonna 1921. Walleniuksen ensimmäinen tuotantolaitos sijaitsi vanhan pesutuvan nurkassa Jerikontiellä eli nykyisessä kaupungin keskustassa, Jaakkolantien ja Vapaudentien kulmassa.
Vuonna 1928 Wallenius osti maalaiskunnan puolelta jokivarresta maapalstan, jonne hän rakennutti uuden panimon. Juomien valmistus alkoi seuraavana vuonna. Kieltolain aikaan Mallaskosken Tehtaiden tuotannossa oli vain virvoitusjuomia ja mietoja mallasjuomia. Kieltolain loputtua 1932 panimo valmisti II ja III veroluokan oluita mm. Kuohu-tuotemerkillä.
Parhaimmillaan 1950-luvulla Mallaskoski työllisti jopa 150 ihmistä. Silloiseen Seinäjoen väkilukuun suhteutettuna kyseessä oli merkittävä työllistäjä. Oluen paneminen Mallaskoskella loppui 1964 ja koko toiminta seuraavana vuonna.
Uusi panimo syntyi entisen tehtaan paikalle
Kuusi Seinäjoelta lähtöisin olevaa nuorta miestä, joiden joukossa oli nykyinen tehtaanjohtaja Jyri Ojaluoma, päättivät perustaa Mallaskosken panimon uudelleen entisen panimon paikalle 1997. Ensimmäiset vanhaa perinteistä nimeä kantaneet Kuohu-oluet valmistuivat joen rannassa vuonna 1999.
Ojaluoma on vastannut oluiden valmistuksesta Mallaskoskella jo yli 20 vuotta. Alussa hänellä oli oppi-isänä alkuperäisen panimon perustajan pojanpoika, panimoinsinööri Juhani Wallenius.
”Walleniuksen ansiosta löysimme ja saimme elvytettyä vanhan Mallaskosken Tehtaiden panimohiivan, joka on meillä jatkuvassa käytössä. Perinteet elävät näin sananmukaisesti panimolla sukupolvesta toiseen”, Ojaluoma sanoo.
Panimoa laajennettiin kolmisen vuotta sitten lisäämällä käymistilaa, mikä mahdollistaa tällä hetkellä puolen miljoonan litran vuosituotannon. Vuonna 2019 tuotantomäärä oli noin 450 000 litraa. Oluttehtaan yhteydessä toimii Mallaskosken panimoravintola, joka järjestää panimokierroksia ja elämyksellisiä olutmaistiaisia.
Synkkyydestä syntynyt – 100 vuotta laatuoluen valmistusta Seinäjoella
Mallaskoski on yksi vanhimmista yhä toiminnassa olevista käsityöpanimoista Suomessa. Tänä päivänä panimoyhtiö on osa kotimaista Momentin Group -konsernia, johon kuuluu myös ravintoloita sekä juomien maahantuonti- ja vähittäismyyntiyrityksiä Suomessa ja Baltian maissa.
Mallaskoski ammentaa inspiraationsa oluiden panemiseen pohjalaisen sielunmaiseman synkkyydestä. Mallaskoskella aurinko ei paista, elämä ei hymyile ja turha rupattelu ei kiinnosta.
Oluiden perusta on 1920-luvulta saakka valmistetuissa laadukkaissa lageroluissa ja niiden kotimaisessa viljapohjassa. Vaaleat ja tummat lagerit ovat pysyneet valikoimissa halki vuosikymmenten ja saaneet syvyyttä viime vuosien pienpanimoiden vahvasta esiinmarssista.
”Olemme ottaneet avosylin vastaan uusien oluttyylien, raaka-aineiden ja kasvavan olutharrastajien määrän tuomat haasteet. Oluidemme makukirjo kattaa tänä päivänä trendikkäät hapanoluet, harrastajien suosimat vahvasti humaloidut IPAt, tukevat tynnyrissä kypsytetyt imperial stoutit sekä vehnäoluet”, Ojaluoma luettelee.
Mielkiintoisen lisän makukirjoon tuo panimon ensimmäisen sijaintipaikan nimeä kantava Jeriko Wild Ale, joka on käytetty oluttehtaan rannasta kerätyillä aidoilla villihiivoilla.
”Veimme oluen vierrettä ämpäreissä joen rantaan ja annoimme niiden olla siellä yön yli. Astiat keräsivät ilmasta villihiivoja, joilla olut saatiin käytettyä ikivanhaan tapaan”, Ojaluoma kuvailee.
Oma lukunsa on Enkidu-sumeriolut, jonka juuret juontavat peräti 4500 vuoden taakse. Ojaluoma herätti muinaisreseptin henkiin yhteistyössä Helsingin yliopiston assyriologian professorin Simo Parpolan kanssa. Endiku valmistettiin oluen jumalattarelle Ninkasille tehdyn hymnin pohjalta.
Juhlavuoden ohjelma valmistuu kovaa vauhtia – 100-vuotisjuhlaolut suunnitteilla
Vuosi 2021 on Mallaskoskella yhtä juhlaa. Tapahtumavuosi alkaa Lakeuden Panimojuhlilla, jotka järjestetään 29.–30. tammikuuta Seinäjoen Rytmikorjaamolla. Festivaalilla saa ensi-iltansa juhlavuoden ensimmäinen olutuutuus Tiltu Oatmeal Stout.
Olut on saanut nimensä panimolla alkuvuosina töitä tehneen Tiltu-hevosen mukaan. Mallaskosken Tehtaat sai Tiltun sotasaaliina Venäjältä. Hevonen oli tärkeässä roolissa, kun panimon oluita kuljetettiin pitkin pitäjiä asiakkaille – talvella reen ja kesällä kärryjen kyydissä. Tiltu-olut on esikuvansa mukaan tumma ja rehti stout.
Juhlavuoteen sisältyy 100-vuotisjuhlaoluen valmistaminen. Olut julkistetaan ensi vuoden keväällä. Se on suunniteltu yhdessä panimomestari Juhani Walleniuksen kanssa. Oluen pohjana käytetään pohjalaista artesaanimalasta. Humalat on valittu aikakaudelle ominaisten lajikkeiden mukaan.
Varsinaisia 100-vuotisjuhlia on tarkoitus viettää ensi kesäkuun puolivälissä Mallaskosken panimolla Seinäjoella. Mahdolliset koronaviruksesta aiheuttavat rajoitukset saattavat tuoda muutoksia tapahtumavuoden suunnitelmiin ja aikatauluihin.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Jyri Ojaluoma, tehtaanjohtaja, p. 040 961 5663, jyri(at)mallaskoski.com
Sanna Kurvinen, tuotepäällikkö, p. 050 536 1773, sanna(at)mallaskoski.com
Kuvat




Tietoja julkaisijasta
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Viisi Tähteä
Taiteilija Riiko Sakkinen piilotti Molotovin cocktaileja Hotelli- ja ravintolamuseoon9.6.2022 11:41:06 EEST | Tiedote
Kuvataiteilija Riiko Sakkisen provosoiva taide teki intervention Hotelli- ja ravintolamuseoon Helsinkiin. Interventio ei käsittele ruokaa ja juomaa ravintona, vaan keskittyy pakkauksiin, jotka toimivat propagandan välineinä. Ajatuksia ravisuttavat teokset piiloutuvat museon kokoelmanäyttelyyn ja ovat nähtävillä 14.8. saakka.
Palace on yhä paras ravintola – Brutaalibistro on Suomen oma ravintolatrendi18.5.2022 16:39:12 EEST | Tiedote
Helsinkiläinen Ravintola Palace on Suomen paras ravintola. Palace äänestettiin jo kolmannen kerran peräkkäin voittajaksi Suomen 50 Parasta Ravintolaa -äänestyksessä. Seuraavina ovat helsinkiläiset BasBas, Savoy, Alexanderplats ja Grön. Vuoden ravintolahenkilö eli ”Ammattilaisten ammattilainen” on Michelin-tähtikokki ja ravintoloitsija Tommi Tuominen.
Suomen 50 Parasta Ravintolaa 2022 julkistetaan Gastro-messuilla keskiviikkona 18.5. klo 15.3011.5.2022 14:37:08 EEST | Kutsu
Tervetuloa Suomen 50 Parasta Ravintolaa -äänestyksen julkistamistilaisuuteen Gastro Helsinki 2022 -messuille Helsingin Messukeskukseen.
Suomen 50 Parasta Ravintolaa 2022 -äänestys päättyy vappuaattona28.4.2022 14:26:29 EEST | Tiedote
Viisi Tähteä -verkkomedian järjestämä Suomen 50 Parasta Ravintolaa 2022 -äänestys päättyy vappuaattona klo 24. Tulokset julkistetaan Gastro Helsinki 2022 -messuilla Helsingin Messukeskuksessa 18. toukokuuta kello 15.30.
Suomen 50 Parasta Ravintolaa 2022 -äänestys käynnistyi – lista julki Gastro-messuilla toukokuussa4.4.2022 14:03:33 EEST | Tiedote
Viisi Tähteä -verkkomedian järjestämä Suomen 50 Parasta Ravintolaa 2022 -äänestys käynnistyi maanantaina. Äänestysaikaa on 30. huhtikuuta saakka. Tulokset julkistetaan Gastro Helsinki 2022 -messuilla Helsingin Messukeskuksessa 18. toukokuuta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme