WSOY

Tiedote: Taajuus Z -kirjoituskilpailun voitti Dess Terentjeva

Jaa

WSOY:n Taajuus Z -kirjoituskilpailun voitti fantasiakirjailija Dess Terentjeva, jonka käsikirjoitus hurmasi raadin tuoreella ilmaisulla, positiivisella asenteella ja ihanalla tarinalla.

Kuva: Siiri Enoranta
Kuva: Siiri Enoranta

Kirjoituskilpailussa haettiin uutta, monimuotoista ääntä nuortenkirjallisuuteen. Voittaja saa 5000 euron rahapalkinnon sekä kustannussopimuksen. Palkintosumman lahjoittaa WSOY:n kirjallisuussäätiö.

"Dess Terentjevan tekstissä puhutteli sen vahva omaäänisyys: se yllättää, ilahduttaa ja hykerryttää. Terentjevan tekstissä kiteytyy se, mitä lähdimme Taajuus Z -kirjoituskilpailusta etsimään: uutta ääntä, joka kotimaisesta kirjallisuuskentästä vielä puuttui. Toivottavasti tämä on askel kohti yhä moniäänisempää ja -muotoisempaa suomalaista kirjallisuutta", toteaa kilpailuraadin jäsen, käsikirjoittaja Anna Brotkin.

"Kun luin WSOY:n Taajuus Z -kisasta, tiesin heti, että haluan osallistua siihen. Olin jo pitkään halunnut kuvata tiedostavaksi aikuiseksi kasvavan nuoren monimutkaisia ja joskus ristiriitaisiakin ajatuksia. Pyrin luomaan tekstin, joka on kulttuurisesti sekä seksuaalisuus- ja sukupuolimielessä monimuotoinen, mutta jossa vähemmistöjen kohtaamia ongelmia ei lakaista maton alle. Elämme tällä hetkellä kulttuurista murrosta, johon liittyvistä ilmiöistä tulee kirjoittaa myös nuorille. Nuoret ovat fiksuja ja ajattelevaisia ja joskus he osaavat kuulla vaiennettujen ääniä aikuisia paremmin. Halusin kirjoittaa nykynuorista ja nykynuorille, koska ihailen heitä. Juuri nuorten kiihkeä välittäminen marginaalissa elävistä ihmisistä on toiminut kirjan inspiraationa”, Dess Terentjeva kertoo.

Terentjevan käsikirjoitus julkaistaan 1.10.2021 nimellä Ihana.

Raadin perusteluissa todetaan, että käsikirjoitus kertoo säkenöivällä nuoruuden energialla ja välittömyydellä yhden tarinan nuorten elämästä tämän hetken Suomessa. Tarinassa teini-ikäinen Lilja ihastuu netissä Ihanaan, joka osoittautuu isän naisystävän lapseksi ja se tuo ihastumiseen aivan uudet kierrokset. Kertomisen muoto, säeromaani, alleviivaa tarinan vetovoimaa ja kerronta lähenee spoken wordia. Tarina on kirjoitettu persoonallisella äänellä, joka tuo lukijan lähelle kertoja-Liljaa, joka on sarjaihastuja ja jää välillä tuhannen mustasukkaisuuspuhvelin alle.

Käsikirjoituksessa kyseenalaistetaan yleisiä, syvään juurtuneita käsityksiä ihmisyydestä, mutta siinä tiedostetaan myös omien asenteiden rajat. Terentjevan teksti menee kohti kertojan tunteita ja siitä puuttuu kaikki valmiiksi pureskeltu: lukija saa itse oivaltaa tarinan merkityksen, mikä tekee lukukokemuksesta raikkaan ja täyden. 

Kirjoituskilpailun raadin muodostivat käsikirjoittaja Anna Brotkin, kirjailija Riina Mattila, näyttelijä, kirjailija Jani Toivola ja kustantamon edustajana kustantaja Ulla Huopaniemi-Sirén.

Dess Terentjeva on syntynyt vuonna 1992 Venäjällä. Hän asuu nykyään Tampereella ja on valmistunut Jyväskylän yliopistosta kirjallisuuden maisteriksi. Terentjeva on julkaissut aiemmin kaksi fantasiakirjaa yhdessä Susanna Hynysen kanssa. ”Ihana” on hänen ensimmäinen nuortenkirjansa.

Yhteystiedot:

WSOY, kustantaja Ulla Huopaniemi-Siren: ulla.huopaniemi-siren(at)wsoy.fi

Avainsanat

Kuvat

Kuva: Siiri Enoranta
Kuva: Siiri Enoranta
Lataa

Tietoja julkaisijasta

WSOY
WSOY
Lönnrotinkatu 18 A
00120 Helsinki

010 5060 200http://www.wsoy.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta WSOY

Tiedote: WSOY:n kevään 2022 kirjat on julkistettu16.11.2021 10:00:00 EET | Tiedote

Kotimainen kaunokirjallisuus Kevään esikoiskirjailijoita ovat Jenni Toivoniemi, Hanna Meretoja, Veera Ikonen, Petra Forstén ja Mikael Viima. Jussi-palkitun elokuvantekijän ja käsikirjoittajan Jenni Toivoniemen Valtakausi on sujuvasanainen, hurmaavan nokkela ja moniääninen tarina ystävyydestä ja nuoruudesta 90-luvun Kalliosta. Hanna Meretojan Elotulet on haikea esikoisteos merestä, rakkaudesta ja kuoleman läheisyydestä, joka sytyttää elämisen vimman. Veera Ikosen Pimeässä syttyy majakka on koskettava romaani lapsen menettämisestä, pohjattomasta surusta ja tuulen pieksemästä majakkasaaresta. Petra Forsténin Kadonneet tytöt -romaanissa pohditaan sitä, miten paljon menneisyytemme sanelee nykyhetkeä ja minäkuvaamme; olemmeko yhä samoja ihmisiä kuin 16-vuotiaana; voiko menneisyyden virheistä ottaa oppia. Mikael Viiman Verijälki aloittaa realistisen ja kovaotteisen Aarni Susi -dekkarisarjan, jossa väkivaltarikollisia jahtaavan poliisin oma mieli on kaikkein pimein paikka. Esikoisromaaninsa ju

Akateemikko, kirjailija Kirsi Kunnas in memoriam8.11.2021 21:00:11 EET | Tiedote

Akateemikko Kirsi Kunnas (1924–2021) oli suuri runoilija, modernin suomalaisen lastenkirjallisuuden uranuurtaja ja rakastetuimpia kirjailijoitamme. Hänen nonsense-henkiset, huumorilla maustetut runonsa ovat käsite ja puhuttelevat aikuisia sekä lapsia. Helsingissä taiteilijaperheeseen 14.12.1924 syntyneen Kirsi Kunnaksen ensimmäinen runoteos Villiomenapuu ilmestyi vuonna 1947. Lapsille hän ryhtyi kirjoittamaan 1950-luvulla. Kirsi Kunnas julkaisi 13 runokokoelmaa, satuja, loruja sekä aapisia ja lukukirjoja. Kunnas myös käänsi suomeksi useita lastenkirjoja sekä -runokokoelmia. Työnsä lastenkirjallisuuden parissa hän aloitti riimittelemällä suomeksi Hanhiemon iloisen lippaan, kokoelman englantilaisia lastenkamarirunoja. Paitsi runoilijana, Kunnas tunnettiin myös aktiivisena yhteiskunnallisena vaikuttajana. Hän nosti esiin etenkin lapsille lukemisen merkitystä niin varhaisen vuorovaikutuksen kuin kielellisen kehityksen perustana. Kirsin Kunnaksen viimeiseksi jääneessä teoksessa Tiitiäisen m

Tiedote: Dekkaristi Vera Vala aloittaa uuden Milanoon sijoittuvan Salla Kotka -sarjan7.9.2021 09:00:00 EEST | Tiedote

Dekkaristi Vera Valan Salla Kotka -sarja tuo suomalaiseen jännityskirjallisuuteen vahvan oikeuspsykologisen otteen ja italialaista sykettä. WSOY julkaisee kirjasarjan avausosan Italialainen peli elokuussa 2022. Kirjasarjan päähenkilö on Milanossa profiloijan uraansa aloitteleva Salla Kotka. Hän tempautuu puolustusasianajan avustajana heti mukaan keskelle sarjamurhatutkintaa samalla kun käy vaikeaa kamppailua oman menneisyytensä kanssa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme