WSOY

Tiedote: Taajuus Z -kirjoituskilpailun voitti Dess Terentjeva

Jaa

WSOY:n Taajuus Z -kirjoituskilpailun voitti fantasiakirjailija Dess Terentjeva, jonka käsikirjoitus hurmasi raadin tuoreella ilmaisulla, positiivisella asenteella ja ihanalla tarinalla.

Kuva: Siiri Enoranta
Kuva: Siiri Enoranta

Kirjoituskilpailussa haettiin uutta, monimuotoista ääntä nuortenkirjallisuuteen. Voittaja saa 5000 euron rahapalkinnon sekä kustannussopimuksen. Palkintosumman lahjoittaa WSOY:n kirjallisuussäätiö.

"Dess Terentjevan tekstissä puhutteli sen vahva omaäänisyys: se yllättää, ilahduttaa ja hykerryttää. Terentjevan tekstissä kiteytyy se, mitä lähdimme Taajuus Z -kirjoituskilpailusta etsimään: uutta ääntä, joka kotimaisesta kirjallisuuskentästä vielä puuttui. Toivottavasti tämä on askel kohti yhä moniäänisempää ja -muotoisempaa suomalaista kirjallisuutta", toteaa kilpailuraadin jäsen, käsikirjoittaja Anna Brotkin.

"Kun luin WSOY:n Taajuus Z -kisasta, tiesin heti, että haluan osallistua siihen. Olin jo pitkään halunnut kuvata tiedostavaksi aikuiseksi kasvavan nuoren monimutkaisia ja joskus ristiriitaisiakin ajatuksia. Pyrin luomaan tekstin, joka on kulttuurisesti sekä seksuaalisuus- ja sukupuolimielessä monimuotoinen, mutta jossa vähemmistöjen kohtaamia ongelmia ei lakaista maton alle. Elämme tällä hetkellä kulttuurista murrosta, johon liittyvistä ilmiöistä tulee kirjoittaa myös nuorille. Nuoret ovat fiksuja ja ajattelevaisia ja joskus he osaavat kuulla vaiennettujen ääniä aikuisia paremmin. Halusin kirjoittaa nykynuorista ja nykynuorille, koska ihailen heitä. Juuri nuorten kiihkeä välittäminen marginaalissa elävistä ihmisistä on toiminut kirjan inspiraationa”, Dess Terentjeva kertoo.

Terentjevan käsikirjoitus julkaistaan 1.10.2021 nimellä Ihana.

Raadin perusteluissa todetaan, että käsikirjoitus kertoo säkenöivällä nuoruuden energialla ja välittömyydellä yhden tarinan nuorten elämästä tämän hetken Suomessa. Tarinassa teini-ikäinen Lilja ihastuu netissä Ihanaan, joka osoittautuu isän naisystävän lapseksi ja se tuo ihastumiseen aivan uudet kierrokset. Kertomisen muoto, säeromaani, alleviivaa tarinan vetovoimaa ja kerronta lähenee spoken wordia. Tarina on kirjoitettu persoonallisella äänellä, joka tuo lukijan lähelle kertoja-Liljaa, joka on sarjaihastuja ja jää välillä tuhannen mustasukkaisuuspuhvelin alle.

Käsikirjoituksessa kyseenalaistetaan yleisiä, syvään juurtuneita käsityksiä ihmisyydestä, mutta siinä tiedostetaan myös omien asenteiden rajat. Terentjevan teksti menee kohti kertojan tunteita ja siitä puuttuu kaikki valmiiksi pureskeltu: lukija saa itse oivaltaa tarinan merkityksen, mikä tekee lukukokemuksesta raikkaan ja täyden. 

Kirjoituskilpailun raadin muodostivat käsikirjoittaja Anna Brotkin, kirjailija Riina Mattila, näyttelijä, kirjailija Jani Toivola ja kustantamon edustajana kustantaja Ulla Huopaniemi-Sirén.

Dess Terentjeva on syntynyt vuonna 1992 Venäjällä. Hän asuu nykyään Tampereella ja on valmistunut Jyväskylän yliopistosta kirjallisuuden maisteriksi. Terentjeva on julkaissut aiemmin kaksi fantasiakirjaa yhdessä Susanna Hynysen kanssa. ”Ihana” on hänen ensimmäinen nuortenkirjansa.

Yhteystiedot:

WSOY, kustantaja Ulla Huopaniemi-Siren: ulla.huopaniemi-siren(at)wsoy.fi

Avainsanat

Kuvat

Kuva: Siiri Enoranta
Kuva: Siiri Enoranta
Lataa

Tietoja julkaisijasta

WSOY
WSOY
Lönnrotinkatu 18 A
00120 Helsinki

010 5060 200http://www.wsoy.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta WSOY

Tiedote: WSOY:n syksyn 2021 kirjat on julkistettu13.4.2021 09:21:47 EEST | Tiedote

Kotimainen kaunokirjallisuus Palkitun runoilijan ja kirjailijan Johanna Venhon Syyskirja on romaani Tove Janssonista. Teoksessa avataan taiteelle eletty elämä, sen kapina, lohtu, seikkailu ja ilkikurinen nauru. Kansainvälistä mainetta niittäneen Miki Liukkosen Elämä: esipuhe on hulvattoman hauska ja antelias romaani, joka tuo lukijan eteen todennäköisiä mahdottomuuksia ja pahaenteisiä todennäköisyyksiä. Syksyllä 40-vuotistaiteilijajuhlaansa viettävän Anja Snellmanin Kaikki minun isäni on romaani isästä, isättömyydestä, rakastumisen helppoudesta ja rakastamisen vaikeudesta. Suomen luetuimman kirjailijan Ilkka Remeksen Lohikäärmeen isku on jälleen polttavan ajankohtainen trilleri, jossa Suomen valtiojohto joutuu lopulta valitsemaan isänmaan ja oman henkensä välillä. Tuomas Kyrön Vasara ja käytettyjä nauloja, Mielensäpahoittaja iskee suoraan remontti-, kotoilu- ja mökkeilybuumiin! Kira Poutasen Surun kartta on kirkkaasti soiva romaani sukupolvelta toiselle siirtyvistä muistoista ja haavoi

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme