Tiedote/kutsu: Porttiteoriasta realismiin eli faktaa ja fiktiota päihteistä ja niiden käytöstä - Huumeet puhuttavat Helsingin Kontulan Asunnottomien yössä

Yksi keskustelun osallistujista, huumehoitoa ja huumausainepolitiikkaa tutkinut tutkijatohtori Riikka Perälä (VTT) on pohtinut olisiko tarvetta uudelle Marraskuun liikkeelle, jonka keskeiset kysymykset koskisivat esimerkiksi oikeuksia asumiseen ja palveluihin. Uusi liike keskittyisi ajamaan päihdeongelmiin liittyviä perusoikeuskysymyksiä yhteiskuntapolitiikan, oikeus- ja lääketieteen tutkijoiden sekä sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisten yhteiskunnallisen aktivismin ja laaja-alaisen yhteistyön keinoin.
Syksyllä 1967 syntyneen Marraskuun liikkeen tavoitteena oli parantaa yhteiskunnan hoiva- ja kontrolli-instituutioiden piirissä olevien mielisairaalapotilaiden, vankien, koulukotinuorten ja alkoholistien asemaa. Keskeinen kohderyhmä oli asunnottomat alkoholistit, joita menehtyi vuoden 1967 syksyn pakkasissa yhteensä 40.
"Marraskuun liikkeen vaikutus oli merkittävä, ja se näkyy nykyisten palvelujen toteutuksessa", sanoo Perälä. Esimerkiksi tällä hetkellä suuri osa mielenterveys- ja päihdeongelmista hoidetaan asiakasosallisuutta korostavissa avohuollon palveluissa. Käytännössä osallisuus toteutuu asiakkaan mukaan ottamisena häntä koskevien ratkaisujen tekemisessä. Yhtä lailla liikkeen perintö näkyy nykyisessä asunnottomuuspolitiikassa, jossa tähdennetään asumisen ensisijaisuutta yksilön elämänhallinnassa. Tällä tavoin jatketaan liikkeen periaatetta auttaen ehdoitta myös niitä ihmisiä, jotka eivät syystä tai toisesta kykene lopettamaan päihteiden käyttöään tai jotka erilaisista syistä johtuen elävät yhteiskunnan marginaalissa.
Päihdeongelmien hoitoon ja hallintaan liittyy kuitenkin harmaalla alueella tapahtuvia ratkaisuja, jotka rikkovat päihdeongelmista kärsivien oikeuksia. Hyvänä esimerkkinä ovat erilaiset asunnottomuuteen johtavat polut kaikkine mahdollisine tilanteineen, joissa viranomaiset eivät ole ryhtyneet tarvittaviin toimenpiteisiin.
"Kyse voi olla esimerkiksi siitä, että päihdeongelmista kärsivää ihmistä ei ole nähty tuen tarpeessa olevana ihmisenä, vaan pikemminkin muita ihmisiä päihteiden käytöllään häiritsevänä yhteiskunnallisen järjestyksen ongelmana. Näin ollen myös toimenpiteitä on mietitty näistä näkökulmista käsin ja yksilö tarpeineen on jäänyt taka-alalle", toteaa Perälä.
Kontulan ostoskeskus on mediassa leimattu huumeostariksi. Nyt järjestettävä tapahtuma kutsuu kaupunkilaisia ja asiantuntijoita yhteiseen rakentavaan keskusteluun tärkeän aihepiirin äärelle. Paikalle Asukastalo Wanha Postiin toivotaan erityisesti Mellunkylän alueen asukkaita, mutta myös laajemmin kaupunkilaisia, joita päihteiden käyttö, asunnottomuus ja jaettuihin julkisiin tiloihin sekä yhteiseen kaupunkitilaan liittyvät kysymykset puhuttelevat.
Porttiteoriasta realismiin eli faktaa ja fiktiota päihteistä ja niiden käytöstä
to 17.10. Wanha Posti, Kontula
OHJELMA
Klo 10 Kontulan Symppiksen vertaisten perustuma Matala Kynnys -bändi
Klo 11 Pelastusarmeijan Pitäjänmäen asumispalveluyksikön New Born -bändi
Klo 12-13 TED Talks (Carl Hart ja Johann Hari) -videopodcastien avulla pohditaan, onko valtaosa huumeisiin liittyvistä käsityksistä sittenkin harhaa?
Klo 13-15 Tärkeintä elämässä -työpaja, jossa yhteisötaiteilija Heidi Hännisen johdolla valmistetaan sapluunakuvia painettavaksi kangasväreillä kangaskasseihin
Klo 15-17 Winter's Bone -elokuva on Sundance-palkittu ravistava kasvutarina nuoresta naisesta, päihteistä, perhesiteistä ja totuuden etsinnästä
Klo 17-19 Paneelikeskustelu: asunnottomuus, päihteet ja naiserityisyys. Osallistujat: Pekka Hakkarainen (tutkimusprofessori), Riikka Perälä (tutkijatohtori), Mari Aalto (päihdepalveluiden päällikkö), Maria Mattsson (projektityöntekijä), Rainer Granfelt (yrittäjä), Satu (asukas). Keskustelua fasilitoi tutkijatohtori Pekka Tuominen.
Tapahtumaan osallistuvien ruoka- ja kahvitarjoilusta vastaavat Jimi Tenor ja Lämmin Itä-yhteisö.
Järjestäjinä: Kontulan D-asema (Diakonissalaitos), Kontulan Symppis (Helsingin kaupunki), Lämmin Itä-yhteisö ja Kontula Urban Film Festival. Tapahtuma kunnioittaa YK:n kansainvälistä päivää köyhyyden poistamiseksi.
Facebokissa: https://www.facebook.com/events/392399361693902/?ti=icl
Yhteyshenkilöt
Lisätietoja
Saija Karjala, kansalaistoiminnan tuottaja
D-asema Kontula, Diakonissalaitos
saija.karjala@hdl.fi, puh. 050 563 1711
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Diakonissalaitos toimii rohkeasti ihmisarvon puolesta yhteiskuntaa uudistaen
Olemme jo lähes 160 vuoden ajan kehittäneet kunnianhimoisesti luovia ratkaisuja yksilön arkeen ja yhteiskunnan haasteisiin. Yhdessä yhteiskunnallisen yrityksemme Rinnekotien kanssa elämme rinnalla, luomme kohtaamisia ja yhteisöjä, joissa jokainen löytää paikkansa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Diakonissalaitos
Kidutettujen kuntoutus on osa Suomen ihmisoikeusvastuuta26.6.2025 08:28:56 EEST | Tiedote
YK:n kansainvälistä päivää kidutuksen uhrien puolesta vietetään vuosittain 26. kesäkuuta. Päivän tarkoituksena on muistuttaa valtioiden vastuusta ehkäistä kidutusta ja tukea sen uhreja. Suomi on sitoutunut tarjoamaan kidutuksen uhreille kuntoutusta, mutta sitoumus ei toteudu ilman pysyvää rahoitusta ja kansallista osaamista.
Kutsu medialle: Voiko hyvinvointia rahoittaa upottamatta velkalaivaa?23.6.2025 07:21:15 EEST | Kutsu
Mitä tehdä, kun rahat ovat loppu, mutta pahoinvointi yhteiskunnassa lisääntyy? Tervetuloa kuulemaan ja keskustelemaan hyvinvointivaltion rahoituksesta ja vaikuttavuusperusteisista hankinnoista Diakonissalaitoksen kuivan maan leikkimieliselle miniristeilylle Poriin keskiviikkona 25.6.2025 klo 17–19!
Tukea siellä missä tarve on – uusi opas tukee etsivää ja jalkautuvaa päihdetyötä16.6.2025 09:59:19 EEST | Tiedote
Diakonissalaitoksen kehittämä toimintamalli tarjoaa konkreettisia työkaluja ja näkökulmia päihde- ja mielenterveysongelmista kärsivien ihmisten tukemiseen heidän omassa elinympäristössään. Oppaassa kuvataan matalan kynnyksen työmuoto, joka on tavoittanut yli 5 500 ihmistä ja tuottanut 28 000 kohtaamista vuosina 2019–2024.
Oppeja kadulla tehtävästä päihdetyöstä | Webinaari 16.6. klo 13–14.306.6.2025 14:10:53 EEST | Kutsu
Päihdeongelmat ovat Suomessa viime vuosina lisääntyneet. Katukulttuurissa tapahtuneet muutokset ja päihteiden saatavuuden lisääntyminen ovat tehneet etsivästä ja jalkautuvasta työstä entistäkin tärkeämpää.
Diakonissalaitos käynnistää Suomen ensimmäisen kanssatutkimuksen neurokirjosta2.6.2025 09:39:23 EEST | Tiedote
Miten neurokirjon aikuiset kokevat arjen haasteet, vahvuutensa ja saamansa tuen? Kokemusosaamisesta ammentava tutkimus tuottaa uutta ja ainutlaatuista tietoa neurokirjon aikuisten kokemuksista ja tuen tarpeista.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme