DiakonissalaitosDiakonissalaitos

Tiedote/kutsu: Porttiteoriasta realismiin eli faktaa ja fiktiota päihteistä ja niiden käytöstä - Huumeet puhuttavat Helsingin Kontulan Asunnottomien yössä

Jaa

Kontulan ostoskeskuksessa Helsingissä keskustellaan Asunnottomien yönä torstaina 17.10.2019 päihteistä ja niiden käytöstä. Porttiteoriasta realismiin -keskustelutilaisuudessa pohditaan kuinka yhteiselo kaupunkilaisten – asukkaiden, toimijoiden, yrittäjien ja päihteitä käyttävien välillä voisi sujua lähiössä entistä paremmin. Tarkoituksena on avata keskustelu eri näkökulmista käsin – naisnäkökulmaa unohtamatta.

Kontula Helsinki.  Kuva: Johanna Huiskonen.
Kontula Helsinki. Kuva: Johanna Huiskonen.

Yksi keskustelun osallistujista, huumehoitoa ja huumausainepolitiikkaa tutkinut tutkijatohtori​ Riikka Perälä​ (VTT) on pohtinut olisiko tarvetta uudelle Marraskuun liikkeelle, jonka keskeiset kysymykset koskisivat esimerkiksi oikeuksia asumiseen ja palveluihin. Uusi liike keskittyisi ajamaan päihdeongelmiin liittyviä perusoikeuskysymyksiä yhteiskuntapolitiikan, oikeus- ja lääketieteen tutkijoiden sekä sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisten yhteiskunnallisen aktivismin ja laaja-alaisen yhteistyön keinoin.

Syksyllä 1967 syntyneen Marraskuun liikkeen tavoitteena oli parantaa yhteiskunnan hoiva- ja kontrolli-instituutioiden piirissä olevien mielisairaalapotilaiden, vankien, koulukotinuorten ja alkoholistien asemaa. Keskeinen kohderyhmä oli asunnottomat alkoholistit, joita menehtyi vuoden 1967 syksyn pakkasissa yhteensä 40.

"Marraskuun liikkeen vaikutus oli merkittävä, ja se näkyy nykyisten palvelujen toteutuksessa", sanoo Perälä.  Esimerkiksi tällä hetkellä suuri osa mielenterveys- ja päihdeongelmista hoidetaan asiakasosallisuutta korostavissa avohuollon palveluissa. Käytännössä osallisuus toteutuu asiakkaan mukaan ottamisena häntä koskevien ratkaisujen tekemisessä. Yhtä lailla liikkeen perintö näkyy nykyisessä asunnottomuuspolitiikassa, jossa tähdennetään asumisen ensisijaisuutta yksilön elämänhallinnassa. Tällä tavoin jatketaan liikkeen periaatetta auttaen ehdoitta myös niitä ihmisiä, jotka eivät syystä tai toisesta kykene lopettamaan päihteiden käyttöään tai jotka erilaisista syistä johtuen elävät yhteiskunnan marginaalissa.

Päihdeongelmien hoitoon ja hallintaan liittyy kuitenkin harmaalla alueella tapahtuvia ratkaisuja, jotka rikkovat päihdeongelmista kärsivien oikeuksia. Hyvänä esimerkkinä ovat erilaiset asunnottomuuteen johtavat polut kaikkine mahdollisine tilanteineen, joissa viranomaiset eivät ole ryhtyneet tarvittaviin toimenpiteisiin.

"Kyse voi olla esimerkiksi siitä, että päihdeongelmista kärsivää ihmistä ei ole nähty tuen tarpeessa olevana ihmisenä, vaan pikemminkin muita ihmisiä päihteiden käytöllään häiritsevänä yhteiskunnallisen järjestyksen ongelmana. Näin ollen myös toimenpiteitä on mietitty näistä näkökulmista käsin ja yksilö tarpeineen on jäänyt taka-alalle", toteaa Perälä.

Kontulan ostoskeskus on mediassa leimattu huumeostariksi. Nyt järjestettävä tapahtuma kutsuu kaupunkilaisia ja asiantuntijoita yhteiseen rakentavaan keskusteluun tärkeän aihepiirin äärelle. Paikalle Asukastalo Wanha Postiin toivotaan erityisesti Mellunkylän alueen asukkaita, ​mutta myös laajemmin kaupunkilaisia, joita päihteiden käyttö, asunnottomuus ja jaettuihin julkisiin tiloihin sekä yhteiseen kaupunkitilaan liittyvät kysymykset puhuttelevat. 

Porttiteoriasta realismiin eli faktaa ja fiktiota päihteistä ja niiden käytöstä

to 17.10. Wanha Posti, Kontula

OHJELMA
Klo 10 Kontulan Symppiksen vertaisten perustuma Matala Kynnys -bändi
Klo 11 Pelastusarmeijan Pitäjänmäen asumispalveluyksikön New Born -bändi
Klo 12-13 TED Talks (Carl Hart ja Johann Hari) -videopodcastien avulla pohditaan, onko valtaosa huumeisiin liittyvistä käsityksistä sittenkin harhaa?
Klo 13-15 Tärkeintä elämässä -työpaja, jossa yhteisötaiteilija ​Heidi Hännisen johdolla valmistetaan sapluunakuvia painettavaksi kangasväreillä kangaskasseihin
Klo 15-17 Winter's Bone -elokuva on Sundance-palkittu ravistava kasvutarina nuoresta naisesta, päihteistä, perhesiteistä ja totuuden etsinnästä
Klo 17-19 Paneelikeskustelu: asunnottomuus, päihteet ja naiserityisyys. Osallistujat: Pekka Hakkarainen​ (tutkimusprofessori), ​ Riikka Perälä​ (tutkijatohtori), ​Mari Aalto (päihdepalveluiden päällikkö),​ Maria Mattsson​ (projektityöntekijä), ​Rainer Granfelt (yrittäjä),​ Satu​ (asukas). Keskustelua fasilitoi tutkijatohtori ​Pekka Tuominen​.

Tapahtumaan osallistuvien ruoka- ja kahvitarjoilusta vastaavat ​Jimi Tenor​ ja Lämmin Itä-yhteisö.

Järjestäjinä: Kontulan D-asema (Diakonissalaitos), Kontulan Symppis (Helsingin kaupunki), Lämmin Itä-yhteisö ja Kontula Urban Film Festival. Tapahtuma kunnioittaa YK:n kansainvälistä päivää köyhyyden poistamiseksi.

Facebokissa: https://www.facebook.com/events/392399361693902/?ti=icl

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja

Saija Karjala, kansalaistoiminnan tuottaja
D-asema Kontula, Diakonissalaitos
saija.karjala@hdl.fi, puh. 050 563 1711

Kuvat

Kontula Helsinki.  Kuva: Johanna Huiskonen.
Kontula Helsinki. Kuva: Johanna Huiskonen.
Lataa
Diakonissalaitos  slogan
Diakonissalaitos slogan
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Diakonissalaitos
Diakonissalaitos
Alppikatu 2
00530 HELSINKI

09 77 501http://www.hdl.fi

Diakonissalaitos on yleishyödyllinen säätiö, rohkea ihmisarvon puolustaja. Säätiö, siihen kuuluva Rinnekoti ja tytäryritys Diakonissalaitoksen Hoiva Oy tuottavat yhdessä vaikuttavia sosiaali- ja terveyspalveluita, jotka parantavat asiakkaiden elämää. Yhteiskunnallisena yrityksenä Diakonissalaitos laittaa hyvän kiertämään. Toiminnasta ja omaisuudesta syntyvällä tuotolla autetaan niitä, jotka ovat vaarassa jäädä yhteiskunnassamme syrjään. ​

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Diakonissalaitos

Diakonissalaitoksen Vamos palaa lähivalmennukseen – etätyössä opittiin uusia toimintatapoja1.6.2020 08:46:16 EESTTiedote

Koronakevään jälkeen Diakonissalaitoksen Vamoksen ryhmävalmennus palaa lähivalmennukseen kesäkuun alussa. Myös Vamoksen tuottama Kelan Nuotti-valmennus toteutuu parin kuukauden etäjakson jälkeen lähivalmennuksena. Tarvittaessa järjestetään myös etävalmennusta. Etätyöjaksolla otettiin haltuun myös uusi työväline, joka korvasi nuorten kanssa tehtävän lähityön kiitettävästi.

”Löysin mahdollisuuksia, joita en olisi koskaan tullut yksin ajatelleeksi” – Nuoria tuetaan läpi poikkeusaikojen Rovaniemellä22.5.2020 08:00:00 EESTTiedote

”Kun muutin paikkakunnalle, josta en tuntenut ketään – ilman töitä, harrastuksia tai opiskelupaikkaa tunsin olevani hukassa, eksyksissä ja niin yksin. Koronan aiheuttama poikkeustilanne on aiheuttanut yhteiskuntaan vähän samanlaisen tilanteen kuin minulla oli muuttaessani – eristäytymistä ja epävarmuutta”, kertoo Diakonissalaitoksen Vamos Rovaniemen nuori nimimerkillä Perillä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme