Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Tiedote/kutsu: Quo Vadiksen uusi kantaesitys tutkii roolileikkien rajoja

Jaa

Teatteri Quo Vadiksen uusi kantaesitys Sisarelleni kuvaa kahta teini-ikäistä sisarusta, jotka ottavat ensiaskelia aikuisuuteen. Kaikki ei vaan ole mennyt ihan niin kuin pitäisi. Oikeastaan mikään ei ole mennyt niin kuin pitäisi. Siirtymäriitti aikuisuuteen on ajautunut tuntemattomille, levottomille urille. Näytelmän ensi-ilta on Kanneltalossa keskiviikkona 29.8.2018.

Sisarelleni-näytelmän rooleissa sisaruksina nähdään Maija Rissanen ja Minerva Kautto. Kuva: Ida Stenroos
Sisarelleni-näytelmän rooleissa sisaruksina nähdään Maija Rissanen ja Minerva Kautto. Kuva: Ida Stenroos

Hiljan ja Marjan mielessä sekoittuvat sek­suaali­suus, aikuisten monitahoinen kaksinaismoralismi, ja ulkoa tulevat odotukset, joiden täyttäminen tuntuu mahdottomalta. Ratkaistakseen ristiriidan edes jollakin tavalla, tytöt ovat kehittäneet leikin – tai “rituaalin” – kuten he itse sitä nimittävät: roolileikeissä he kohtaavat haaveiden ja todellisuuden hahmoja, jotka ottavat puuttuvan aikuisen paikan tyttöjen itse rakentamassa todellisuudessa. Kun tyttöjen roolileikkeihin eksyy naapuriin muuttanut keski-ikäinen mies, ne alkavat saada uusia, hallitsemattomia sävyjä.

Leikit aikuistumisriitteinä

Käsikirjoituksen materiaali on syntynyt improvisaatiometodilla. Kohtauksia on kehitetty ryhmätyönä, tekstiä kierrätetty näyttämön kautta, omia kokemuksia on peilattu henkilöhahmoihin, tutkimustyötä tehty erilaisten tehtävien avulla. Lopulta käsikirjoittaja-ohjaaja Marko Järvikallas on kirjoittanut harjoitteissa syntyneen materiaalin pohjalta valmiin, eheän näytelmän. Tuloksena on pinnalta kevyt draama, jossa leikki ja sisäkkäiset roolit antavat huikeille näyttelijöille tilaa työskennellä syvältä koskettavan tematiikan parissa.

”Sisarelleni idea on pohjimmiltaan yksinkertainen: sisarukset yrittävät hallita hallitsematonta maailmaa ottamalla erinäisiä rooleja. Roolien sisällä he ovat vahvoja, valmiita kohtaamaan mitä tahansa vastoinkäymisiä – ja myös toisensa”, Marko Järvikallas kiteyttää.

Quo Vadis kiertää

Kanneltalon kolmen esityksen jälkeen Sisarelleni matkaa Lainsuojattomat-festivaaleille, jonne festivaalien teemateatteri Quo Vadis vie myös Healing Words -esityksensä sekä Runomaatti-teoksen. Helsingissä Sisarelleni-esitykset jatkuvat viidellä näytännöllä KokoTeatterissa marraskuussa.

Työryhmä

Esityksen on ohjannut ja käsikirjoittanut Marko Järvikallas, rooleissa nähdään Quo Vadiksen ydinryhmään kuuluvat Minerva Kautto ja Maija Rissanen sekä vierailevana Jan-Christian Söderholm. Puvustuksen ja lavastuksen on suunnitellut Annukka Pykäläinen ja valo- ja äänisuunnittelusta vastaa Roy Boswell. Tuottajana toimii Krista Mäkinen.

Kesto: 1,5 h, ei väliaikaa

Käsikirjoitus ja ohjaus: Marko Järvikallas
Roolit: Minerva Kautto, Maija Rissanen ja Jan-Christian Söderholm
Lavastus: Annukka Pykäläinen
Valo- ja äänisuunnittelu: Roy Boswell
Tuotanto: Krista Mäkinen

-------------------------

Esitykset

Teatteri Quo Vadis: Sisarelleni 
Kanneltalo, Klaneettitie 5, Helsinki

ke 29.8. klo 19 ensi-ilta

pe 31.8. klo 19

la 1.9. klo 16, taiteilijatapaaminen esityksen jälkeen

Liput: 15/12 €
Lippu.fi, jolloin hintaan lisätään toimitusmaksu

-------------------------

Hyvä toimittaja

Olet tervetullut Sisarelleni-esityksiin!

Varsinainen lehdistötilaisuus on ennakkonäytös ti 28.8. klo 19. Siihen voi varata paikat tuottaja Krista Mäkiseltä sähköpostitse, krista.quovadis@gmail.com

Voit kuitenkin tulla mihin esitykseen tahansa, joka sinulle parhaiten sopii. Muihin esityksiin varataan kutsuvierasliput tämän Lippu.fin linkin kautta: https://www.lippu.fi/tickets.html?fun=erdetail&affiliate=prf&doc=erdetaila&erid=2172320

Lisätietoja: 

tuottaja Krista Mäkinen, krista.quovadis@gmail.com, 050 3035 029

ohjaaja-käsikirjoittaja Marko Järvikallas, mjarvikallas@gmail.com, 050 464 5998

Linkki esityssivulle: https://quovadis.fi/ohjelmisto/tulossa/sisarelleni/

Linkki kuviin: https://quovadis.fi/media/

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Quo Vadis:
tuottaja Krista Mäkinen, krista.quovadis@gmail.com, 050 3035 029
ohjaaja-käsikirjoittaja Marko Järvikallas, mjarvikallas@gmail.com, 050 464 5998

Kanneltalon kulttuurituottaja Tiina Laukkanen
tiina.laukkanen@hel.fi
040 176 9173, 09 310 37841, http://www.kanneltalo.fi/yhteystiedot

Viestintäsuunnittelija Irene Salama
irene.salama@hel.fi
0400 293376, 09 310 80825
Helsingin kaupunki, Kulttuuri ja vapaa-aika, Viestintä- ja markkinointi

Kuvat

Sisarelleni-näytelmän rooleissa sisaruksina nähdään Maija Rissanen ja Minerva Kautto. Kuva: Ida Stenroos
Sisarelleni-näytelmän rooleissa sisaruksina nähdään Maija Rissanen ja Minerva Kautto. Kuva: Ida Stenroos
Lataa
Sisarelleni-näytelmän rooleissa sisaruksina nähdään Maija Rissanen ja Minerva Kautto. Kuva: Ida Stenroos
Sisarelleni-näytelmän rooleissa sisaruksina nähdään Maija Rissanen ja Minerva Kautto. Kuva: Ida Stenroos
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialahttps://www.hel.fi/kulttuurin-ja-vapaa-ajan-toimiala/fi/

Kanneltalo on rouhea teatteri- ja konserttitalo, joka sijaitsee Kannelmäen juna-aseman kupeessa, 13 minuutin junamatkan päässä Helsingin päärautatieasemalta.

kanneltalo.fi
Kanneltalo Facebookissa
Kanneltalo Instagramissa

Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala ylläpitää ja parantaa eri-ikäisten helsinkiläisten mahdollisuuksia henkiseen ja fyysiseen hyvinvointiin, sivistymiseen sekä aktiiviseen kansalaisuuteen ja tukee Helsingin elinvoimaisuutta. Toimiala jakautuu kolmeen palvelukokonaisuuteen, jotka ovat kulttuuri, liikunta ja nuoriso. Kanneltalo kuuluu kulttuurin palvelukokonaisuuteen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Satakielikuukausi hyllar språklig mångfald18.2.2019 11:47:53Tiedote

Flerspråkighetsmånaden Satakielikuukausi hyllar modersmålet, flerspråkighet och språklig mångfald. Festivalen, som i år firas för femte gången, inleds på den Internationella modersmålsdagen 21.2 och avslutas på Världspoesidagen och Internationella dagen mot rasism, och den breder ut sig till kulturcentrum, bibliotek, skolor och hem. Flerspråkighetsmånaden utmanar alla att reflektera över modersmålets och språkens betydelse genom konsten, möten och gemensamt görande. Festivalen firas även på andra håll i Norden under namnet Multilingual Month.

Satakielikuukausi juhlii kielellistä moninaisuutta18.2.2019 11:44:22Tiedote

Äidinkieltä, monikielisyyttä ja kielellistä moninaisuutta juhlistavaa Satakielikuukautta vietetään tänä vuonna viidettä kertaa. Kulttuurikeskuksiin, kirjastoihin, kouluihin ja koteihin levittäytyvä verkostofestivaali alkaa kansainvälisenä äidinkielen päivänä 21.2.2019 ja päättyy maailman runouden päivän ja maailman rasisminvastaisen päivän tapahtumiin 21.3.2019. Satakielikuukausi haastaa tarkastelemaan äidinkielen ja kielten merkitystä taiteen, kohtaamisten ja yhdessä tekemisen kautta. Festivaalia on vuodesta 2017 alkaen vietetty myös muissa Pohjoismaissa nimellä Multilingual Month.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme