SDP EDUSKUNTA

Tiedusteluvalvontavaliokunnan puheenjohtaja Mika Kari: Naton jäsenenä Suomen tiedusteluviranomaiset voivat huolehtia entistä paremmin tehtävistään - riittävät resurssit turvattava

Jaa
Suomen tuleva Nato-jäsenyys tuo muutoksia myös Suomen tiedustelutoimintaan liittyen, kertoo tiedusteluvalvontavaliokunnan puheenjohtaja Mika Kari (sd.).

- Nato-jäsenyys tulee laajentamaan Suomen sotilaallis- ja siviilitiedustelutoiminnan kenttää. Olemme jo tehneet kahdenvälistä tiedusteluyhteistyötä eri Naton jäsenmaiden kanssa, mutta jatkossa viranomaiset voivat toimia myös monenkeskisessä yhteistyössä liittokunnan rakenteiden piirissä ja kahdenvälinen yhteistyö syvenee. Suomen toimintaedellytykset huolehtia tiedusteluun liittyvistä tehtävistä näin ollen paranevat, Mika Kari toteaa.

Tiedusteluvalvontavaliokunta antoi lausuntonsa (TiVL 1/2022) Suomen Nato-sopimusta käsittelevästä hallituksen esityksestä ulkoasiainvaliokunnalle 26. tammikuuta. Ulkoasiainvaliokunta laatii asiasta mietinnön.

Tiedusteluvalvontavaliokunta korostaa lausunnossaan, että tehtävien laajentuessa tiedustelutoiminnan tarvittavat resurssit on turvattava mm. Suojelupoliisin toiminnassa. Myös tiedustelutoiminnan laillisuusvalvonnasta vastaavan tiedusteluvalvontavaltuutetun voimavarojen riittävyydestä tulee huolehtia.

- Nato-jäsenyydellä tulee kaikkiaan olemaan merkittäviä vaikutuksia henkilöstötarpeisiin valtionhallinnossa, erityisesti ulko- ja puolustusministeriössä sekä Puolustusvoimissa”, myös puolustusvaliokunnan jäsenenä toimiva Kari korostaa.

- Naton jäsenenä Suomen tiedusteluviranomaisten tulee antaa Naton tiedusteluelimille ja jäsenmaille tarpeellista tiedustelutietoa. Valiokunnan mukaan näyttää siltä, että Suojelupoliisi voi voimassa olevan sääntelyn mukaan antaa henkilötietoja muiden valtioiden turvallisuus- ja tiedustelupalveluille, mutta ei Naton elimille. Sääntelyn selvittäminen on valiokunnan saaman selvityksen mukaan sisäministeriössä vireillä osana Natoon liittymisestä seuraavien lainsäädännön muutostarpeiden kokonaisvaltaisempaa arviointia, Kari päättää. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

Kuntaministeri Sirpa Paatero iloitsee Kymenlaakson, Etelä-Savon ja Etelä-Karjalan hyvinvointialueiden lisärahoituksesta27.3.2023 12:57:40 EEST | Tiedote

Kuntaministeri Sirpa Paatero (sd.) pitää hyvinvointialueille viime viikolla myönnettyä lisärahoitusta erittäin tarpeellisena. Hallitus myönsi hyvinvointialueiden vakiinnuttamiseen ja toiminnan kehittämiseen yhteensä 350 miljoonaa euroa. Kymenlaakson ja Etelä-Savon hyvinvointialueet saivat molemmat noin 11 miljoonaa euroa lisärahoitusta ja Etelä-Karjalan hyvinvointialue noin 9 miljoonaa euroa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme