Savonlinnan kaupunki

Tienoo taiteen heijastumana Savonlinnan Riihisaaressa

Jaa

Miksi taiteilija asettuu taiteen kentän näkökulmasta katsottuna sangen syrjäiselle seudulle työskentelemään? Lähestymistavat 14.9. Savonlinnan Riihisaareen avattavan Tienoo-näyttelyn teemaan ovat moninaiset rakennemuutoksen dokumentoinnista sielunmaiseman maalaamiseen. Näyttely kertoo osan eteläsavolaisen visuaalisen taiteen tarinasta. Kuraattori Kirsimaria E. Törönen-Ripatti toivoo, että katsojat löytäisivät näyttelystä jotain sellaista, mikä saa heidät näkemään tienoon virkistynein silmin ja taiteen yhtenä sen heijastumista.

Valokuva sarjasta Beethovenin hevonen / Sami Funke.
Valokuva sarjasta Beethovenin hevonen / Sami Funke.

Kutsu medialle

Infotilaisuus: ma 10.9.2018 klo 14
Paikka: Riihisaari–Saimaan luonto- ja kulttuurikeskus, Riihisaari, 57130 Savonlinna

Näyttelyyn kutsutut taiteilijat ovat valokuvaaja Sami Funke Mikkelistä, kuvataiteilija Tuomo Kukkonen Sulkavalta, kuvanveistäjä Juha Lahtinen Pieksämäeltä, kuvataiteilija Anna Siiriäinen Hirvensalmelta, kuvataiteilija, ITE- taiteilija Petri Turunen Kerimäeltä sekä muotoilija, lasitaiteilija Susanna Tyrväinen Pieksämäeltä. Taiteilijoita on pyydetty pohtimaan kotipaikan ja työympäristön merkitystä luomisprosessiin. He ovat 1,5 vuoden aikana valmistautuneet näyttelyyn pohtimalla omaa suhdettaan ympäristöönsä.

-Stereotyyppisesti ajatellaan, että taiteilijaelämä maaseudulla on puiden halailua tähtitaivaisiin tuijotellen susien ulvoessa ympärillä. Mutta millaista on ponnistaa maailmalle maakunnasta, jossa kuvataiteen infrastruktuuri on hyvin hauras, näyttelytiloja vähän ja ne oleelliset verkostot täytyy punoa itse niihin liittymisen sijasta? Onko paluu kotiseudulle opiskelujen jälkeen kaduttanut? Miten taiteilijat suhtautuvat termeihin marginaali, syrjäseutu, rakennemuutos? Näitä kysymyksiä on pohdittu porukalla teoksiin liittyvien sisällöllisten ja teknisten seikkojen ohella, taustoittaa Törönen-Ripatti.

Näyttelyn idea lähti pohdinnasta, onko vuonna 2018 luonnonrauhalla, auringonlaskulla tai vuodenajoilla merkitystä taiteilijalle. Näyttelyn kuraattori, kuvataiteilija Törönen-Ripatti päätti ottaa asiasta selvää. Hän halusi myös tehdä katsauksen tienoon, Etelä-Savon, visuaalisen taiteen nykytilaan näyttelyyn kutsumiensa taiteilijoiden kautta.

Taiteilijat asuvat eripuolilla maakuntaa, he työskentelevät hyvin erilaisin tekniikoin ja myös hyvin omalaatuisin tavoin. He eivät ole koskaan esittäytyneet tällä kokoonpanolla museonäyttelyssä. Näyttely on toivottu kuraattorin toimesta nimenomaan Riihisaareen, koska se on tällä hetkellä ainoa nykytaiteelle avoin museotila Etelä-Savon maakunnassa. Näyttelyssä on lasi- ja puuveistoksia, maalauksia sekä valokuvia. Työskentelyn tuloksena on syntynyt vivahteikas Tienoo-näyttelykokonaisuus.

Tienoo – taiteilijat kotiseudullaan, Savonlinnan maakuntamuseo, Riihisaari – Saimaan luonto- ja kulttuurikeskus, 14.9.–11.11.2018

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kirsimaria E. Törönen-Ripatti, näyttelyn kuraattori, kuvataiteilija
kirsimaria.toronen@gmail.com
puh. 040 090 3476

Kuvat

Valokuva sarjasta Beethovenin hevonen / Sami Funke.
Valokuva sarjasta Beethovenin hevonen / Sami Funke.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Savonlinnan kaupunki
Savonlinnan kaupunki
Olavinkatu 27
57130 Savonlinna

(015) 527 4000http://www.savonlinna.fi/

Riihisaari on kohtaamispaikka ja näyttelykeskus Savonlinnan keskustassa, Olavinlinnan naapurissa. Riihisaari tarjoaa elämyksiä ja tietoa Saimaan kulttuurihistoriasta ja luonnosta - koko perheelle, ympäri vuoden. Riihisaaressa ovat Savonlinnan maakuntamuseon ja Metsähallituksen näyttelyt sekä Savonlinnan seudun matkailu- ja retkeilyinfo. Historiallinen ympäristö ja luonnonkaunis sijainti Saimaan ympäröimänä muodostavat Riihisaaren ainutlaatuisen kokonaisuuden.

Riihisaari–Saimaan luonto- ja kulttuurikeskus, Savonlinnan maakuntamuseo. Avoinna syys-huhtikuussa ti–su klo 10–17, muulloin päivittäin. Asiakaspalvelu, puh. 044 417 4466.

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Savonlinnan kaupunki

Mullankaivajat Saimaalla – koululaiset arkeologeina17.4.2019 10:32:18 EESTTiedote

Mullankaivajat Saimaalla –hanke innosti Savonlinnan seudun sadat koululaiset arkeologian maailmaan sekä mahdollisti esihistoriallisen näyttelyn toteuttamisen. Arkeologian ja historian tutkimukseen sekä kotiseutunsa kulttuuriperinnön taltiointiin osallistui hankkeen kautta yhteensä noin 300 lasta ja nuorta Enonkosken, Kerimäen ja Punkaharjun kouluista. Hyvä työ palkittiin ja Suomen Kulttuurirahaston rahoittama hanke sai myös jatkoa.

EMBARGO 1.4.2019 KLO 00:01. Savonlinnan kaupunki palkkaa viisi norpankouluttajaa1.4.2019 00:01:00 EESTTiedote

Savonlinnan kaupunki vastaa matkailuväen toiveisiin palkkaamalla viisi osavuotista norpankouluttajaa. Töitä on tarjolla kokopäiväisesti toukokuun alusta syyskuun loppuun. Tehtäviin annetaan kolme viikkoa kestävä täsmäkoulutus, josta vastaa Ammattiopisto SAMIedu yhteistyössä Miamin yliopiston (University of Miami) kanssa. Miamin yliopisto on erikoistunut mm. delfiinien ja haikalojen tutkimiseen.

Argus Spectrum Internationalin tehdas sijoittuu Teknologiakeskus Elektroniaan20.3.2019 09:09:03 EETTiedote

Kansainvälinen korkean teknologian palonsuojatuotteiden ja varhaisen varoituksen järjestelmien valmistaja Argus Spectrum International on solminut vuokrasopimuksen, jolla se sijoittuu Savonlinnan kaupungin omistamaan Teknologiakeskus Elektroniaan huhtikuun alusta lähtien. Yhtiö vuokrasi 1000 m² suuruisen toimitilan ja aikoo investoida tuotantotilojensa perustamiseen 2-3 miljoonaa euroa. Teknologiakeskus Elektronian tilat on räätälöity palvelemaan erityisesti elektroniikka-alaa. Siellä sijaitsee entuudestaan mm. elektroniikan testilaboratorio ja yksi elektroniikka-alan yritys.

Barbie juhlii kuusikymppisiään Savonlinnan Riihisaaressa5.3.2019 08:39:06 EETTiedote

Barbie-nukke esiteltiin 9.3.1959 New Yorkin lelumessuilla. Barbie on monelle sukupolvelle tuttu, ja edelleenkin tämä 60-vuotias ajaton kaunotar on voimissaan eri puolilla maailmaa. Barbie ei ole tavanomainen lelu, sillä se on seurannut aikaansa sekä kuvastanut kulttuurin muutoksia ja muodin virtauksia. Savonlinnan Riihisaaressa lauantaina 9.3. avautuvassa Barbie 60 vuotta –näyttelyssä on esillä yli 300 Barbie-nukkea 1960-luvulta nykypäiviin. Näyttelyn on tuottanut Savonlinnan maakuntamuseo.

Argus Spectrum Internationalin tehdas Savonlinnaan4.3.2019 11:04:38 EETTiedote

Kansainvälinen korkean teknologian palonsuojatuotteiden ja varhaisen varoituksen järjestelmien valmistaja Argus Spectrum International, ASI Oy Ltd tulee sijoittumaan kaupungin omistamaan Teknologiakeskus Elektroniaan. Kaupunginjohtaja Janne Laine allekirjoitti yhteistyösopimuksen yrityksen sijoittumisesta Savonlinnaan. Yhtiö investoi tuotantotilojen perustamiseen 2-3 M€. Tuotannollisen toiminnan on tarkoitus alkaa vuonna 2019. Yrityksen tavoitteena on laajentaa tuotantoa siten, että Savonlinnassa tarvitaan noin 100 uutta työntekijää.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme