Savonlinnan kaupunki

Tienoo taiteen heijastumana Savonlinnan Riihisaaressa

Jaa

Miksi taiteilija asettuu taiteen kentän näkökulmasta katsottuna sangen syrjäiselle seudulle työskentelemään? Lähestymistavat 14.9. Savonlinnan Riihisaareen avattavan Tienoo-näyttelyn teemaan ovat moninaiset rakennemuutoksen dokumentoinnista sielunmaiseman maalaamiseen. Näyttely kertoo osan eteläsavolaisen visuaalisen taiteen tarinasta. Kuraattori Kirsimaria E. Törönen-Ripatti toivoo, että katsojat löytäisivät näyttelystä jotain sellaista, mikä saa heidät näkemään tienoon virkistynein silmin ja taiteen yhtenä sen heijastumista.

Valokuva sarjasta Beethovenin hevonen / Sami Funke.
Valokuva sarjasta Beethovenin hevonen / Sami Funke.

Kutsu medialle

Infotilaisuus: ma 10.9.2018 klo 14
Paikka: Riihisaari–Saimaan luonto- ja kulttuurikeskus, Riihisaari, 57130 Savonlinna

Näyttelyyn kutsutut taiteilijat ovat valokuvaaja Sami Funke Mikkelistä, kuvataiteilija Tuomo Kukkonen Sulkavalta, kuvanveistäjä Juha Lahtinen Pieksämäeltä, kuvataiteilija Anna Siiriäinen Hirvensalmelta, kuvataiteilija, ITE- taiteilija Petri Turunen Kerimäeltä sekä muotoilija, lasitaiteilija Susanna Tyrväinen Pieksämäeltä. Taiteilijoita on pyydetty pohtimaan kotipaikan ja työympäristön merkitystä luomisprosessiin. He ovat 1,5 vuoden aikana valmistautuneet näyttelyyn pohtimalla omaa suhdettaan ympäristöönsä.

-Stereotyyppisesti ajatellaan, että taiteilijaelämä maaseudulla on puiden halailua tähtitaivaisiin tuijotellen susien ulvoessa ympärillä. Mutta millaista on ponnistaa maailmalle maakunnasta, jossa kuvataiteen infrastruktuuri on hyvin hauras, näyttelytiloja vähän ja ne oleelliset verkostot täytyy punoa itse niihin liittymisen sijasta? Onko paluu kotiseudulle opiskelujen jälkeen kaduttanut? Miten taiteilijat suhtautuvat termeihin marginaali, syrjäseutu, rakennemuutos? Näitä kysymyksiä on pohdittu porukalla teoksiin liittyvien sisällöllisten ja teknisten seikkojen ohella, taustoittaa Törönen-Ripatti.

Näyttelyn idea lähti pohdinnasta, onko vuonna 2018 luonnonrauhalla, auringonlaskulla tai vuodenajoilla merkitystä taiteilijalle. Näyttelyn kuraattori, kuvataiteilija Törönen-Ripatti päätti ottaa asiasta selvää. Hän halusi myös tehdä katsauksen tienoon, Etelä-Savon, visuaalisen taiteen nykytilaan näyttelyyn kutsumiensa taiteilijoiden kautta.

Taiteilijat asuvat eripuolilla maakuntaa, he työskentelevät hyvin erilaisin tekniikoin ja myös hyvin omalaatuisin tavoin. He eivät ole koskaan esittäytyneet tällä kokoonpanolla museonäyttelyssä. Näyttely on toivottu kuraattorin toimesta nimenomaan Riihisaareen, koska se on tällä hetkellä ainoa nykytaiteelle avoin museotila Etelä-Savon maakunnassa. Näyttelyssä on lasi- ja puuveistoksia, maalauksia sekä valokuvia. Työskentelyn tuloksena on syntynyt vivahteikas Tienoo-näyttelykokonaisuus.

Tienoo – taiteilijat kotiseudullaan, Savonlinnan maakuntamuseo, Riihisaari – Saimaan luonto- ja kulttuurikeskus, 14.9.–11.11.2018

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kirsimaria E. Törönen-Ripatti, näyttelyn kuraattori, kuvataiteilija
kirsimaria.toronen@gmail.com
puh. 040 090 3476

Kuvat

Valokuva sarjasta Beethovenin hevonen / Sami Funke.
Valokuva sarjasta Beethovenin hevonen / Sami Funke.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Savonlinnan kaupunki
Savonlinnan kaupunki
Olavinkatu 27
57130 Savonlinna

(015) 527 4000http://www.savonlinna.fi/

Riihisaari on kohtaamispaikka ja näyttelykeskus Savonlinnan keskustassa, Olavinlinnan naapurissa. Riihisaari tarjoaa elämyksiä ja tietoa Saimaan kulttuurihistoriasta ja luonnosta - koko perheelle, ympäri vuoden. Riihisaaressa ovat Savonlinnan maakuntamuseon ja Metsähallituksen näyttelyt sekä Savonlinnan seudun matkailu- ja retkeilyinfo. Historiallinen ympäristö ja luonnonkaunis sijainti Saimaan ympäröimänä muodostavat Riihisaaren ainutlaatuisen kokonaisuuden.

Riihisaari–Saimaan luonto- ja kulttuurikeskus, Savonlinnan maakuntamuseo. Avoinna syys-huhtikuussa ti–su klo 10–17, muulloin päivittäin. Asiakaspalvelu, puh. 044 417 4466.

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Savonlinnan kaupunki

Valokuvanäyttelyt Savonlinnasta: Talvisodan värikuvia sekä nuoret muuttotappiota uhmaten19.12.2019 09:41:00 EETTiedote

Ruotsalainen Carl-Erik Groth valokuvasi 80 vuoden takaista talvisota-ajan Savonlinnaa ja sen ympäristöä käyttämällä kamerassaan tuohon aikaan erittäin harvinaista värifilmiä. Groth toimi ruotsalaisen sairaalan lääkärinä Savonlinnassa talvella 1939–40, ja kuvasi mm. sairaalaympäristöä. Valokuvaaja Veera Konstin näyttely puolestaan käsittelee muuttotappiokunnan elämää nuorten aikuisten kautta. Savonlinna on ollut viime vuosina esillä puhuttaessa synkistä väestöennusteista, varsinkin nuorten aikuisten osalta. Näyttelyssä tuodaan esille ihmisiä, jotka kaikesta huolimatta ovat jääneet tai palanneet. Savonlinnan maakuntamuseon valokuvanäyttelyt avautuvat joulupäivänä Saimaan luonto- ja museokeskuksessa Savonlinnan Nälkälinnanmäellä.

Vuoden Luontokuva 2019 -näyttelykiertue alkaa Savonlinnasta22.10.2019 09:30:25 EESTTiedote

Viime lauantaina Helsingissä ratkenneen Vuoden Luontokuva 2019 -kilpailun palkitut teokset ovat esillä ensimmäisenä Savonlinnassa. Kaikkiaan 39 valokuvaa sisältävä näyttely avautuu huomenna Saimaan luonto- ja museokeskuksen väliaikaistiloissa, Savonlinnan Nälkälinnanmäellä. Vuoden Luontokuva -kilpailun tavoitteena on kertoa suomalaisen luonnon moni-ilmeisyydestä, sen näkymistä ja tapahtumista, sekä kuvaajien luonnossa kokemista elämyksistä ja oivalluksista. Vuoden Luontokuva on visuaalisesti näyttävä valokuva, joka osoittaa valokuvaamisen taitoa ja jonka keskeisenä sanomana on suomalainen luonto.

Siveltimen jäljillä sisältöä Ajan henki -taidenäyttelyyn Savonlinnassa21.10.2019 14:36:56 EESTTiedote

Ajan henki -taidenäyttely avasi tänään ensimmäisenä Savonlinnan maakuntamuseon väliaikaistilojen näyttelyt Savonlinnan Nälkälinnanmäellä, entisen pääkirjaston salissa. Savonlinnalaisen Ars Nova ry:n taiteilijat ovat voineet tulkita vapaasti kuvataiteen keinoin muuttuvaa maailmaa ja aikaa. Suurin osa teoksista on maalauksia, joiden yhtenäinen väriskaala yllättää. Väliaikaistilojen avajaisviikon kunniaksi yleisöllä on vapaa pääsy koko viikon ajan.

Hemminkisen neiti Punkaharjun hovikuvaajana5.9.2019 10:40:39 EESTTiedote

Valokuvaaja Anni Hemminkinen (1879–1966), Hemminkisen neiti, tunnettiin kiertävänä valokuvaajana Itä-Suomessa Punkaharjulla. Anni ikuisti kuviinsa paikkakuntalaisia erityisesti harjualueella, Laukansaaressa, Tuunaansaaressa, Vaahersalossa, Pöllänsaaressa ja Punkasalmella. Usein kuvattavat poseerasivat ulkona, luonnon helmassa. Savonlinnan Riihisaaressa tänään avatussa näyttelyssä on esillä noin 50 valokuvaa, yhteensä 614 lasinegatiivin kokoelmasta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme