Tietojenkäsittelytieteen laitoksen Linkki-keskus avasi ovensa
- Tietotekniikan perustaidot kuuluvat nyky-yhteiskunnassa pärjäämisen työkalupakkiin, sanoo Linkki-keskuksen koordinaattori Arto Vihavainen. Tärkeänä peruskoulun tietotekniikan opetuksessa hän näkee tiedon hakemisen ja soveltamisen arkipäivän ongelmissa. - Internet on täynnä informaatiota. Osa siitä on oleellista, mutta osa on roskaa. Ongelmatilanteissa tiedon etsiminen ja sen soveltaminen kuuluu arkeen.
Myös opettajien tulee mukautua tietoyhteiskunnan vaatimuksiin. Se että kaikki ovat verkossa, ei tarkoita sitä, että opetus tulee siirtää verkkoon. Päinvastoin, ihmisläheisyys ja kontaktit ovat oppilaille tärkeitä kun jotkut luonnollisista kontakteista muuttuvat virtuaalisiksi.
Tietotekniikan käyttämisessä opetuksessa on hyvät puolensa. Esimerkiksi anonyyminä tai nimimerkillä tapahtuva keskustelu kontrolloidussa ympäristössä madaltaa kynnystä kysyä opettajalta sellaista, mitä luokassa ei uskaltaisi. Vastaavasti opettajan on helppo tuoda materiaalia kaikkien saataville julkaisemalla tietoa kurssin verkkosivulla.
Opettajien täydennyskoulutuksen lisäksi Linkki järjestää peruskoululaisille ja lukiolaisille harrastustoimintaa, jossa nuoret tutustuvat muihin tietoteknisestä alasta kiinnostuneisiin ja oppivat ohjelmointia, loogista ajattelua sekä ongelmanratkaisutaitoja. He myös saavat ohjelmointikilpailuihin liittyvää valmennusta.
Kevään 2012 suuri uudistus on ohjelmointi-MOOC, jossa kaikille Suomen toisen asteen oppilaitoksille tarjotaan Helsingin yliopiston tietojenkäsittelytieteen laitoksen kurssit: Ohjelmoinnin perusteet ja Ohjelmoinnin jatkokurssi. Ohjelmointikurssit ovat luettavissa opintosuorituksiksi toisen asteen kouluissa ja yliopistoissa.
Linkki aloitti toimintansa viime kesänä varaslähdöllä: kesäkuussa järjestettiin kaksi viikon mittaista peliohjelmointileiriä 10-15-vuotiaille nuorille. Leirit olivat sekä osallistujien että tietojenkäsittelytieteen laitoksen henkilökunnan mielestä menestys. Leireillä opeteltiin ohjelmoinnin perusteita python-ohjelmointikielen avulla sekä suunniteltiin ja toteutettiin omia pelejä.
Taustatietoa LUMA-toiminnasta: http://www.luma.fi/verkosto/
Linkin kotisivut: http://linkki.cs.helsinki.fi
MOOC-kurssin kotisivut: http://linkki.cs.helsinki.fi/mooc
Lisätiedot:
Jaakko Kurhila, johtaja, Linkki-keskus, jaakko.kurhila@cs.helsinki.fi
, puh. (09) 191 51386
Arto Vihavainen, koordinaattori, Linkki-keskus, arto.vihavainen@cs.helsinki.fi
, puh. (09) 191 51269
Tomi Pasanen, koordinaattori, MOOC-hanke, tomi.pasanen@cs.helsinki.fi
, puh. (09) 191 51278
Ystävällisin terveisin
Minna Meriläinen-Tenhu, tiedottaja, puhelin 191 51042
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Se sijoittuu kansainvälisissä yliopistovertailuissa maailman sadan parhaan yliopiston joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Yli 30 000 hakijaa Helsingin yliopiston koulutusohjelmiin korkeakoulujen yhteishaussa30.3.2023 18:56:12 EEST | Tiedote
Suosituin hakukohde oli oikeusnotaarin koulutusohjelma. Uusi terveydenhuollon kehittämisen maisteriohjelma nousi ylivoimaisesti suosituimmaksi maisteriohjelmaksi.
Helsingin yliopiston rehtorina jatkaa Sari Lindblom30.3.2023 13:31:30 EEST | Tiedote
Lindblom on toiminut yliopiston rehtorin tehtävässä vuodesta 2020 lähtien. Rehtorin uusi viisivuotinen toimikausi alkaa 1.8.2023.
Ulkomailla syntyneillä hoiva-alan työntekijöillä keskimääräistä vähemmän sairauspoissaoloja29.3.2023 11:17:43 EEST | Tiedote
Ulkomailla syntyneillä hoiva- ja hoitotyöntekijöillä oli selvästi Suomessa syntyneitä pienempi riski jäädä yli kymmeneksi päiväksi pois työstä sairauden vuoksi. Tuoreessa tutkimuksessa vertailtiin ulkomailla ja Suomessa syntyneiden hoiva- ja hoitotyöntekijöiden sairauspoissaoloja Suomessa.
Haitalliset lapsuuskokemukset lisäävät itsensä vahingoittamisen riskiä28.3.2023 09:29:31 EEST | Tiedote
Nuorten itsensä vahingoittaminen on verrattain yleistä, ja sen vaikutukset koskettavat myös heidän lähipiiriään. Lapsuusajan kokemusten lisäksi vahingoittamiseen vaikuttaa myös perheen tulotaso.
Väsymättömälle mediaesiintyjälle Timo Miettiselle Snellman-palkinto27.3.2023 18:00:00 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston J.V. Snellman -palkinto on vuodesta 1981 lähtien jaettu tieteellisen tiedon ansiokkaana välittäjänä kunnostautuneelle yliopistolaiselle. Tänä vuonna palkinnon pokannut akatemiatutkija Timo Miettinen on tullut monelle tutuksi Eurooppa ja EU-asioiden taustoittajana ja tulkitsijana.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme