Atena

Tietokirjallisuuden Finlandia-ehdokasteos Valas lasimaljassa kääntää ilmastokriisin tutkimuksessa katseen ihmislajiin

Jaa

”Tietoa, tunnetta ja arvostettavaa kirjallista aktivismia.” Maria Katajavuori: Valas lasimaljassa - Miten vangitsemme itsemme ympäristötuhon ansaan

Tiedämme valtavasti ilmastonmuutoksesta, mutta silti lajikato etenee. Keskittyminen ympäristötuhojen selvittämiseen luo valheellisen turvallisuudentunteen: informaation tuottaminen näyttäytyy aktiivisena toimintana ilmaston hyväksi. Mutta mitä merkitystä tiedolla on, jos sitä ei käytetä yhteiskunnallisen päätöksenteon pohjana?

Vaikuttavassa teoksessaan Valas lasimaljassa biologi Maria Katajavuori lähestyy ympäristökriisiä uudesta näkökulmasta. Entä jos avain kriisin ratkaisemiseen ei löydykään tutkimalla sukupuuton uhkaamia lajeja, vaan sen sijaan olisi kiire kääntää katse peiliin: millainen ihminen on lajina? Mikä saisi meidät käyttämään potentiaaliamme ympäristön pelastamiseen sen tuhoamisen sijaan? Ihminen on kuin valas lasimaljassa: älykäs eläin vankina ansassa, joka estää sitä valitsemasta käytösmallejaan vapaasti. Meidän vankilamme on kulutusyhteiskunta, jolla on tarjota vain tuhoon kannustavaa talouskilpailua.

Runsain anekdootein varustetussa kiehtovassa kirjassa luonnostellaan yhteiskuntaa, joka nostaisi esiin ihmiskunnan parhaat puolet: yhteisöllisyyden ja oman elinympäristön puolustamisen.

Valas lasimaljassa on ehdolla tietokirjallisuuden Finlandia-palkinnolle 2022.

Raadin perustelut ehdokasvalinnalle:
Tinkimätön ja taidokkaasti kirjoitettu puheenvuoro luonnon tilasta ja tulevaisuudesta ei päästä ympäristötietoistakaan lukijaa helpolla – eli myöntämästä vastuutaan ylikulutuksesta. Tahto, äly ja mikään määrä tutkimusta eivät riitä, jos ne eivät johda järjestäytyneessä demokratiassa poliittisiin päätöksiin ja toimintaan. Tietoa, tunnetta ja arvostettavaa aktivismia.


Maria Katajavuori on ympäristöaktiivi ja luonnonsuojelubiologiaan erikoistunut ekologian tohtori, joka tutkii pohjoisia ekosysteemejä. Katajavuori on työskennellyt lukuisilla kenttäasemilla aina Kilpisjärveltä Huippuvuorille ja tekee parhaillaan tutkimusta Tromssassa. Hänen teoksensa Kuoleman ja elämän kysymys sai Tiedonjulkistamisen valtionpalkinnon vuonna 2019.

Lisätiedot, haastattelu- ja arvostelukappalepyynnöt: hanna-leena.soisalo@otava.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Atena
Atena
PL 436 (Asemakatu 6)
40101 Jyväskylä

010 4214 200https://atena.fi

Atena on osa Otava-konsernia. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Atena

Herkkä kasvutarina 1970-luvun Oulusta25.1.2023 00:00:00 EET | Tiedote

Johanna Hulkko: Onnenpäiviä Ilmestyy 28.2. Kymmenvuotias Hannele elää hyvässä perheessä korkeassa tornitalossa. Hänen elämänsä on kuitenkin verhottu salaisuuksilla, joita hän ei ymmärrä. Turvaa tuovat vanhemmat käyttäytyvät arvaamattomasti, isosisko muuttaa pois kotoa. Pian selviää, ettei yksin jääneen Hannelen koulu juhlapuheistaan huolimatta tunnista kiusaamista. 1970-luvun arkea tarkasti kuvaava Onnenpäiviä näyttää näennäisen hyväosaisuuden takana surun, väkivallan ja lapsen pohjattoman yksinäisyyden. Vaikka kotona periaatteessa jatkuvat onnenpäivät ja lapsesta huolehditaan, lapsi jää yksin huolineen ja pelkoineen. Koti ei tarjoakaan suojaa, ja seinä alkavat kaatua Hannelen ympäriltä. Kirjoja rakastavana lapsena hän sekoittaa herkästi toden ja tarinat. Lasten armottomuus toisiaan kohtaan näyttäytyy Hannelen elämässä julmana ja väkivaltaisena. Samaan aikaan kun hänen ymmärryksensä lähipiirin tapahtumista kasvaa, vähenee ymmärrys häntä itseään kohtaan. Johanna Hulkko (s. 1969) on oulu

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme