Atena

Tietokirjallisuuden Finlandia nykymusiikkia ja kuuntelukokemusta pohtivalle teokselle

Jaa

Osmo Tapio Räihälä: Miksi nykymusiikki on niin vaikeaa (Atena)

Uusista romaaneista keskustellaan, nykyelokuvia mennään katsomaan ja uusimmat kuvataidenäyttelyt voivat kohahduttaa jopa suurta yleisöä. Uusi taidemusiikki on kuitenkin marginaalissa, ja monet ihmettelevät, miksei meille riitä klassinen musiikki ja sen ikiaikaiselta tuntuva kauneus.

Säveltäjä Osmo Tapio Räihälä vie lukijan seikkailulle sekä halki musiikin historian että säveltäjän mielen. Hänen vastauksensa nykymusiikin tarpeellisuuteen on yksinkertainen: klassinen musiikki on menneen ajan musiikkia, ja jokainen aika tarvitsee oman musiikkinsa. Miksi nykymusiikki on niin vaikeaa osoittaa kirkkaasti, miten kaikki musiikki peilautuu aiemmin sävellettyyn ja miten säveltäjät ovat tietoisia aiemmin tehdyistä teoksista ja uudistavat tinkimättä taidemuotoaan.

Yleistajuisessa kirjassaan Räihälä kirjoittaa sallivasti: musiikkimaku on hyvin henkilökohtainen asia. Samalla hän kannustaa kuitenkin olemaan utelias. Räihälä kertoo teoksessaan riemastuttavasti ja kulttuuriviitteillä höystäen klassisen ja nykytaidemusiikin eroista ja nykyhetken taidemusiikkityyleistä sekä pohtii, miten nykymusiikkia voi kuunnella.

Monipuolinen teos pohtii lisäksi musiikillisten impulssien merkitystä, kuuntelijoiden roolia sekä säveltäjänaisten asemaa. Kirja sisältää tarkoin valittuja kuunteluehdotuksia, joilla omaa musiikkimakuaan voi haastaa ja kehittää.

Miksi nykymusiikki on niin vaikeaa on voittanut vuoden 2021 tietokirjallisuuden Finlandia-palkinnon. Voittajan valitsi Miltton Oy:n varatoimitusjohtaja Katri Makkonen. Hän perusteli valintaansa:

[Teos] ”perustelee kauniisti, vastaansanomattomasti ja huumorillakin sen, mihin tarvitsemme kulttuuria ja taidetta. -- Kirja avaa uuden maailman, ei sysäämällä minut yksin ovesta sisään, vaan kulkemalla kanssani käsi kädessä. Epävarmuus, jota kirjaan tarttuessa tunsin, hälvenee. Kirja luo sillan minun ja kirjoittajan erilaisten maailmojen välille. Se hyväksyy minut sellaisena puukorvana kuin olen.”

Osmo Tapio Räihälä (s. 1964) on suomalainen taidemusiikin säveltäjä, jonka teoksia on esitetty eri puolilla maailmaa. Räihälän teoksia ovat tilanneet ja esittäneet muun muassa Radion sinfoniaorkesteri, Gewandhausorchester ja London Sinfonietta. Räihälä on myös esitellyt sävellyksiä sadoissa konserteissa sekä radio- ja tv-ohjelmissa, ja hänet tunnetaan sujuvana kirjoittajana. Hänen sävellyksensä Pragma kantaesitetään sunnuntaina 5.12.2021 Nuova Consonanza -festivaalilla Roomassa.

Ehdokkaat valitsi lautakunta, jonka puheenjohtajana toimi suomentaja Sampsa Peltonen ja jäseninä päätoimittaja Jaakko Heinimäki ja toimittaja Maria Romantschuk

Tietokirjallisuuden Finlandia-palkinto on Suomen Kirjasäätiön jakama tunnustus ansiokkaalle suomalaiselle yleistajuiselle tietokirjalle, jonka voidaan katsoa merkittävästi edistävän lukijoiden kiinnostusta kerronnaltaan taidokkaaseen tietokirjallisuuteen. Palkinto on suuruudeltaan 30 000 euroa.

Finlandia-palkinto perustettiin vuonna 1984, jolloin siitä kilpailivat kaunokirjallisuuden ohella myös tietokirjat. Vuonna 1989 tietokirjoille perustettiin oma Finlandia-palkintonsa.

Lisätiedot, haastattelu- ja arvostelukappalepyynnöt: hanna-leena.soisalo@atena.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Atena
Atena
PL 436 (Asemakatu 6)
40101 Jyväskylä

010 4214 200https://atena.fi

Atena on osa Otava-konsernia. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Atena

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme