Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Tietyistä eteläisen Afrikan maista saapuvat matkustajat määrätään pakolliseen terveystarkastukseen Lapin aluehallintoviraston alueen rajanylityspaikolla

Jaa

Lapin aluehallintovirasto on määrännyt alueensa rajanylityspaikoille terveystarkastuksen kaikille matkustajille, jotka ovat oleskelleet maissa, joissa on havaittu B.1.1.529-virusmuunnoksen leviämistä. Lisäksi kyseiset matkustajat on määrätty osallistumaan terveystarkastukseen, jonka osana voidaan ottaa koronavirusnäyte. Määräys on voimassa ajalla 27.11.2021-31.12.2021.

Uuden Etelä-Afrikan koronavirusmuunnoksen (B.1.1.529) vuoksi Lapin aluehallintovirasto on 27.11.2021 tehnyt kaksi kiireellistä päätöstä koskien rajanylityspaikkojen terveysturvallisuutta. Molemmat päätökset ovat tulleet voimaan välittömästi ja ovat voimassa vuoden loppuun asti.

Lapin aluehallintovirasto määrää tartuntatautilain 15 §:n nojalla Kemin, Rovaniemen ja Tornion kaupungit, Inarin, Kittilän, Kolarin, Pellon, Sallan, Ylitornion ja Utsjoen kunnat sekä Muonion ja Enontekiön osalta Lapin sairaanhoitopiirin järjestämään alueillaan sijaitsevien rajanylityspaikkojen kautta Suomeen saapuville henkilöille, jotka ovat viimeisen 14 vuorokauden aikana oleskelleet maissa, joissa on havaittu B.1.1.529-virusmuunnoksen leviämistä, terveystarkastuksen SARS-CoV-2-viruksen aiheuttaman yleisvaarallisen covid-19-taudin leviämisen estämiseksi.

Terveystarkastukseen osallistuminen - koskee maahan saapuvia henkilöitä

Tartuntalain 16 pykälän nojalla Lapin aluehallintovirasto määrää tietyistä eteläisen Afrikan maista Suomeen saapuvat henkilöt osallistumaan pakolliseen terveystarkastukseen, jonka osana voidaan ottaa koronavirusnäyte. Määräys pakolliseen terveystarkastukseen osallistumisesta koskee henkilöitä, jotka ovat viimeisen 14 päivän sisällä oleskelleet jossakin seuraavista maista: Etelä-Afrikka Namibia Botswana Zimbabwe Lesotho Eswatini (Swazimaa) Mosambik Malawi.

Päätöksessä mainittu maaluettelo perustuu Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta 27.11.2021 saatuihin tietoihin siitä, missä maissa uuden virusmuunnoksen leviämistä on toistaiseksi havaittu. THL päivittää maaluetteloa sitä mukaan, kun uutta tietoa saadaan. Määräys terveystarkastukseen osallistumisesta ei koske alle 6-vuotiaita lapsia.

Määräys on voimassa ajalla 27.11.2021 - 31.12.2021.

Kunnat vastaavat terveystarkastusten ja koronatestausten järjestämisestä alueellaan, myös rajanylityspisteillä.

Uusi virusmuunnos vaatii tehokkaita toimia

Päätöksiä tehdessään Lapin aluehallintovirasto on ottanut huomioon sosiaali- ja terveysministeriön 27.11.2021 antaman ohjauksen terveystarkastusten välttämättömyydestä koronaviruksen uuden muunnoksen leviämisen ehkäisyssä. Uuden virusmuunnoksen arvioidaan muodostavan merkittävän epidemiauhan, sillä sen epäillään leviävän aiempia virusmuunnoksia nopeammin ja mahdollisesti aiheuttavan tautitapauksia myös täyden rokotussarjan saaneille. Tarkemman tutkimustiedon puuttuessa virusmuunnoksen aiheuttamaan uhkaan tulee varovaisuusperiaatteen mukaisesti vastata tehokkailla toimenpiteillä. Aluehallintovirasto on arvioinut, että tilanteen vakavuudesta johtuen määräykset on syytä saattaa voimaan välittömästi.

Lapin aluehallintoviraston tartuntatautilain 16 §:n mukainen päätös (pdf)

Lapin aluehallintoviraston tartuntatautilain 15 §:n mukainen päätös (pdf)

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja medialle

johtaja Keijo Mattila, p. 0295 017 372
aluehallintoylilääkäri Susanna Holmlund, p. 0295 017 365 (29.11.2021 alkaen)
etunimi.sukunimi@avi.fi, Lapin aluehallintovirasto

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Aluehallintoviraston verkkosivut

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Informaatiovaikuttamiseen vastaaminen vaatii kriisinkestävyyttä vahvistavia tekoja ja viestintää - Itä-Suomen alueellinen valmiustoimikunta kokoontui12.8.2022 15:31:41 EEST | Tiedote

Informaatiovaikuttamisen tavoitteena on heikentää turvallisuuden tunnetta sekä aiheuttaa epävarmuutta ja pelkoa. Suojautumiseen tarvitaan henkistä kriisinkestävyyttä vahvistavia tekoja ja vahvaa viestintää. Itä-Suomen alueellinen valmiustoimikunta kokoontui luomaan yhteistä tilannekuvaa alueeltaan. Kokouksen pääteemana oli informaatiovaikuttaminen ja siihen vastaaminen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme